שטרות ומעות
סימני הביטחון ומידע על סדרה ג' של השקל החדש התשע"ד 2014
השטרות בסדרה ג' של השקל החדש נושאים את דמויותיהם של משוררות ומשוררים עבריים בולטים, אשר סיפורי חייהם, יצירתם ופועלם שזורים בסיפור תקומתו של עם ישראל בארצו. השטרות בסדרה מציגים רמה מתקדמת של ביטחון, חדשנות ונגישות: הם כוללים מגוון סימני ביטחון מתקדמים נגד זיופים וסימנים ייעודיים לטובת העיוורים ולקויי הראייה. השטר הראשון בסדרה, שטר בעריך 50 ש"ח נכנס למחזור בחודש אלול התשע"ד (ספטמבר 2014).
-
דיוקן
נתן אלתרמן -
עיצוב
אסנת אשל -
מידות
150x71 מ"מ -
מועד הנפקה
דצמבר 2015 -
צבע
כחול -
עיצוב צד
צמחייה בליל ירח וכן שורות מתוך שירו של נתן אלתרמן שי בוקר
-
דיוקן
נתן אלתרמן -
עיצוב
אסנת אשל -
מידות
150x71 מ"מ -
מועד הנפקה
דצמבר 2015 -
צבע
כחול -
עיצוב צד
צמחייה בליל ירח וכן שורות מתוך שירו של נתן אלתרמן שי בוקר
נתן אלתרמן (1910 - 1970) מגדולי המשוררים העבריים המודרניים, מתרגם, עיתונאי, מחזאי ופזמונאי. נולד בעיר ורשה שבפולין, עלה לישראל עם משפחתו בשנת 1925 והתיישב בעיר תל אביב. אלתרמן זכה בפרסים רבים על יצירתו ותרגומיו ובהם פרס טשרניחובסקי לתרגומי מופת (1946, 1968), פרס רופין (1947), פרס ביאליק לספרות יפה (1957), ופרס ישראל לספרות על מכלול יצירתו (1968).
כתיבתו של אלתרמן ענפה ועשירה והיא כוללת שירה עברית, מחזות, פזמונים ושירי ילדים לצד כתיבה אקטואלית ופרוזה. כתיבתו השפיעה רבות על השירה העברית המודרנית ונחשבת לחדשנית ופורצת דרך. ספר שיריו הראשון, "כוכבים בחוץ" ראה אור בשנת 1938 והתקבל כחידוש גדול בשירה העברית בשל שפתו העשירה בציורים לשוניים וריבוי המשמעויות שניתן לקרוא בשיריו. רבים משיריו של אלתרמן מוכרים וידועים ובהם: "עוד חוזר הניגון" – הפותח את ספרו "כוכבים בחוץ", "פגישה לאין קץ", "שיר משמר", "אליפלט", "כלניות", "זמר שלוש התשובות" ורבים אחרים. בין מחזותיו המוכרים והמצליחים, אשר הוצגו על במות תיאטרון הקאמרי והבימה מוכרים המחזות "כנרת כנרת", "פונדק הרוחות" ו"שלמה המלך ושלמי הסנדלר". מלבד כתיבתו המקורית, הרבה אלתרמן גם בתרגום יצירות מופת מספרות העולם ובהן שירי ילדים ומחזות של שייקספיר, ראסין ומולייר. שטר ה-200 ₪ בסדרת השטרות החדשה מוקדש ליצירתו של נתן אלתרמן. צד הפנים של השטר נושא את דיוקנו של אלתרמן ואת מילות השיר "פגישה לאין קץ", המופיע בכיתוב זעיר. השיר זכה לפרשנויות רבות בשל עמימותו ומופיעות בו פסקאות המאזכרות את איתני הטבע, הליל והירח. אלה היו מקור ההשראה לעיצוב שטר ה-200 ₪, שילובם של עלי השלכת בצד הפנים של השטר והצמחייה בליל הירח בעיצוב גב השטר. בגב השטר מופיע גם משפט משירו של אלתרמן "שיר בוקר": "אנו אוהבים אותך מולדת, בשמחה, בשיר ובעמל".
לקישורים ומידע נוסף אודות נתן אלתרמן :
אתר נתן אלתרמן:
לקסיקון הספרות העברית החדשה:
-
דיוקן
לאה גולדברג -
עיצוב
אסנת אשל -
מידות
143x71 מ"מ -
מועד הנפקה
נובמבר 2017 -
צבע
כתום -
עיצוב צד
קבוצת איילות – מקור ההשראה לשירה "מה עושות האיילות?", הראשון בספר הילדים הנושא אותו שם וכן שורות מתוך שירתה של לאה גולדברג "ימים לבנים".
-
דיוקן
לאה גולדברג -
עיצוב
אסנת אשל -
מידות
143x71 מ"מ -
מועד הנפקה
נובמבר 2017 -
צבע
כתום -
עיצוב צד
קבוצת איילות – מקור ההשראה לשירה "מה עושות האיילות?", הראשון בספר הילדים הנושא אותו שם וכן שורות מתוך שירתה של לאה גולדברג "ימים לבנים".
לאה גולדברג (התרע"א, 1911—התש"ל, 1970), מהחשובות והבולטות שבמשוררות ישראל, עסקה גם בכתיבת סיפורת ומחזות, תרגום, עריכה, הוראה, ביקורת ומחקר. גולדברג נולדה בקניגסברג שבפרוסיה (כיום רוסיה) וגדלה בקובנה שבליטא. ב-1933 השלימה דוקטורט בבלשנות שמית, וב-1935 עלתה לארץ ישראל.
שירתה של גולדברג הגותית ולשונה בהירה. היא מטפלת בנושאים אישיים ואינטימיים וכוללת תיאורים של נופים ארץ ישראליים ואירופיים. לצד זאת מרבות יצירותיה של גולדברג לעסוק במורשת חייה באירופה ובשואה ובהשפעותיה על בני דורה. רבים משיריה הולחנו, ביניהם "האמנם", "סליחות", "ימים לבנים", "אהבתה של תרזה די מון" ("מחלוני וגם מחלונך"), "ערב מול הגלעד" ("האילנות כל כך כבדים") ו"פזמון ליקינתון". גולדברג כתבה ועיבדה סיפורי ילדים רבים, ועם המוכרים שבהם נמנים "דירה להשכיר", "המפוזר מכפר אז"ר" ו"איה פלוטו". במקביל לכתיבה פעלה גולדברג בתחומים משיקים. היא תרגמה יצירות מהקלסיקה העולמית, בין השאר מאת טולסטוי, צ'כוב, שייקספיר ואיבסן. נוסף לכך היא ערכה עיתונים וספרי ילדים, שימשה מורה, וכיהנה כפרופסור לספרות כללית והשוואתית באוניברסיטה העברית. כתיבתה של גולדברג זיכתה אותה בפרס רובין בשנת 1949, ובשנת 1970 – לאחר שנפטרה ממחלה קשה – בפרס ישראל לספרות יפה.
השטר החדש בעריך 100 ש"ח מוקדש ליצירתה של לאה גולדברג. צד הפנים שלו נושא את דיוקנה על רקע פריחת השקד, ולידם מודפס בטקסט זעיר השיר "בארץ אהבתי השקד פורח". בצד הגב של השטר נראות איילות – מקור ההשראה ל"מה עושות האיילות?", השיר הראשון בספר הילדים הנושא אותו שם. כמו כן מופיעה בגב השטר שורת השיר "ימים לבנים, ארוכים כמו בקיץ קרני-החמה".
-
דיוקן
שאול טשרניחובסקי -
עיצוב
אסנת אשל -
מידות
136x71 מ"מ -
מועד הנפקה
ספטמבר 2014 -
צבע
ירוק -
עיצוב צד
עמוד בסגנון קורינתי וכן שורות מתוך שירו של שאול טשרניחובסקי "אני מאמין".
-
דיוקן
שאול טשרניחובסקי -
עיצוב
אסנת אשל -
מידות
136x71 מ"מ -
מועד הנפקה
ספטמבר 2014 -
צבע
ירוק -
עיצוב צד
עמוד בסגנון קורינתי וכן שורות מתוך שירו של שאול טשרניחובסקי "אני מאמין".
שאול טשרניחובסקי (1943-1875), מגדולי המשוררים העבריים במחצית הראשונה של המאה העשרים, מתרגם ורופא. נולד על גבול אוקראינה ועלה לישראל בשנת 1931.בבגרותו למד רפואה ומסיום לימודיו ועד סוף חייו שילב בין פעילותו כרופא לפעילותו כמשורר.
שירתו של טשרניחובסקי רבה ומגוונת והיא ממזגת את השפעות התרבות היהודית עם התרבות העולמית. ביצירתו הושפע מתבנית נוף מולדתו, מתרבותה של יוון העתיקה, מארץ ישראל ומעולם התנ"ך. שיריו, דוגמת "אני מאמין", "אומרים ישנה ארץ", ו"הוי ארצי מולדתי" משקפים את זיקתו לציונות, לעם היהודי ולארץ ישראל. שירים אלה ורבים אחרים ובהם "גינה לי", "שושנת פלאים", "את אינך יודעת", "אינני אוהב אותה" הולחנו ובוצעו על ידי מיטב המלחינים והמבצעים העבריים. טשרניחובסקי נודע גם כמתרגם מעולה והוא אחראי לתרגומן של יצירות מופת קלאסיות לשפה העברית.
בעיצוב שטר ה- 50 ₪ ניתן ביטוי לשירתו העשירה והמגוונת של טשרניחובסקי ולזיקתו לארץ ישראל, לצד רמז לפתיחותו והיכרותו העמוקה עם תרבויות העולם. צד הפנים של השטר נושא את דיוקנו ואת מילות השיר "הוי ארצי מולדתי", בכיתוב זעיר, אשר היווה את ההשראה לשילובו של עץ ההדר ופירותיו בעיצוב השטר. בעיצוב צד הגב של השטר שולב עמוד בסגנון קורינתי, והוא נותן ביטוי לזיקתו של טשרניחובסקי ליצירות קלאסיות מיוון העתיקה. בגב השטר מופיע משפט מתוך שירו של טשרניחובסקי "אני מאמין": "כי עוד אאמין גם באדם, גם ברוחו, רוח עז".
לקישורים ומידע נוסף אודות שאול טשרניחובסקי :
אתר הספרייה הלאומית
אתר מט"ח (המרכז לטכנולוגיה חינוכית)
פרויקט בן יהודה
-
דיוקן
רחל בלובשטיין -
עיצוב
אסנת אשל -
מידות
129x71 מ"מ -
מועד הנפקה
נובמבר 2017 -
צבע
אדום -
עיצוב צד
נוף טיפוסי של חופי כינרת בהשראת השיר "כינרת" וכן שורות מתוך שירתה של רחל המשוררת "ואולי לא היו הדברים...".
-
דיוקן
רחל בלובשטיין -
עיצוב
אסנת אשל -
מידות
129x71 מ"מ -
מועד הנפקה
נובמבר 2017 -
צבע
אדום -
עיצוב צד
נוף טיפוסי של חופי כינרת בהשראת השיר "כינרת" וכן שורות מתוך שירתה של רחל המשוררת "ואולי לא היו הדברים...".
רחל המשוררת (רחל בלובשטיין; התרנ"א, 1890—התרצ"א, 1931) נמנית עם הבולטות והמוּכּרות במשוררות העבריות, והיא נחשבת בעיני רבים לראשונה שבהן. שירתה זכתה למקום של כבוד בתרבות העברית והיא אהובה על דורות רבים של קוראים.
רחל נולדה בסָרָטוב – עיר בגבולות האימפריה הרוסית – למשפחה ציונית, ובצעירותה עלתה לארץ ישראל. תחילה התיישבה ברחובות ולאחר מכן ב"חוות העלמות" שבכינרת. בהמשך עברה לקבוצת דגניה ושם התגלו אצלה סימני השחפת, מחלה שנחשבה אז לחשוכת מרפא והביאה למותה בטרם עת.
היא החלה לכתוב עוד בנעוריה, ברוסית, ויצירתה הושפעה מהתנ"ך, מהספרות החלוצית של תקופתה, וממקורות וזרמים בספרות הרוסית והצרפתית. שירתה מצטיינת בפשטותה ובלשונה הקולעת. היא מבטאת את אהבותיה, אכזבותיה, מכאוביה ופחדיה, כוללת רמזים רבים לחייה הטרגיים והקצרים, וחלק ניכר ממנה עוסק בהמתנה למוות. בין שיריה המפורסמים: "רק על עצמי", "אל ארצי", "פגישה, חצי פגישה", "כינרת" ("שם הרי גולן"), "זמר נוגה" ("התשמע קולי"), "גן נעול", "שי" ("אעולל כגפן"), ואחרים. רבים משיריה הולחנו ובוצעו לאחר מותה בידי מיטב האמנים, ובמרוצת השנים הפכו לנכסי צאן ברזל ולחלק בלתי נפרד מהתרבות והשירה הישראליות.
בעיצוב השטר החדש בעריך 20 ש"ח ניתן ביטוי לשירתה של רחל ולנופי חייה. צד הפנים שלו נושא את דיוקנה על רקע כפות תמרים, ולצִדו מודפס בטקסט זעיר השיר "כינרת" – מקור ההשראה לעיצובו של גב השטר. צד הגב מציג את נוף הכינרת, האגם שעליו הרבתה רחל לכתוב ואשר לחופיו ביקשה להיקבר. נוסף לכך מופיע בצד הגב ציטוט מתוך "ואולי לא היו הדברים...": "הוֹי כִּנֶּרֶת שֶׁלִּי, הֶהָיִית, אוֹ חָלַמְתִּי חֲלוֹם?".
קטלוג שטרות
חקיקה, הוראות ותקנות
הוועדה לתכנון שטרי כסף, מעות ומטבעות זיכרון
מערכת המטבע בישראל
מכונה אוטומטית המאפשרת ללקוח למשוך מזומנים המופעלת ע"י חברה שאינה תאגיד בנקאי, מקור המזומנים במכונות אלו הינו מתאגיד בנקאי.
מאפשרים שירות משיכת מזומנים מקופאי באמצעות חיוב כרטיס האשראי, מקור המזומנים הינו תקבולים שהתקבלו מלקוחות שונים.
את עודפי המזומנים מפקידים קמעונאים ובעלי עסקים לחשבון הבנק שלהם באמצעות אחד מערוצי ההפקדה.
סניפי תאגידים בנקאיים מאפשרים שירותי מזומנים בסניפים בהם ניתנים שירותי קופה.
מכונה אוטומטית המופעלת ע"י תאגיד בנקאי ומאפשרת ללקוח הפקדה ומשיכת מזומנים
אתר תפעולי שקיבל את אישור בנק ישראל ופועל ע"פ הנחיותיו ובו תאגיד בנקאי מאחסן, סופר וממיין מזומנים. את המזומנים שנספרו והוגדרו "ראויים" ימוחזרו לציבור כחלק מתהליך משיכת מזומנים ואילו מזומנים שהוגדרו "לא ראויים" או "דחויים", יופקדו בבנק ישראל.
מטבעות זיכרון
הנפקת מטבעות זיכרון - הבנק מנפיק גם מטבעות זיכרון, מדי שנה ולרגל אירועים מיוחדים. הנגיד קובע את צורתם של מטבעות הזיכרון והמטבעות המיוחדים באישור המועצה המינהלית והממשלה (כאמור בסעיף 43 לחוק).
מטבעות זיכרון
הנפקת מטבעות זיכרון - בהיותו המנפיק היחידי של הילך חוקי בישראל הבנק מנפיק גם מטבעות זיכרון, מדי שנה בשנה ולרגל אירועים מיוחדים. הנגיד קובע את צורתם של מטבעות הזיכרון והמטבעות המיוחדים באישור המועצה המינהלית והממשלה (כאמור בסעיף 43 לחוק), ולשם כך הוא נעזר בוועדה לתכנון שטרי כסף, מעות ומטבעות זכרון. המטבעות עשויים כסף או זהב, ומשווקים לאספנים בארץ ובעולם ולציבור באמצעות חברה משווקת.
בהתאם לסעיף 43(א) לחוק בנק ישראל התש"ע-2010 שיווק מטבעות הזיכרון, מטבעות מיוחדים ופריטים נומיסמטים אחרים המונפקים על ידי בנק ישראל (להלן: המטבעות) יינתן לחברה שתמונה על ידי שר האוצר, בהסכמת הנגיד/ה.
בהתאם להוראות החוק, מינה שר האוצר, מר משה כחלון, בהסכמת הנגידה, ד"ר קרנית פלוג, את החברה הישראלית למדליות ומטבעות בע"מ (ח.פ. 510298573) יחד עם חברת ג.ר.א.ס עיצובים ושילובים בע"מ (ח.פ. 511567059) כמשווקות שאינן בלעדיות של מטבעות זיכרון, מטבעות מיוחדים ופריטים נומיניסטים, בהנפקת בנק ישראל, שהם הילך חוקי בישראל.
המבקש להתמנות כמשווק של מטבעות זיכרון נדרש להגיש את מסמכי הבקשה המופיעים בלינק הבא:
מסמכי בקשה לשיווק מטבעות זיכרון בהנפקת בנק ישראל
בהגשת טופס זה על נספחיו מצהיר המגיש (להלן: המבקש) על הסכמתו לכל תנאי אישור השיווק ולכל האמור במסמכי הבקשה, לרבות כל תנאי הסכם המסגרת (על נספחיו) והשיקולים והנלקחים בחשבון באישור הבקשה על ידי משרד האוצר ובנק ישראל (להלן המזמין) והוא מאשר כי אין לו הסתייגות לגביהם.