מצורפים קבצים עם כל דברי בכירי בנק ישראל במסע"ת:
מצגת של המפקחת על הבנקים

דברי הנגיד:

צהריים טובים.

הכלכלה העולמית והמשק הישראלי בתוכו מתמודדים עם משבר כלכלי גדול ושונה מאלו שידע העולם בעשרות השנים האחרונות.

במדינות רבות בעולם, כמו בישראל, המשק מושבת, פרט לתעשיות ולשירותים החיוניים, וחלק גדול מהעובדים לא יוצאים לעבודה.

כיוון שמדובר במשבר גלובלי, אני עומד בקשר שוטף ורציף עם נגידי הבנקים המרכזיים המובילים בעולם ועם מוסדות פיננסיים בינלאומיים. אנו משתפים פעולה ומתייעצים לגבי הצעדים הננקטים והצעדים הנדרשים.

חשוב לי להדגיש - מדובר במשבר שמקורו בגורם חיצוני לכלכלה, והמועד בו יסתיים תלוי בראש ובראשונה ביכולת של העולם לגבור על הנגיף. ולמרות זאת, מדיניות כלכלית נכונה, אשר אינה כבולה במוסכמות שהיו נכונות למשברים מסדרי גודל ואופי אחרים לחלוטין, היא זו שתכתיב את קצב היציאה מהמשבר והיא זו שתקבע את עומק פגיעתו.

לכן, מטרת העל שלנו היא  לתמוך בכלכלה ובחברה, כך שיוכלו לצלוח את התקופה הנוכחית ולהגיע מוכנים ליום שאחרי המשבר.

בסופו של יום, בלי בריאות אין כלכלה, אבל בלי כלכלה גם לא תהיה בריאות. וזהו עיקרון מפתח שיהיה על כולנו לזכור לאורך ההתמודדות עם המשבר הזה.

המשבר היכה בנו כאשר כלכלת ישראל הייתה במצב טוב, ובכל זאת עוצמתו והיקפו מחייבים פעולות בסדרי גודל חסרי תקדים.

אנו, בבנק ישראל, מתמקדים בשמירה על יציבותה ותפקודה התקין של המערכת הפיננסית, ומתוקף סמכותנו נותנים יעוץ כלכלי לממשלה.

בפרוץ המשבר, נקלעה המערכת הפיננסית לקשיי נזילות, והשקנו שלוש תכניות כדי לסייע בתחום זה:

  • ראשית, הזרמנו נזילות לשוק האג"ח הממשלתיות.
  • שנית, תמכנו בשוק המט"ח באמצעות מכרזי החלף.
  • בהקשר זה אדגיש, שלא היה צורך למכור מט"ח בשוק, אבל הכלי בו השתמשנו הסתמך על

  הרמה הגבוהה של יתרות המט"ח שבנק ישראל מחזיק – כפי שתמיד הסברנו -  לשעת משבר.

  • ושלישית, אתמול הודענו על תוכנית של רכישת אגרות חוב ממשלתיות בהיקף חסר תקדים

            של 50 מיליארדי ₪  על מנת להפחית את עלויות האשראי עבור העסקים ומשקי הבית.

אנחנו  עוקבים דקה אחר דקה אחר ההתפתחויות בבורסות ברחבי העולם ובארץ.

ולפיכך, שלא יהיה לאף אחד ספק: בכל מצב של החמרה או סימנים לכשלי שוק בשווקים הפיננסיים יש לבנק ישראל את כל הכלים כדי להחזיר את הנזילות לשווקים.

המשנה לנגיד ירחיב מיד על הפעילות שלנו בתחום זה.

כרגולטור של מערכת הבנקאות אנחנו פועלים באופן רציף מול המערכת הבנקאית כדי שתסייע לעסקים  ולמשקי הבית בתקופה הזו. נכנסנו לתקופה זו עם מערכת בנקאית איתנה, בעלת תיק אשראי איכותי ומבוזר ועמידות מוכחת במצבי קיצון. זו תוצאה של פיקוח הדוק ונאות וניהול נכון של ראשי המערכת הבנקאית.

הנחינו את הבנקים להעניק אשראי לעסקים ולמשקי הבית ופרסמנו הקלות רגולטוריות שיתמכו בכך.

לשמחתי המערכת הבנקאית נרתמה באופן ראוי לציון ומסייעת לעסקים ולמשקי הבית להתמודד עם המשבר. נקטנו גם לא מעט צעדים כדי לסייע לציבור, ובפרט לאוכלוסיות החלשות, בהתנהלות שלהם מול המערכת הבנקאית בעת הזו.

המפקחת על הבנקים תרחיב מייד בנושא.

התפקוד התקין של כל מערך התשלומים -  באמצעים דיגיטליים, בצ'קים, וגם במזומן - הוא תנאי הכרחי לתפקוד הכלכלי התקין של המשק בשגרה, ובפרט בתקופה כמו זו.

המערכות האלה מתפקדות באופן חלק וללא תקלות בזכות היערכות קפדנית בעת שגרה, שכעת משרתת אותנו בחירום. מנכ"ל הבנק יפרט את מגוון הצעדים בהם נקטנו כדי להבטיח את יכולתו של בנק ישראל להמשיך למלא את כל תפקידיו הקריטיים.

הכדור עובר כעת לידי הכנסת והממשלה.

אני רוצה להדגיש: אני עומד בקשר הדוק ובשיתוף פעולה מלא, ומסביב לשעון, עם ראש הממשלה ועם שר האוצר, על-מנת לסייע לגבש את התוכנית הפיסקלית שיציגו בקרוב ראש הממשלה ושר האוצר.

מי שמכיר אותי יודע, שכבר בנאום הכניסה שלי לתפקיד שבתי והדגשתי את ההכרח להפחית את הגירעון בתקציב המדינה ולייצב את יחס החוב לתוצר בזמנים רגילים. אבל אלה לא זמנים רגילים – לכן היום אנחנו צריכים להתנער מהמוסכמות שהיו נכונות לזמנים אחרים.

זה הזמן לתמוך בעסקים ובאזרחים, כדי שהמשבר לא יעמיק וכדי לאפשר לעסקים ולמשקי הבית לצאת ממנו במהירות כאשר המגבלות הבריאותיות יוסרו.

עלינו לסייע לאלו שנפגעו מכך שהחברה או שהכנסות העסק שלהם נפגעו והם חייבים להמשיך לעמוד בהוצאות המושתות עליהם.

כמו כן,  עלינו לסייע למי שפוטר (ופוטרה) או יצא לחלת והכנסתו נפגעה דרמטית.

זה מה שעושות ממשלות בכל העולם, ובהיקפים עצומים.

אני מברך על הצעדים הכלכליים שהאוצר נקט עד כה. ואולם על מנת להתמודד עם המשבר יהיה עלינו להקצות משאבים בהיקפים גדולים יותר. גם במחיר של הגדלת הגרעון.

לכן, ראוי שתוקם רשת ביטחון תקציבית משמעותית, בהיקף של כ- 15 מיליארד שקל, כאחוז מהתוצר, לפחות כשלב התחלתי.  סכום שייועד לצורך התמודדות נחושה של הממשלה עם משבר הקורונה ותמיכה בהישרדותם של עסקים קטנים ובינוניים.

כנגיד בנק ישראל, אני נותן את הגיבוי המלא לממשלה ולכנסת, לנקוט צעדים כאלה.

אני קורא מכאן  לחברי הכנסת ולמקבלי ההחלטות להתעלות מעל חילוקי הדיעות ולאשר בהקדם את התוכנית שיציגו ראש הממשלה, שר האוצר וצמרת משרדו, ולאפשר להם את גמישות הפעולה הנדרשת בהקדם האפשרי.

 עלינו לפעול באחריות, בנחישות, במהירות ובאחריות תוך הפגנת מנהיגות - המשק זקוק לוודאות .

מנהל חטיבת המחקר יתאר כאן בפירוט את הערכת המצב הכלכלית העכשווית של בנק ישראל ואת הצעדים בהם אנו ממליצים לנקוט.

לסיכום,

בנק ישראל בראשותי יחד עם  עובדיו המסורים ממשיך לעקוב אחר ההתפתחויות. יש לו את הכלים הנדרשים כדי להתמודד עם המשבר ולא נהסס להפעיל כל כלי במסגרת סמכותנו, ככל שיידרש, כדי להוסיף ולתמוך בפעילות הכלכלית ובאיתנות הפיננסית, כך שהמשק יוכל להמשיך לייצר ולהתפתח תחת המגבלות שחלות עליו.

אנחנו בעינה של הסערה, שאנו מקווים כי עוצמתה תשכך מעט לאחר פסח. אני ער לחרדות הקשות של מי שאיבדו את עבודתם או את העסק שלהם וביטחונם הכלכלי התערער.

אני רוצה לומר לכם: היו בטוחים כי כל אחת ואחד מכם עומדים לנגד עיני כנגיד בנק ישראל ולנגד עיניהם של קובעי המדיניות.

 לצד הפעולות שאנו נוקטים כעת, ואני מדגיש כי הן נעשות בשיתוף פעולה מלא עם ראש הממשלה, שר האוצר וצמרת משרדו, והמועצה הלאומית לכלכלה – אנו שוקדים כעת גם על תרחישי היציאה מהמשבר, ועל אסטרטגיית היציאה ממנו, כך שהמשק יוכל לחזור בזמן הקצר ביותר לפעילות נורמלית ומלאה.

אני חוזר ומדגיש, כי נעשה את כל מה שבידינו על-מנת לשכך את פגיעת המשבר ועל-מנת להחזיר את הביטחון ואת היציבות הכלכלית לכל עסק ולכל בית במדינת ישראל בהקדם האפשרי.

אני סמוך ובטוח שנצא מהמשבר הזה מחוזקים!

תודה רבה