תקציר:

  • השנה נרשמו התפתחויות חיוביות של המצרפים הפיסקליים, שהיוו הישג משמעותי למדיניות התקציב. למרות עלויות הלחימה בצפון, ובסיוע הצמיחה המהירה והכנסות חד-פעמיות, היה גירעון הממשלה נמוך משמעותית מתקרת הגירעון, ומהגירעון ב-2005. גירעון המגזר הציבורי, הנמדד על פי כללי החשבונאות הלאומית כפי שמקובל במדינות המפותחות, ירד גם הוא, ל-1.8 אחוזי תוצר, לעומת 3.3 אחוזי תוצר ב-2005 ו-6.1 אחוזים ב-2003.  
  • יחס החוב הציבורי לתוצר ירד ב-2006 ירידה חדה ;לאחר עלייה משמעותית בראשית העשור הוא חזר לרמה של שנת 2000.  
  • למרות ההישגים, ההתפתחויות הביטחוניות השנה והפערים החברתיים חידדו את האתגרים הניצבים בפני הממשלה בעיצוב המדיניות הפיסקלית לשנים הקרובות.  
  • ירידת הגירעון ויחס החוב לתוצר בשנים האחרונות נבעה בעיקר מהקטנת משקל ההוצאה הציבורית בתוצר, שירד מאז 2003 ב-5 נקודות אחוז והגיע ב-2006 לרמתו הנמוכה ביותר מאז סוף שנות השישים. הרכב ההוצאות כמעט לא השתנה בהשוואה לראשית העשור.  
  • יחס החוב הציבורי נותר גבוה בהשוואה למקובל במדינות המפותחות, אך ירידתו השנה צמצמה משמעותית את הפערים. המשך הירידה של הגירעון ושל משקל הוצאות המגזר הציבורי בתוצר מציב את ישראל במרכז ההתפלגות של המדינות המפותחות ביחס לאינדיקטורים אלה, לאחר שנים רבות שבהן היא הייתה בקצה העליון.  
  • נטל המס בישראל - ובפרט שיעורי המס על השכר - דומים למקובל במדינות המפותחות וצפויים להמשיך ולרדת בשנים הקרובות.  
  • הוצאות המשרדים האזרחיים המשיכו להיות נמוכות בהשוואה לתקציב. אף שהדבר תורם לשליטה הפיסקלית, יש בכך פגיעה ביעילות הקצאת התקציב ובשקיפות סדרי העדיפויות.  
  • מבחנה העיקרי של מדיניות התקציב בשנים הקרובות יהיה ביכולתה לאזן בין הצורך להמשיך את ירידת יחסי החוב הציבורי והגירעון לתוצר - כדי שהמדיניות הפיסקלית תמשיך לתמוך בצמיחה, והירידה בהוצאות הריבית תימשך - לבין הצורך לתת מענה הן לצורכי הביטחון והן לעוני, שגדל בשנים האחרונות. תקרת גידולן של ההוצאות שאימצה הממשלה והימנעות מהפחתות מסים נוספות על אלה שעליהן כבר הוחלט יאפשרו בשנים הקרובות ירידה משמעותית של יחס החוב והגירעון לתוצר, אם תימשך הצמיחה - אך הממשלה עדיין לא הציגה תוכנית שתפרט כיצד היא תתמודד עם צורכי הביטחון והפערים החברתיים במסגרת זו. תוכנית תקציב רב-שנתית מפורטת תוכל להגדיל משמעותית את האמינות של מכלול היעדים.  


המגזר הציבורי ומימונו - הקובץ במלואו