למסמך העקרונות

בשנים האחרונות חלות התפתחויות טכנולוגיות מואצות בתחום מערכות התשלומים בעולם. כחלק מקידום התחרות בשוק שירותי התשלום מפרסמת הוועדה לקידום השימוש באמצעי תשלום מתקדמים את המסמך "עקרונות לאסדרת שירותי התשלום" שגובש בוועדת משנה, שישמש כבסיס לתזכיר חוק בנושא. אסדרת שירותי התשלום תאפשר לגופים חוץ-בנקאיים לנהל עבור  לקוחותיהם חשבונות ולספק להם שירותי תשלום, לרבות הנפקת אמצעי תשלום, סליקה של  עסקות תשלום והעברות תשלומים. האסדרה תגביר את התחרות בשוק שירותי התשלום, תקבע הגנות צרכניות אחידות, שיחולו על כל ספקי שירותי התשלום ועל כל שירותי התשלום, תחזק את אמון הציבור בספקי שירותי התשלום החוץ-בנקאיים ובאמצעי התשלום המתקדמים ותעודד חדשנות טכנולוגית ועסקית, תוך שמירה על יציבותן ופעילותן התקינה של מערכות התשלומים.
אסדרת שירותי התשלום תתמוך בכניסת שחקנים חדשים לתחום שירותי התשלום בישראל. שחקנים אלו עשויים להיות רשתות קמעונאות, חברות Fin-Tech, מפתחי אפליקציות, רשתות תקשורת וגופים נוספים מישראל ומהעולם. השחקנים החדשים יביאו להתייעלות בשוק ויספקו לבתי העסק  פתרונות תשלום מתקדמים שיפשטו את התהליך של ביצוע עסקאות במשק.
 
מנהלת מחלקת החשבות ומערכות התשלומים וסליקה, עירית מנדלסון: "קצב השינויים הטכנולוגיים בתחום אמצעי התשלום הוא מהיר ביותר, והרגולטורים בכל העולם ניצבים בפני אתגר – כיצד להתאים את הרגולציה לתנאים המשתנים תוך שמירה על היציבות של מערכות התשלומים, יציבות שהיא קריטית לכל כלכלה מודרנית. העקרונות שאנו מפרסמים היום יעודדו פיתוח שירותי תשלום מתקדמים, יעילים ואמינים, שיהיו נוחים יותר לשימוש תוך שמירה על רמת הבטיחות והאמינות הדרושה, ויחוללו רפורמה בהגנות הצרכניות בהתאם להתפתחות הטכנולוגית המתקדמת. אנו פועלים מתוך ראיה הצופה פני עתיד, כדי ששוק שירותי התשלום בישראל יעמוד בקדמת הטכנולוגיה".
 
בהתאם להמלצת דוח הביניים של הוועדה הבין-משרדית לקידום השימוש באמצעי תשלום מתקדמים, שפורסם ב-29 בנובמבר 2015, ולהמלצת דוח הביניים של הוועדה להגברת התחרותיות בשירותים הבנקאיים והפיננסיים הנפוצים, שפורסם ב-14 בדצמבר 2015, הוקמה תת-ועדה לאסדרת שירותי התשלום, בראשות נועה ששינסקי, מנהלת יחידת הפיקוח על מערכות התשלומים בבנק ישראל ובהשתתפות נציגי רשות ההגבלים העסקיים, משרד המשפטים ומשרד האוצר, במטרה לגבש תזכיר חוק לאסדרת שירותי תשלום.
 
עבודת הוועדה התבססה על הדירקטיבה האירופית לשירותי תשלום (PSD2) ובהתאמות הנדרשות לשוק המקומי. מסמך העקרונות משקף את דיוני הוועדה ואת המסקנות שגובשו בה ויהווה בסיס לכתיבת תזכיר חוק שירותי תשלום.
 
 
מסמך העקרונות כולל שתי סוגיות עיקריות –  הסדרת רישיון של מוסד תשלומים והגנות צרכניות
 
גופים המעוניינים לספק שירותי תשלום, כגון ניהול חשבון תשלום או הנפקת אמצעי תשלום, יידרשו:
 
1)   להוציא רשיון המסדיר את פעילותם זו כדי ליהנות מאמון הציבור והמוסדות הפיננסיים ולהשתתף במערכות התשלומים.
2)   לשמור על האינטרסים של לקוחותיהם (פרטיים ובתי עסק) ולהבטיח קבלת שירות ברמה אחידה ככל הניתן, ובכלל זה:
               ·     אחידות בתנאי השימוש ובהגנות הצרכניות
               ·     הבטחת כספי הלקוחות
 
 
הציבור מוזמן להעביר את הערותיו למסמך העקרונות לא יאוחר מיום 20/11/2016, לכתובת