שיתוף פעולה עם ארגונים בינלאומיים
שיתוף פעולה עם גופים בינלאומיים
הפיקוח על הבנקים ובנק ישראל הם חלק מהקהילה הבינלאומית וחברים בגופים הבינלאומיים המובילים בתחומי בנקאות ופיננסיים ובתחומים אחרים שנוגעים לעבודתם. כך למשל, הפיקוח על הבנקים חבר בוועדה המייעצת של ועדת באזל לפיקוח על בנקים (Consultative Group) והוא לוקח חלק פעיל בדיוני הוועדה לשווקים פיננסיים (Committee on Financial Markets) של הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD). הפיקוח על הבנקים ובנק ישראל חברים גם בוועדה המייעצת (אירופה) של המועצה ליציבות פיננסית (FSB- RCG Europe) – פורום בינלאומי שפועל לקידום היציבות הפיננסית הגלובלית.
להלן, פירוט של שיתופי הפעולה של הפיקוח על הבנקים עם גופים בינלאומיים:
ועדת באזל לפיקוח על בנקים (BCBS) Basel Committee on Banking Supervision
ועדת באזל לפיקוח על בנקים (BCBS) היא הסמכות הגלובלית העיקרית לקביעה של סטנדרטים בינלאומיים בתחום הרגולציה היציבותית הבנקאית והיא משמשת כפורום עבודה ושיתוף פעולה מקצועי בין רשויות פיקוח בנקאי. הועדה מתכנסת על בסיס שוטף ויעדיה הם חיזוק הרגולציה, הפיקוח והפרקטיקות של בנקים ברחבי העולם במטרה לשפר את היציבות הפיננסית. הוועדה קובעת עקרונות ליבה לפיקוח בנקאי אפקטיבי, מפרסמת תקנים לאסדרה ופיקוח בנקאי (למשל, תקנים בנושא דרישות הון ונזילות), קווים מנחים וסקירות של שיטות עבודה של רשויות הפיקוח. סטנדרטים אלו משמשים להערכת מידה הציות של רשויות פיקוח ומערכות בנקאות לסטנדרטים הגלובליים ומהווים מדד נוסף בהערכת מידת הסיכון הפיננסי של תאגידים בנקאיים ומערכות בנקאות. הועדה מורכבת מעשרות גופים ממדינות שונות במעמד של חברים ועוד מספר גופים במעמד של משקיפים, המיוצגות על ידי בנקים מרכזיים ורשויות פיקוח פיננסי. הוועדה פועלת במסגרת הבנק לסילוקין בינלאומיים (BIS) שהוא ארגון פיננסי בינלאומי שמקדם שיתופי פעולה בין בנקים מרכזיים, תומך בפעילותם לשמירת היציבות הפיננסית ויציבות המחירים ופועל כבנק של הבנקים המרכזיים. ועדת באזל לפיקוח בנקאי מפעילה ארבע קבוצות עבודה (Groups) וכן צוותי עבודה ייעודיים לנושאים במיקוד (Task Forces).
ישראל, באמצעות הפיקוח על הבנקים, חברה בקבוצת העבודה Basel Consultative Group (BCG) של ועדת באזל החל מחודש מרץ 2023. Basel Consultative Group (BCG) היא קבוצת עבודה המשמשת כפורום להעמקת הקשרים עם מפקחים ברחבי העולם בנושאים בנקאיים. הקבוצה מסייעת ליצירת דיאלוג פיקוחי נרחב עם מדינות שאינן חברות בוועדה בנוגע ליוזמות חדשות שהוועדה מעוניינת לקדם על ידי כינוס של נציגים בכירים ממדינות שונות, מוסדות בינלאומיים וקבוצות עבודה של מפקחים על בנקים ברחבי העולם.
המועצה ליציבות פיננסית (FSB) Financial Stability Board
המועצה ליציבות פיננסית (FSB) היא גוף בינלאומי שהוקם במטרה לקדם יציבות פיננסית גלובלית באמצעות תיאום בין רשויות פיננסיות לאומיות לבין גופי תקינה בינלאומיים לטובת פיתוח של מדיניות בתחום הפיננסי. המנדט של הועדה כולל הערכה של פגיעויות של המערכת הפיננסית הגלובלית, קידום תיאום וחילופי מידע, ייעוץ בתחום של מדיניות ההסדרה ועידוד האימוץ של סטנדרטים ומדיניות מוסכמים. הועדה מורכבת מעשרות רשויות פיקוח פיננסי, משרדי אוצר ובנקים מרכזיים ממדינות G20, מדינות נוספות והאיחוד האירופי וכן חברים בה גופים בינלאומיים. הועדה מפעילה שש קבוצות ייעוץ אזוריות (Regional Consultative Groups). נגיד בנק ישראל, המפקח על הבנקים והממונה על רשות שוק ההון, ביטוח וחסכון חברים בקבוצת הייעוץ האזורית של אירופה (RCG Europe).
קרן המטבע הבינלאומית (IMF) International Monetary Fund
קרן המטבע הבינלאומית (IMF) היא ארגון בינלאומי המאגד קרוב למאתיים מדינות שפועלות לקידום שיתוף הפעולה בהיבטים מוניטריים, ולחיזוק היציבות הפיננסית.
קרן המטבע הבינלאומית, מקיימת בהתאם לסעיף 4 (Article IV) בתקנון הארגון דיונים תקופתיים עם המדינות החברות בה לצורך הכנת דו"ח הערכה על כל מדינה. במסגרת תהליך ההערכה, צוות של קרן המטבע מבקר במדינה, אוסף מידע כלכלי ופיננסי ודן עם גורמים רשמיים בהתפתחויות ובמדיניות הכלכלית של המדינה. במסגרת הליך ההערכה ביחס לישראל הקרן מקיימת דיונים גם עם הנהלת בנק ישראל והנהלת הפיקוח על הבנקים.
בנוסף, קרן המטבע הבינלאומית מפעילה תכנית להערכת המגזר הפיננסי המכונהFSAP (Financial Sector Assessment Program) . במסגרת זו, הקרן בוחנת עמידותה של המערכת הפיננסית המדינתית על פי פרמטרים שונים ובאמצעות כלים מתקדמים ומבצעת הערכה של איכות ואפקטיביות העבודה של כלל הגורמים האמונים על הפיקוח וההסדרה של המערכת הפיננסית. במהלך השנים הקרן שני הליכים נפרדים להערכת המגזר הפיננסי בישראל. ההליכים בחנו, בין היתר, גם את התנהלות הפיקוח על הבנקים והעמידה שלו בעקרונות הליבה של פיקוח בנקאי אפקטיבי.
הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD) Organisation for Economic Co-operation and Development
הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD) הוא פורום בינלאומי כלכלי המורכב מעשרות מדינות שחולקות ערכים משותפים ופועלות יחד לעיצוב המדיניות בתחומים שונים לטובת שגשוג, שוויון, הזדמנויות ורווחה. הארגון פועל לביסוס סטנדרטים בינלאומיים ולמציאת פתרונות לאתגרים כלכליים, חברתיים וסביבתיים.
במאי 2010 הצטרפה מדינת ישראל כחברה מלאה בארגון ובמסגרת החברות מקיים בנק ישראל מגעים שוטפים עם הארגון ומשתתף בוועדותיו השונות. הפיקוח על הבנקים לוקח חלק פעיל במגעים השוטפים עם הארגון ויחד עם חטיבת המחקר מייצג את בנק ישראל בוועדה לשווקים פיננסיים (Committee on Financial Markets).
כח המשימה הפיננסי (FATF) Financial Action Task Force
כח המשימה הפיננסי (FATF) הוא גוף בין-ממשלתי האמון על פיתוח וקידום מדיניות עולמית ושיתופי פעולה בינלאומיים במאבק בהלבנת הון, במימון הטרור ובמימון פרוליפרציה (הפצה) של נשק להשמדה המונית. הארגון הוקם בשנת 1989 על רקע ההכרה בצורך להילחם בתופעה של הלבנת הון כאסטרטגיה עיקרית למלחמה בעבריינות ובפשיעה המאורגנת. בשנת 2001 המנדט של הארגון הורחב וכולל גם איסור מימון טרור. ה-FATF מוביל את המאמץ הבינלאומי על ידי יצירת מסגרת נורמטיבית וקביעת סטנדרטים למאבק בהלבנת הון ובמימון טרור (FATF Recommendations), אותם מחויבות המדינות לאמץ וליישם, לצד ביצוע מעקב שוטף אחר יישום המלצותיו.. בארגון חברות עשרות מדינות מפותחות ואחרות ושני ארגונים אזוריים.
בדצמבר 2018 הוחלט ב-FATF על צירופה של מדינת ישראל כחברה מן המניין - זאת לאחר ביקורת מקיפה שערך הארגון בישראל בשנים 2017 - 2018. ההצטרפות לארגון תורמת לחיזוק שיתופי הפעולה בין ישראל למדינות אחרות בנושא מניעת הלבנת הון ומימון טרור במישור הפיננסי, המודיעיני הכלכלי והמשפטי.
הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור מייצגת את מדינת ישראל בארגון. נציגי כלל רשויות המדינה העוסקות בתחום מניעת הלבנת הון ומימון טרור בישראל, לרבות נציגי בנק ישראל והפיקוח על הבנקים, שותפים פעילים בפרויקטים שונים ומסייעים בהתוויית המדיניות הגלובלית למאבק בהלבנת הון ומימון טרור.
רשת הבנקים המרכזיים לכלכלה ירוקה (NGFS) Network of Central Banks and Supervisors for Greening the Financial System
הארגון הוקם בדצמבר 2017 במטרה לסייע בחיזוק התגובה הגלובלית הנדרשת לצורך עמידה ביעדים של הסכם פריז, לחזק את תפקידה של המערכת הפיננסית בניהול סיכונים ולקדם גיוס מקורות להשקעות ירוקות ודלות פחמן, לטובת פיתוח סביבתי בר קיימא. הארגון מגדיר ומקדם נֹהַגים מיטביים בתחום של ניהול סיכוני האקלים עבור המערכת הפיננסית ומבצע עבודה אנליטית בתחום של "מימון ירוק". בארון חברים עשרות בנקים מרכזיים ורשויות פיקוח ממדינות שונות בעולם וכן שורה ארוכה של גופים בינלאומיים מתחום הכלכלה והפיננסים, המשמשים כמשקיפים.
בחודש נובמבר 2020 הצטרף בנק ישראל לארגון כחבר מן המניין וכלכלני וחוקרי הבנק לוקחים חלק בעבודת המליאה ובצוותי העבודה של הארגון.