לגרפים​

הפיקוח על הבנקים פרסם היום טיוטת מכתב הנחיות למערכת הבנקאית, אשר מקנה כלים שיאפשרו לתאגידים הבנקאיים לנקוט בצעדי התייעלות משמעותיים ודורשת מהבנקים לקבוע תכנית התייעלות ארוכת טווח. ההנחיות מעודדות את הבנקים לבצע תהליכי התייעלות משמעותיים באמצעות הגדרת הקלות רגולטוריות, זאת על רקע רמת היעילות הנמוכה שמאפיינת את רוב הבנקים במערכת הבנקאית בישראל בהשוואה לעולם.
 
המפקחת על הבנקים ד"ר חדוה בר: "המטרה היא שהבנקים יבצעו תהליכי התייעלות משמעותיים. תהליכי ההתייעלות יאפשרו לבנקים להוזיל את עלויות השירותים הבנקאיים, בפרט עבור משקי הבית והעסקים הקטנים. ההתייעלות, לצד מכלול הצעדים הננקטים להגברת התחרות, תבטיח מערכת בנקאות יציבה ותחרותית יותר לטובת הלקוחות". המפקחת הוסיפה: "אנו ערים לקשיים הכרוכים בהתייעלות המערכת ולכן הגדרנו הנחיות חדשות שיאפשרו ביתר קלות ביצוע תכניות פרישה מרצון וצמצום הוצאות, אשר יובילו להתייעלות המשמעותית הנדרשת".
סביבת הפעילות הכלכלית, הרגולטורית והטכנולוגית בה פועלת המערכת הבנקאית בישראל, כמו בעולם, עוברת שינויים רבים אשר צפויים להימשך בשנים הקרובות. השינויים הטכנולוגיים בתחום הפיננסיים משנים את "פונקציית הייצור" של השירותים הבנקאיים, כאשר הלקוחות בעולם ובארץ עוברים לצרוך את השירותים הבנקאיים יותר ויותר באמצעות בנקאות ישירה- אינטרנט, מובייל, ומכשירים בנקאיים אוטומטיים. בנוסף, הטכנולוגיה הזמינה מגבירה כעת ותגביר מאוד בעתיד את שקיפות המידע ללקוחות, את הקלות של קבלת הצעות מתחרות ממספר גופים, ולכן את התחרות בתוך המערכת הבנקאית וגם את התחרות מגופים חוץ-בנקאיים. לנוכח מגמות אלו והעובדה כי מדדי ביצוע שונים של המערכת הבנקאית מצביעים על רמת יעילות נמוכה באופן משמעותי של הבנקים בישראל ביחס לעולם (ראו איורים להלן), בכוונת הפיקוח על הבנקים לשים דגש על תהליכי התייעלות בשנים הקרובות. תהליכים אלה יכולים להיעשות באמצעות הנהגת תכניות פרישה מרצון של עובדים, וצמצום בהוצאות נוספות.
מדיניות הפיקוח בהקשר זה נועדה לתמוך בהורדת העלויות של השירותים הבנקאיים ולהבטיח את יציבותם ארוכת הטווח של הבנקים. בנקים אשר יבצעו תכניות התייעלות משמעותיות, בהתאם למתווה של ההנחיה, צפויים לראות שיפור ביחסי היעילות שלהם בשנים הקרובות ויוכלו להגדיל את יחסי הלימות ההון שלהם. השיפור ביחסי היעילות, לצד הגברת התחרות שתיווצר באמצעות המהלכים המקודמים היום במשק ועל-ידי בנק ישראל, צפויים לתרום להפחתת מחירי השירותים הבנקאיים למשקי הבית ולעסקים הקטנים.
על פי טיוטת ההנחיות:
v    על הבנקים לקבוע ולהציג לפיקוח על הבנקים תכנית התייעלות רב שנתית, שתכלול יעדי ביניים מוגדרים היטב, ומעקב ופיקוח אחר יישום התוכנית על ידי דירקטוריון התאגיד הבנקאי. בנוסף, תוגדר מתכונת דיווח לפיקוח בנושא;

v    הפיקוח ינקוט בצעדים לעידוד תכניות ההתייעלות, הכוללים הקלות בנושא דרישת הלימות ההון לבנקים אשר יגדירו תכנית התייעלות ארוכת טווח משמעותית, והבהרות לגבי הטיפול החשבונאי בתכנית ההתייעלות כאמור.

מדד רווחיות ויעילות: יחס הכנסות להוצאות

מדד רווחיות הוצאות לנכסים