לצפייה בהודעה זו כקובץ לחץ כאן

לצפייה במצגת - לחץ כאן

מנהלת מחלקת תקשורת, הסברה וקשרי קהילה, הגברת נורית פלתר איתן, השתתפה בכנס "פינטק כמנוף לצמיחה כלכלית בחברה הערבית" שנערך במרכז החדשנות בכפר קאסם.

במהלך הכנס הציגה מצגת בנושא "חינוך פיננסי בחברה הערבית – מנוף לצמיחה וצמצום פערים", המתבסס על סקר עומק חדש שערך בנק ישראל[1]. סקר זה נערך במסגרת פעילות הבנק להגברת ההסברה הפיננסית בחברה הערבית, כחלק ממסקנות עבודת הוועדה הבינמשרדית להכלה פיננסית. הסקר הרחיב ועסק בנושאים נוספים ובהם: הכלה פיננסית, חוסן פיננסי, בריאות פיננסית, אוריינות דיגיטלית ועוד.

מהסקר עולים הממצאים הבאים, אשר עוסקים במאפיינים פיננסיים של החברה הערבית בישראל:

  • כ-43% מגדירים עצמם כאחראי היחיד במשק הבית על החלטות פיננסיות יומיומיות.
  • לכ-90% יש חשבון עו"ש ולכ-69% יש כרטיס אשראי.
  • כ-60% משתמשים בהוראות קבע להוצאות קבועות.
  • כ-43% משתמשים באפליקציה כדי לעקוב אחר ההוצאות.
  • כ-62% מהנסקרים לא דיווח על בעיית נגישות לסניפים בעוד כ-23% הצביעו על נגישות נמוכה של סניפי בנקים באזור מגוריהם. נציין כי ביישובים הערביים לא חל צמצום משמעותי של הסניפים בשנים האחרונות, כפי שחל ביישובים אחרים, אך ריכוזם ביישובים הערביים עדיין נמוך יותר יחסית.
  • כ-70% מהנסקרים מדווחים על נגישות גבוהה להשגת מידע דיגיטלי מהבנק לעומת כ-19% שמדווחים על קושי בהשגת מידע דיגיטלי של הבנק וכ-18% מדווחים על קושי בהתנהלות הפיננסית עקב העברת המידע בעברית בחלק מפעולות הבנקאות, בעוד כ-70% שלא מדווחים על קושי כזה. נציין כי בשנים האחרונות תורגמו חלק מאתרי הבנקים לערבית והוקמו מוקדים טלפוניים בערבית.
  • כשליש מדווחים שבשנה האחרונה, היו בסיטואציה שבה ההכנסות לא כיסו את ההוצאות, וכ-40% מדווחים שנכנסו למינוס בחשבון העו"ש ליותר מיומיים – שלושה. כ-89% מאלה שלא הצליחו לעמוד בהוצאות דיווחו כי נעזרו בהלוואה לנסות לכסות את המינוס או שנכנסו למינוס או לא עמדו בתשלומים.

עוד עולה מהסקר כי שלושת הנושאים העיקריים בהם מעידים ערביי ישראל כי חסר להם ידע פיננסי הם: מוצרי ביטוח, דרכי חיסכון והתנהלות מול הבנק המסחרי.

מצ"ב המצגת אותה הציגה מנהלת מחלקת תקשורת, הסברה וקשרי קהילה, הגברת נורית פלתר איתן.

 

בנק ישראל מגבש תכנית אסטרטגית להגברת החינוך וההסברה הפיננסית בחברה הערבית. התכנית כוללת פיתוח תוכן לימודי ומערכי שיעור, תכניות התערבות מותאמות קבוצות פרטניות, הקמת אתר ממשלתי ייעודי בנושא לחברה הערבית ועוד. סקרי העומק השונים תורמים לגיבוש ודיוק התכנים הנדרשים.

 

 

[1] הסקר נערך טלפונית במהלך ספטמבר 2023 בקרב החברה הערבית. הסקר נערך בשפה הערבית בקרב 564 משיבים מקהל הערבי, בגילאי 18+ תוך הקפדה על ייצוגיות לפי מגדר, קבוצת גיל ואזור מגורים.

 

לחץ להורדת ה-PDF
לחץ להורדת ה-PDF