לינק להודעה על הכנס שאירע של פרויקט "סלע"
- הפרוייקט הניסיוני בוצע על ידי מרכז החדשנות של ה-BIS נערך בשיתוף עם בנק ישראל והרשות המוניטרית של הונג קונג.
- הפרויקט מציע מודל חדש של מתווך במערכת ה-CBDC, "Access Enabler", שמפחית את סיכוני הנזילות, הסליקה, ועלויות התפעול.
- פרויקט סלע מראה שתכנון המערכת בראייה מניעתית מבטיח שהגברת הנגישות ל-CBDC אינה פוגעת באבטחת הסייבר.
לצפייה בסרטון המתאר את הפרוייקט
פרויקט סלע, ניסוי משותף של הבנק להסדרים בינלאומיים (BIS) והבנקים המרכזיים של ישראל והונג קונג, הוכיח את ההיתכנות של מערכת CBDC קמעוני ( Retail CBDC) המשלבת נגישות, תחרות ואבטחת סייבר, תוך שמירה על חלק מהמאפיינים העיקריים של המזומן הפיזי. הפרויקט שהובל על ידי שלוחת הונג קונג של מרכז החדשנות של ה-BIS, מינף את הניסיון והמומחיות של בנק ישראל בתחום אבטחת הסייבר ואת הידע שנצבר בעבודה המתמשכת של הבנק במסגרת פרויקט השקל הדיגיטלי, כמו גם את הלקחים שצברה הרשות המוניטרית של הונג קונג (HKMA) מפרויקט Aurum ומפרויקט ה-e-Hong Kong Dollar. בנוסף, נעזר הפרויקט בידע שהצטבר בפרויקטים אחרים של מרכז החדשנות של ה-BIS בתחום ה- CBDC.
אחת המטרות המרכזיות של פרויקט של סלע הייתה לפתח ולקדם אקוסיסטם תחרותי, חדשני ונגיש, שיכול לאפשר מגוון רחב של שימושים בעולמות התשלומים. לצורך כך, יש להפחית את חסמי הכניסה לספקי השירותים במערכת. בנוסף, המודל המוצע בפרוייקט סלע מציג חלוקת תפקידים בין המגזר הציבורי והפרטי בכל הנוגע לניהול חשבונות המטבע הדיגיטלי, שהיא שונה מחלוקת התפקידים המקובלת כיום במערכות התשלומים.
יעד חשוב נוסף של הפרוייקט היה לייצר אמצעי תשלום דיגיטלי אשר משמר חלק מהתכונות הרצויות של המזומן, כגון: היעדר סיכון אשראי, נגישות גבוהה, ביטחון, תשלום מיידי, עלות נמוכה; ורמת פרטיות הולמת עבור משתמשי הקצה. במודל המוצע בפרוייקט סלע, "ספר החשבונות" של ה-CBDC (Ledger) מופעל על ידי הבנק המרכזי, אך פרטיות המשתמשים למול הבנק המרכזי נשמרת משום שפרטי הזיהוי האישיים מוצפנים. בכך, המודל מאפשר סליקה מיידית וסופית של התשלומים במאזן הבנק המרכזי ללא פגיעה בפרטיות.
הפרוייקט מציע סוג חדש של מתווך שמהווה מרכיב מרכזי במערכת ה-CBDC, המכונה "Access Enabler". מתווכים אלה מספקים את כל השירותים הנדרשים למשתמשי הקצה במערכת ה-CBDC אולם הם אינם מחזיקים בכספם של המשתמשים בשום שלב, מה שמבטל את הצורך בהחזקת נזילות כדי לצמצם את סיכון הסליקה. יתרה מכך, ה-Access Enablers אינם נדרשים להחזיק כספים במאזנם. מאפיינים אלו מבטלים גורמים משמעותיים לעלויות, מורכבות וסיכון המאפיינים ספקי שירותי תשלום במערכות הקיימות.
אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל: "על מנת שיתקיימו תחרות וחדשנות, נדרש אקוסיסטם פתוח עם מגוון רחב של ספקי שירותים. המוטיבציה הראשונית שלנו בפרוייקט סלע הייתה לבחון את ההיתכנות של מודל כזה, והפרויקט הוכיח את ההיתכנות של המודל שחשבנו עליו. אם הבנק המרכזי ינפיק כסף דיגיטלי, ניכרת חשיבות מכרעת לאבטחת הסייבר, והפרויקט סיפק עבורנו הזדמנות לחקור את הנושא לעומק ביחד עם שותפינו לפרוייקט. זוהי זכות עבור בנק ישראל לשתף פעולה עם מוסדות מובילים בעולם בתחום ה-CBDC"
הווארד לי, המשנה לנגיד הרשות המוניטרית של הונג קונג: "פרויקט סלע סיפק תובנות מעשיות חשובות לגבי אבטחת הסייבר, כמו גם לגבי ההיבטים טכנולוגיים, המשפטיים, וסוגיות מדיניות הנוגעות ליישום מטבע דיגיטלי של הבנק המרכזי. בעוד שה-HKMA עדיין לא קיבל החלטה אם ומתי להשיק CBDC קמעונאי בהונג קונג, התוצאות של פרויקט סלע יהוו מרכיב משמעותי בלמידה המתמשכת שלנו לגבי האפשרות להנפיק e-HKD. אנו מקווים שפרויקט סלע יביא תועלת גם לבנקים מרכזיים אחרים הבוחנים ארכיטקטורות אפשריות ל-CBDC".
בנדיקט נולנס, ראש שלוחת הונג קונג של מרכז החדשנות של ה-BIS: "פרויקט סלע בחן את ההיתכנות של מערכת CBDC שבה הבנק המרכזי מפעיל את ה-Ledger, בעוד סוג חדש של מתווכים, Access Enablers, מספק נגישות רחבה ל-CBDC, ומקדם תחרות וחדשנות. הראינו שניתן ליישם מודל זה מבלי לפגוע באבטחת הסייבר או בפרטיות של משתמשי הקצה כלפי הבנק המרכזי"