לצפייה בהודעה זו כקובץ לחץ כאן

דוח היציבות הפיננסית למחצית השנייה של 2024 סוקר את ההתפתחויות הפיננסיות בתקופה זו ומעריך את יציבות המערכת על רקע מלחמת "חרבות ברזל" המתמשכת בעזה, בדרום לבנון והתרחבותה לגזרות נוספות. הדוח בוחן את השפעת המלחמה על ערוצי החשיפה לסיכון, בהינתן כושר העמידות של המוסדות הפיננסים. רמת היציבות הפיננסית מוערכת על סמך ניתוחים אלה.

עיקרי הדברים:

  • המערכת הפיננסית בישראל מפגינה עמידות גבוהה מול האתגרים הביטחוניים ואי הודאות הגיאופוליטית המתמשכים למעלה משנה.
  • במהלך התקופה הנסקרת נותר הסיכון בערוץ המאקרו ברמה גבוהה, על רקע המצב הביטחוני והשלכותיו על הפעילות הכלכלית שנותרה ברמה נמוכה מהמגמה ארוכת הטווח; צורכי המימון של הממשלה ועלותם גדלו, פרמיית הסיכון של ישראל בשווקים הפיננסיים עלתה, וסוכנויות דירוג האשראי הפחיתו את הדירוג של ישראל והותירו אופק שלילי לתחזיות הדירוג.
  • עם זאת, לקראת תום התקופה הנסקרת ירדו במידה מסוימת פרמיית הסיכון ועלויות מימון החוב, על רקע התמתנות בהערכות הסיכון הגיאופוליטי שהתבטאה בשיפור בסנטימנט כלפי השווקים המקומיים.
  • מדדי המניות המקומיים עלו ברבעון האחרון וצמצמו חלקית את ביצועי החסר שהצטברו מתחילת 2023 במונחים דולריים. למרות העליות, מחירי המניות בישראל עדיין נמוכים ביחס למדדי מניות בעולם במונחים דולריים, ונראה שהם עדיין מגלמים הערכת סיכונים גבוהה יחסית בישראל.
  • מחירי הדירות המשיכו לעלות בתקופה הנסקרת, לאחר שעלייתם התחדשה במחצית הראשונה של השנה, לצד התאוששות בהיקף העסקות. שכר הדירה המשיך לעלות והוביל לייצוב ואף לירידה קלה ביחס בין מחיר הדירה לשכר הדירה.
  • על רקע זאת, יחד עם ירידת פוטנציאל ההשפעות השליליות על מחירי המניות, עקב הטמעת הסיכונים, פגיעותה של המערכת הפיננסית מערוץ מחירי הנכסים ירדה ביחס למחצית הראשונה של השנה לרמה בינונית-גבוהה.
  • שיעורי הפיגור בהחזרי האשראי נותרו יציבים ורמתם נמוכה בראייה היסטורית. במהלך התקופה הנסקרת גם ירדו הוצאות הבנקים להפסדי אשראי. על רקע זה, רמת הסיכון בערוץ האשראי התמתנה במחצית השנייה של 2024 לרמה בינונית-גבוהה.
  • עמידות המוסדות הפיננסיים המרכזיים נותרה גבוהה; חל שיפור ביחסי ההון הן של הבנקים והן של חברות הביטוח, שהיו גבוהים עוד קודם.
  • שני תרחישי סיכון למשק מתייחסים לפוטנציאל לפגיעה נוספת בערוץ המאקרו. התרחיש הראשון הינו המשך הסיכון הביטחוני שהתממש עם פרוץ מלחמת "חרבות ברזל". הוא מתייחס להחמרה במצב הגיאופוליטי המקומי. התרחיש השני עוסק באי-הוודאות הגבוהה בכלכלה העולמית, לצד תהליכים של דה-גלובליזציה וירידה בצמיחה הגלובלית.

 

רקע על הדו"ח:

בדוח זה מבטאים כלכלני הבנק את הערכתם בעניין החשיפות לסיכונים העיקריים הנשקפים למערכת הפיננסית, מנתחים את החשיפות העיקריות ומעריכים תרחישי סיכון פוטנציאליים. ההערכות והניתוחים מתבססים על סקירת ההתפתחויות בתקופה הנסקרת, בחינת השינויים המבניים, שימוש במודלים אנליטיים והערכה של תנאי הרקע בכלכלות העולמיות והמקומית. הדוח מתאר את ההשפעה של התממשות תרחישי סיכון על המערכת הפיננסית בטווחים הקצר והבינוני, במטרה להגביר את המודעות להם בקרב קובעי המדיניות ובציבור הרחב ולאפשר היערכות מתאימה.

החל משנת 2025, הדוח יפורסם במתכונת שנתית במקום חצי שנתית.

לחץ להורדת ה-PDF
לחץ להורדת ה-PDF