תקציר:
- בשנה החולפת התרחבה התעסוקה במשק בשיעור של 3.4 אחוז; שיעור ההשתתפות המשיך לעלות, ושיעור האבטלה התייצב.
- התמתנות קצב הצמיחה במהלך השנה התבטאה בעיקר בירידת הביקוש לעובדים חדשים, בצמצום ממוצע שעות העבודה השבועיות במחצית השנייה של השנה, וכן בעלייה מתונה בלבד של השכר למשרת שכיר.
- הרעה בציפיות המעסיקים לגבי פעילותם העתידית התבטאה במגמת האטה הדרגתית ביצירת מקומות עבודה חדשים, שהחלה ברביע השני של 2011, וכן בעלייה של שיעור החברות שבהן התכווצה מצבת כוח האדם וירידה של שיעור החברות שבהן היא התרחבה.
- בעקבות הנהגת שינויים מתודולוגיים בסקר כוח אדם התברר כי מצב התעסוקה בהשוואה בין-לאומית טוב יותר מכפי שהיה נהוג לחשוב קודם לכן, וכי שיעור ההשתתפות של גילאי העבודה העיקריים בישראל גבוה מן הממוצע במדינות OECD.
- הגורם המשמעותי ביותר לגידול שיעור ההשתתפות בכוח העבודה הישראלי הוא עלייה ברמת ההשכלה של האוכלוסייה – פרי השקעה ניכרת בהרחבת מערכת ההשכלה הגבוהה, בעיקר בשנות התשעים.
- לירידת האבטלה לרמה הנמוכה היסטורית, ששררה בשנתיים האחרונות, תרמו שינויים מבניים מצטברים במשק הישראלי, שהביאו לירידת שיעור האבטלה הטבעי.
- תרומתם של העסקים הקטנים לסך התעסוקה במגזר העסקי גדולה וקרובה למדי לתרומתם של העסקים הגדולים. רגישותם של המעסיקים הקטנים למחזורי העסקים בכל הנוגע לתעסוקה נמוכה מזו של המעסיקים הגדולים.
שוק העבודה - הקובץ במלואו