הרשמה לדיוור
כולל הודעות SMS

הצד השלישי של המטבע

הפודקסט "הצד השלישי של המטבע" נועד לחשוף צדדים מרתקים ובלתי מוכרים בפעילותו של בנק ישראל ולאפשר העמקה והבנה טובה יותר בנושאים המשפיעים על הכלכלה ועל החברה הישראלית. בעונה הראשונה הפודקסט יעסוק בין היתר בהחלטות הריבית, הכסף המזומן, ההסטוריה של השקל מימי בראשית, המעבר לאמצעי תשלום חדישים והתכניות לשקל דיגיטלי

  •   
      פרקים

למה הצד השלישי של המטבע

הצגת העונה הראשונה של הפודקסט והסיפור על מטבע הזיכרון לזכר אילן רמון ז"ל ששימש השראה לשם הסדרה. משתתפים: נורית פלתר איתן, מנהלת מחלקת תקשורת הסברה וקשרי קהילה וד"ר צדוק עלון לשעבר מנהל מרכז המבקרים של בנק ישראל. 

פרק מספר 1: ההחלטה - חלק ראשון

חלקו הראשון של הפרק, חושף את תהליך קבלת החלטת הריבית, החל משלבי ההכנות והדיונים ועד לפרסום ההחלטה ומסיבת העיתונאים, באמצעות שיחות עם מנהלים ועובדים המעורבים בתהליך וקולות מתוך האירועים המרכזיים. משתתפים (לפי סדר הופעה): ד"ר אלון בנימיני, מנהל יחידת המודלים בחטיבת המחקר; נועם זונטג, כלכלן באגף מקרו חטיבת המחקר; אסף זילברשטיין, כלכלן ביחידת מעקב וניתוח חטיבת השווקים; אורי ברזני מנהל אגף דוברות והסברה כלכלית, מחלקת תקשורת הסברה וקשרי קהילה; ערד מאי מרכז הוועדה המוניטרית.

פרק מספר 1: ההחלטה - חלק שני

בחלקו השני של הפרק, אנו מרחיבים בנושאים הקשורים לתהליך החלטת הריבית: כיצד מועברים השינויים בגובה הריבית למערכת הבנקאית ולציבור ומהם האתגרים הכרוכים בהכנת תחזית חטיבת המחקר. בנוסף נשמע חוויות ורשמים מדיוני הוועדה המוניטרית. משתתפים: מימי רגב, מנהלת יחידת שוק הכספים והנזילות, חטיבת השווקים; ד"ר אלון בנימיני מנהל יחידת המודלים, חטיבת המחקר; אסף זילברשטיין, כלכלן ביחידת מעקב וניתוח, חטיבת השווקים; דנה אורפיג, כלכלנית באגף המוניטרי, חטיבת המחקר. 

פרק מספר 2: סיפורו של השקל

סיפורו ההיסטורי של השקל - החל מסיפור רכישת מערת המכפלה התנ"כי, דרך שיבת ציון, החשמונאים, המרד הגדול ברומאים, ספרו של הרצל "מדינת היהודים" ולבסוף הבחירה ב"שקל" כשמו של המטבע הישראלי בשנת 1969. משתתף: ד"ר יואב פרחי, יועץ הבנק למטבעות עתיקים.

פרק מספר 3: בית הכותנה

האם השימוש במזומן במגמת ירידה? מאיזה חומר עשויים השטרות? אלו שטרות מחזיקים זמן רב יותר ואלו בשימוש נרחב יותר? מדוע נדרשים 11 סימני ביטחון? שיחה על סודות הכסף המזומן. משתתפים: ליאור ליכטמן, מנהל אגף ההנפקה ואמיר ספרנוביץ' מנהל האגף ניהול מזומנים, מחלקת המטבע של בנק ישראל

 

פרק מספר 4: האשה שבשטר

מיהן הנשים המופיעות על-גבי שטרות הכסף של מדינת ישראל, כיצד מתקבלת ההחלטה על הנצחת אישים על-גבי שטרות ומה מספרת האישה היחידה בישראל שהונצחה על גבי שטר (50 ל"י) בעודה בחיים. משתתפים: רווית דקל, מנהלת ואוצרת מרכז המבקרים של בנק ישראל; צרויה (שקדי) רונן. 

פרק מספר 5: מהפכת התשלומים

העתיד כבר כאן: אמצעי התשלום הדיגיטליים (אפליקציות תשלומים, ארנקים דיגיטליים) מצטרפים למזומן, לשיק ולכרטיס האשראי - כיצד זה קורה, ומה צפוי בתחום התשלומים בשנים הקרובות? שיחה עם עודד סלומי, חבר הנהלה ומנהל מחלקת מערכות תשלומים וסליקה בבנק ישראל.

פרק מספר 6: האם השקל יהפוך לדיגיטלי

מהו מטבע דיגיטלי של הבנק המרכזי (CBDC), מדוע הבנקים המרכזיים בעולם בוחנים את הנפקתו וכיצד הוא עשוי לשנות את האופן בו אנו משלמים, ולאפשר חדשנות, יעילות ונוחות לכולנו. שיחה עם יואב סופר, מנהל פרויקט השקל הדיגיטלי בבנק ישראל

פרק מספר 7: החלטת המדיניות המוניטרית 23.10.23

האזינו לדברי נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון על החלטת הוועדה המוניטרית להשאיר את שיעור הריבית ללא שינוי על 4.75%.

הנגיד מתייחס בדבריו בין היתר לנקודות אלה

  • מדינת ישראל מצויה במלחמה שהחלה לפני כשבועיים.
  • האינפלציה מתמתנת ועומדת על 3.8% בשנה האחרונה.
  • חטיבת המחקר עדכנה את התחזית המקרו-כלכלית בהתאם למידע הראשוני שנצבר מתחילת המלחמה והתחזית מלווה באי-ודאות גבוהה במיוחד. 
  • מפרוץ המלחמה חל פיחות משמעותי נוסף, בהמשך לפיחות מתחילת השנה.
  • בשוק האשראי הבנקים וחברות כרטיסי האשראי אימצו מתווה רוחבי לדחיית הלוואות שגובש ע"י הפיקוח על הבנקים.
  • בעולם, האירועים הביטחוניים בישראל גרמו לעלייה במתיחות הגיאו-פוליטית במזרח התיכון

חומרים נוספים בנושא:

ההודעה לעיתונות שפרסם בנק ישראל על החלטת המדיניות המוניטרית

 https://www.boi.org.il/publications/pressreleases/a23-10-23/

 

התחזית המקרו-כלכלית של חטיבת המחקר, אוקטובר 2023

https://www.boi.org.il/publications/pressreleases/c23-10-23/

 

פרק מספר 8: הקלות בעת מלחמה

שבוע לאחר מתקפת הטרור הרצחנית ופרוץ מלחמת חרבות ברזל, פרסם בנק ישראל מתווה מקיף של הקלות, אשר אומץ על ידי כל הבנקים וחברות כרטיסי האשראי.

המתווה נועד לסייע לקבוצות אוכלוסייה שונות להתמודד עם השלכת המלחמה.

במקביל נפתח מוקד החירום של הפיקוח על הבנקים במטרה לסייע לכל מי שזקוק לעזרה בהתנהלות מול המערכת הבנקאית. מהן ההקלות ואיך ניתן לממש אותן, כיצד ניתן להיעזר בשירותי המוקד ואלו בעיות ניתן לפתור באמצעותו ונושאים רבים נוספים – בכל אלה עוסק הפרק.   

משתתפים: טל הראל מתתיהו, ראש מטה המפקח על הבנקים.

עינב הכט עמיר, מנהלת היחידה לפניות הציבור בפיקוח על הבנקים.

לפנייה למוקד החירום 02-6552680 או כוכבית 9086

לתוכן נוסף על המתווה באתר בנק ישראל

 

פרק מספר 9: קידום התחרות בשוק התשלומים ומענה לצרכי השוק בתקופת מלחמה

שיחה עם מר עודד סלומי, חבר הנהלה ומנהל מחלקת מערכות תשלומים וסליקה בבנק ישראל, על פתרונות התשלום והגנות הסייבר לעסקים, הגברת התחרות על-ידי השחקנים שעומדים להיכנס לשוק, השפעת המלחמה על חברות בינ"ל המתעניינות בישראל ומדוע חשוב לדאוג לשמר את היציבות והחוסן של הכלכלה ליום שאחרי המלחמה.

מידע נוסף בהודעה שפורסמה לציבור

 

פרק מספר 10: נאום הנגיד ומסיבת עיתונאים - החלטת המדיניות המוניטרית 27.11.23

האזינו לדברי נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, על החלטת הוועדה המוניטרית מיום 27.11.23 להותיר את שיעור הריבית ללא שינוי על 4.75%.

לאחר נאומו עונה הנגיד לשאלות העיתונאים.  

ההודעה לעיתונות על החלטת הוועדה המוניטרית

התחזית המקרו-כלכלית של חטיבת המחקר שפורסמה לצד החלטת הוועדה המוניטרית