תקציר:
- המשק הישראלי נהנה בשנת 2010 מהמשך מגמת הגידול של הפעילות הכלכלית, מגמה שהחלה ברביע הראשון של 2009, עם גידול הביקוש העולמי והביקושים המקומיים.
- התוצר המקומי הגולמי צמח ב-4.6 אחוזים, תוך גידול רצוף של התעסוקה. שיעור ההשתתפות עלה לשיא, ושיעור האבטלה ירד לרמה של 6.6 אחוזים בסוף השנה.
- המשק העולמי המשיך להתאושש ב-2010. צמיחתם של המשקים המתפתחים הייתה מהירה מזו של המשקים המפותחים.
- המדיניות המוניטרית המרחיבה תרמה לגידול הפעילות הכלכלית השנה; זאת באמצעות רמת ריבית נמוכה, שתמכה בפעילות המקומית, ורכישת מטבע חוץ, שמיתנה את הייסוף, ובכך סייעה ליצוא.
- המדיניות הפיסקלית התאפיינה בתמיכה בביקוש המצרפי, אף כי בשיעור מתון.
- שיעור האינפלציה הסתכם במהלך 2010 ב-2.7 אחוזים - בתוך תחום יעד האינפלציה. התפתחותו שיקפה עליות חדות יחסית של סעיף הדיור ושל מחירי האנרגיה, וכן עלייה גדולה של מחירי הפירות והירקות.
- מחירי הנכסים הריאליים והפיננסיים עלו בשיעור מהיר יחסית ב-2010, על רקע רמת ריבית נמוכה מזו התואמת את הטווח הארוך.
- מחירי הדירות המשיכו לעלות ב-2102 בקצב מהיר, כ-16 אחוזים, ורמתם יחסית לשכר העבודה גבוהה יותר מאשר בעבר; מחירי המניות עלו ב-13 אחוזים, תוך הצטמצמות המירווחים בשוק איגרות החוב הפרטיות.
- עמידותם של המוסדות הפיננסיים השתפרה, והם נהנו מרווחיות גבוהה, שתרמה להמשך שיפור מבנה ההון והיציבות הפיננסית שלהם.
- בנק ישראל הגיב להתפתחויות המקרו-כלכליות בארבע העלאות ריבית של 0.25 נקודת אחוז במשך השנה, עד לרמה של 2 אחוזים בסופה, ובשורה של צעדים שמטרתם לצמצם את הסיכונים ליציבות הפיננסית הכרוכים בעליות של מחירי הדירות ולמתן עליות אלה.
- גידולו של פער הריבית בין ישראל למדינות המפותחות הגדולות תרם לגידול של יבוא ההון לזמן קצר ולייסוף של שער החליפין. כדי למתן את הייסוף רכש בנק ישראל מטבע חוץ במשך השנה, ובתחילת 2011 נקט צעדים נוספים במטרה לצמצם את יבוא ההון לטווח קצר. שער החליפין הנומינלי האפקטיבי יוסף במשך 2010 ב-7.1 אחוזים.
- הצריכה הציבורית עלתה ב-2010 בשיעור גבוה יחסית, 5.9 אחוזים נומינלית, אך גירעון הממשלה הרחבה ירד ל-3.8 אחוזי תוצר, הודות לגידול גבוה מהחזוי של ההכנסות ממסים. יחס החוב לתוצר ירד לרמה של 76.2 אחוזים, נמוכה מרמתו ערב המשבר.
- התפתחות בולטת במשק הישראלי בשנתיים האחרונות היא גילוי מאגרי גז גדולים במים הכלכליים של ישראל. מאגרים אלו צפויים לספק חלק משמעותי מצורכי האנרגיה של המשק לשנים רבות, החל במחצית השנייה של העשור הנוכחי.
המשק והמדיניות הכלכלית - קובץ PDF