בנק ישראל ממשיך לפעול לעידוד הטמעת חדשנות בעולם התשלומים בישראל ובין היתר בקידום עסקאות חכמות (עסקאות בתקן EMV). בקרוב, יהיה צורך להקיש את הקוד הסודי בכל שימוש בכרטיס אשראי (למעט ברכישה טלפונית או באינטרנט) – גם במשיכת מזומנים וגם בתשלום בחנויות. על מנת להקל על הלקוחות את ההסתגלות לשינוי, בנק ישראל דרש מהבנקים ומחברות כרטיסי האשראי לאפשר ללקוחות לקבוע בעצמם את הקוד הסודי של כרטיס החיוב החכם שברשותם (כרטיס עם שבב).  

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון: "המעבר לכרטיס החכם על ידי השימוש בקוד סודי מהווה נדבך חשוב נוסף בשינויים שבנק ישראל מוביל יחד עם גורמים אחרים להקים תשתית של מערכת תשלומים חדשנית ובטוחה לטובת הצרכנים והעסקים. הרחבת השימוש בתקן EMV  תאפשר למשתמשים ליהנות מכניסה של נותני תשלומים נוספים, מפיתוח של כלים חדשניים על ידי החברות הקיימות, ותפעל להגדלת תחרות בתחום זה".

המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר: "היכולת של לקוח לבחור קוד סודי בכרטיס האשראי תסייע להפיג את החששות של מחזיקי כרטיסי החיוב ובתי העסק ממעבר לעולם חדשני של תשלומים. אימוץ תקן התשלומים המתקדם- EMV וביצוע עסקאות חכמות, יקדמו את החדשנות והאפשרות לבצע תשלומים באמצעים כגון ארנקים דיגיטליים, יתמכו בהגברת התחרות וכניסה של שחקנים חדשים לתחום התשלומים בישראל, ויפחיתו את סיכוני הזיוף ושימוש לרעה בכרטיסי החיוב. אני קוראת ללקוחות לבחור בעצמם את הקוד הסודי  – זה קל ומשפר את הנוחות -  ולבתי העסק להצטרף למהפכת התשלום החכם לצורך הפיכת שוק התשלומים לשוק מתקדם יותר".

 

ביצוע עסקאות חכמות בבתי עסק תוך שימוש בכרטיס החיוב הפיזי, מחייב לרוב הקשת קוד סודי. הדבר נפוץ בביצוע תשלומים בחו"ל ובקרוב גם באופן נרחב יותר בבתי עסק בישראל. אחד החששות של לקוחות שנוסעים לחו"ל ומעוניינים להשתמש בכרטיס החיוב שלהם, כמו גם של בתי העסק בישראל לקראת הטמעת התקן, הוא שהלקוחות לא יזכרו את הקוד הסודי במעמד התשלום בקופה בייחוד בכרטיס שאינו משמש אותם באופן שוטף למשיכת מזומנים. 

בכדי לסייע לציבור הלקוחות ולאפשר מעבר קל יותר לביצוע עסקאות חכמות בבתי עסק, חייב הפיקוח על הבנקים את כל המנפיקים (בנקים וחברות כרטיסי אשראי) לאפשר ללקוח לשנות, על פי בחירתו, את הקוד סודי של כרטיס האשראי או כרטיס הדביט (SSP-Self Selected Pin).

בהתאם לכך, כיום, כל הלקוחות יכולים להחליף את הקוד של הכרטיסים החכמים שברשותם במכשירים האוטומטיים למשיכת מזומנים  (ATM) של הבנקים ברחבי הארץ, בהתאם לסוג הכרטיס שנמצא ברשותו של הלקוח, כרטיס בנקאי או כרטיס חוץ בנקאי, ולפי הפירוט בטבלה הבאה:

​כרטיסים בנקאיים[1]

 

סוג הכרטיס

ניתן להחליף קוד במכשיר למשיכת מזומנים של בנק:

כרטיס של בנק הפועלים  

הפועלים

כרטיס של בנק לאומי

לאומי

כרטיס של בנק דיסקונט

דיסקונט, מרכנתיל

כרטיס של בנק הבינלאומי

הבינלאומי, מסד

כרטיס של בנק מזרחי- טפחות

מזרחי-טפחות

כרטיס של בנק ירושלים

ירושלים

כרטיס של בנק מרכנתיל

דיסקונט, מרכנתיל

כרטיס של בנק יהב

יהב

כרטיס של בנק אגוד

אגוד (החל מה-2020\1\30)

כרטיס של בנק מסד

מסד, הבינלאומי

 

כרטיסים חוץ בנקאיים[2]

 

סוג הכרטיס

ניתן להחליף קוד במכשיר למשיכת מזומנים של בנק:

כרטיס של ישראכרט/ אמריקן אקספרס

הפועלים, לאומי*, הבינלאומי*, מסד*

כרטיס של כאל/ דיינרס

דיסקונט, מרכתניל

כרטיס של MAX

לאומי

 

*-במרבית המכשירים למשיכת מזומנים

שירות חדש זה מאפשר לכלל הלקוחות להחליף את הקוד בכרטיסים החכמים שברשותם בדרך קלה ופשוטה ולקבוע צירוף של 4 ספרות אותן קל לזכור.  

מידע נרחב על החלפת קוד סודי ושאלות נפוצות נוספות (כגון: מהו תקן EMV, איך אני יודע שיש לי כרטיס "חכם", איך מחליפים קוד סודי בכרטיס, באיזו תדירות ניתן להחליף קוד סודי, האם אני יכול לבחור קוד זהה לכל הכרטיסים שלי, ועוד), ניתן למצוא באתר אינטרנט, בכתובת:  https://smart-card.org.il  או לחפש ברשת "בחירת קוד סודי חדש".



[1] כיצד מזהים כרטיס בנקאי -  כרטיס חיוב שמונפק על ידי הבנק - ניתן לזהות בכך שיש לוגו של הבנק על הכרטיס.

[2] כיצד מזהים כרטיס חוץ בנקאי – כרטיס חיוב שהונפק על ידי חברות כרטיסי האשראי (ישראכרט, כאל ו MAX) לעיתים בשיתוף עם מועדון צרכנות. בכרטיסים אלו יופיע הלוגו של חברת כרטיסי האשראי או הלוגו של המועדון הצרכני, ללא לוגו של בנק.