כנס בנק ישראל, בנושא "הצצה לעולם התשלומים העתידי", שמתקיים היום, עוסק בהרחבה בהתפתחויות בעולמות התשלומים, שמשפיעות על חוויות התשלום והופכות אותה לנוחה, יעילה, בטוחה, ונגישה יותר.
בכנס מוצגות הפעולות שנקט בנק ישראל כחלק מהתכנית האסטרטגית שלו לקידום תשתיות פיננסיות ואמצעי תשלום דיגיטליים במשק הישראלי ולעידוד התחרות והחדשנות במערכת הפיננסית. בנוסף, מוצגת בכנס החזית הטכנולוגית העולמית המתקדמת בתחום, והצעדים הנוספים שמתכנן בנק ישראל בהמשך לקידום עולם התשלומים על מנת לשאוף לעמוד בחזית זו.
לכבוד הכנס נערך סקר למדגם מייצג של הציבור על הרגלי התשלום שלהם. להרחבה על תוצאות הסקר לחץ כאן.
את הכנס פתח נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, לקריאת דבריו המלאים לחצו כאן, ולצפייה בהם לחצו כאן. הנגיד קיים שיח עם נגיד הבנק המרכזי של שבדיה, מר סטפן אינגווס, על תפקידיו של בנק מרכזי בקידום מערך תשלומים מודרני. לצפייה בשיחה עם הנגיד השוודי לחצו כאן.
נגיד הבנק המרכזי של שבדיה: "It was a pleasure to participate at the Bank of Israel's "Future World of Payments" conference today, alongside my dear colleague and friend Governor Yaron, and speak to the audience of industry leaders and distinguished regulators, regarding our strategic thinking on money and payments in the digital age. Israel and Sweden have some similar characteristics: We are both relatively small countries with a sound financial system, and an innovative and vibrant technological sector. All of these should enable us to move fast but safely towards a more advanced payment sector. We will continue to closely monitor after developments in Israel in this regard."
מר עודד סלומי, מנהל מחלקת מערכות תשלומים וסליקה בבנק ישראל הציג את מפת הדרכים של עולם התשלומים בישראל ופירט את תפקידיו של בנק ישראל בקידום מערכות תשלום הוגנות, תחרותיות ויציבות. "תחום התשלומים הוא רב מימדי. אנו נוקטים בסדרת צעדים לקדם את תחום התשלומים בארץ לפעילות ותחרות על ידי כל סוגי השחקנים, אשר צפויים בהמשך להרחיב את השירותים הפיננסיים שלהם לאשראי חכם, השקעות, חסכונות ועוד. אנו מברכים על השתתפות מגוון גופים כאן בכנס – חברות טכנולוגיה, חברות אשראי, גופים פיננסיים, תאגידים בנקאיים, אפילו אנליסטים בתחום הפינטק שהגיעו מחו"ל במיוחד עבור הכנס. האירוע היום נותן ביטוי לרב- שיח המתמיד שלנו עם כל השחקנים בתחום".
לצפייה בהרצה של מר עודד סלומי בערוץ היוטיוב של בנק ישראל
המפקח על הבנקים, מר יאיר אבידן, סקר את רפורמת הבנקאות הפתוחה, ואת התפיסה עליה מושתתת הרפורמה. על פי תפיסה זו המידע שנאסף אודות פעילותו של הלקוח הוא מידע השייך לו וככזה, הלקוח הוא זה המחליט מי יוכל לעשות במידע שימוש ולאיזה צורך. המפקח מסר "רפורמה זו, מהווה את הצעד הראשון ואבן היסוד למימוש החזון והאסטרטגיה של הקמת ויצירת עולם פיננסי פתוח, עולם בו לא רק בנקים משמשים כמקורות מידע, אלא זהו עולם בו משולבים גם נתונים על חסכון ארוך הטווח והעולם הפנסיוני, ובהמשך, יש לפעול לעולם של "כלכלה פתוחה", שלב בו נממש את חזון ה"מידע הפתוח"
במושב שעסק בתפקידי הממשלה והרגולטורים בקידום חדשנות בעולם התשלומים – כמאסדרים, כקובעי מדיניות או כשחקנים, הציג כל אחד מהמשתתפים כיצד הוא פועל בגזרתו כדי לקדם את השוק במצב המורכב שבו טרם הושלמה החקיקה.
לצפייה בהרצאת המפקח בערוץ היוטיוב של בנק ישראל
הגב' ענת גואטה, יו"ר רשות ני"ע הציגה את התשתיות הפיננסיות לקידום התחרות שקידמה רשות ניירות ערך. "נכון להיום שוק התשלומים מופעל על ידי המערכת הבנקאית. גופי טכנולוגיה אמנם חדרו לשוק בשנים האחרונות, אבל השירות עדיין מבוסס כרטיס אשראי. זו נקודה משמעותית, כיוון שמטרת העל בפתיחת שוק התשלומים לתחרות היא הפחתת עלויות לבתי העסק ולציבור הצרכנים, וגם גיוון של אמצעי תשלום דיגיטאליים. אחד החסמים הקריטיים בפתיחת שוק התשלומים לתחרות הוא החיבור ל"שיבר", כלומר למערכות התשלומים: מס"ב, וזה"ב, בהן המשתתפים הישירים היום הם בנקים וחברות כרטיסי האשראי. כבר בהמלצות וועדת שטרום הודגש התפקיד הקריטי של מערכות התשלומים והצורך בפתיחתן לשחקנים שהם NON BANKS. בחלוף כשבע שנים אנחנו עדיין לא שם. אבל, כאן באולם הזה, נמצאים הכוחות הדרושים כדי להשלים את המשימה בהצלחה בהקדם."
לצפייה בהרצאת יו"ר רשות ני"ע בערוץ היוטיוב של בנק ישראל
משה ברקת, הממונה על רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון פירט על פינטק, אינשורטק וכלכלת ישראל בראי רשות שוק ההון. "ראשית אני רוצה להודות לחברי מבנק ישראל בראשות הנגיד, על ההזמנה ועל שיתוף הפעולה המעולה לאורך השנים האחרונות, למען קידום ושכלול המערכת הפיננסית בישראל. אמון הציבור במערכת הפיננסית בישראל הינו חשוב ביותר, הוא האחראי לחלק נכבד מחוסנה של המערכת הפיננסית בישראל. על כל הרגולטורים הפיננסים לעבוד יחד על מנת להבטיח את אמון הציבור במערכת, אני חושב שגם בנושאי נותני שירותי התשלום והמידע, עלינו לעמוד בסטנדרטים גבוהים ביותר על מנת להמשיך ולהבטיח את אמון הציבור במערכת. בנוגע לעולם הרישוי בפינטק, נכון להיום גוף שרוצה לקבל רישיון צריך להגיע לרשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון. יש קצת דיסאינפורמציה בנושא, אבל היום זה המצב. גופים שיגיעו ולהם הידע הנדרש לעבודה מול רגולטורים, יקבלו רישיון תוך שלושה חודשים. הוכחנו את זה בעבודתנו בעבר ואנחנו נוכיח את זה גם בהמשך. אני מאמין שעם הרגולציה הנכונה, אנחנו נמשיך ונבטיח את חוסנה של המערכת הפיננסית ואת אמון הציבור בה".
לצפייה בדברי הממונה על רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון בערוץ היוטיוב של בנק ישראל
בסוף הציג החשב הכללי, מר יהלי רוטנברג, כיצד הממשלה כשחקן מרכזי בשוק מאיצה חידושים המערכת התשלומים הממשלתית.
לצפייה בדברי החשב הכללי בערוץ היוטיוב של בנק ישראל
מושבים מקבילים ארחו גורמים בכירים בתעשיית התשלומים בארץ ובחו"ל:
- במושב בהשתתפות בכירים העוסקים בהיבטי תשלום בחברות booking, uber, wix ו – Fiverr, דנו כיצד חברות אלו מציעות שירותי תשלום ושירותים פיננסיים בעולם ומתי פעילות זו תתקיים גם בישראל.. חברי הפאנל שיתפו את ראיית התחום שלהם בנוגע להזדמנויות לחדור לעולם הפיננסי באמצעות עולם התשלומים.
- במושב בהשתתפות גורמים בכירים בתעשיית התשלומים, הפינטק וארגונים חברתיים עסקו באתגרים בהנגשת עולם התשלומים והחדשנות הפיננסית לקהל הישראלי. הפאנל דן בשאלות האם כל שכבות האוכלוסייה נהנות מהחדשנות הפיננסית בעולם התשלומים? מי נשאר מאחור? ומדוע כל כך קשה לחדור לקהל הישראלי?
- במושב נוסף הציגו ד"ר מילי פרי ומר ניר קוריס טכנולוגיות תשלום מתקדמות והסבירו לאן מתקדם עולם התשלומים. במושב הסבירו מושגים חדשניים בתחום כגון: טכנולוגיית הבלוקצ'יין, Devices, Metaverse ן – DAO והדגימו, כיצד אלו באות לידי ביטוי בעולם תשלומים עתידני. לצפייה לחצו כאן. בנוסף, סגן המפקח על הבנקים ומנהל אגף טכנולוגיה וחדשנות, מר דני חחיאשווילי שוחח עם מר Sam Everington מ- Starling bank שסיפר את סיפורו של אחד ה - Neobanks המובילים בבריטניה שקידם שם מהפכה. לצפייה בשיחה ביניהם לחצו כאן.
את הכנס חתם המושב האחרון שעסק במטבעות דיגיטליים של בנקים מרכזיים. אחד הנושאים המרכזיים שמעסיקים היום את עולם התשלומים ואת הבנקים המרכזיים ברחבי העולם שבוחנים את הנושא לעומק לפני שיקבלו החלטה אם להנפיק מטבע דיגיטלי. לצפייה במושב לחצו כאן.
את המושב פתח פאנל של מומחים בילנאומיים מהשורה הראשונה העוסקים בתחום ששיתפו מניסיונם העולמי לקידום CBDC במדינות שונות והאתגרים עמם מתמודדים.
לאחריו הציג היועץ למשנה לנגיד ומנהל פרויקט השקל הדיגיטלי בבנק ישראל, מר יואב סופר, את הפרוייקט, ואת המשמעות של ניהול פרויקט של בחינה והכנת תכנית, מבלי שהתקבלה החלטה האם להוציא הת התכנית לפועל. סופר תיאר את ארבעת היעדים של פרוייקט השקל הדיגיטלי לשנה הקרובה: הכנת תכנית מבוססת תרחישים להחלטה על הנפקה אפשרית של השקל הדיגיטלי, ניתוח מעמיק של ההשלכות הכלכליות, בניית מסמך מאפיינים מפורט לשקל הדיגיטלי, וניתוח ולימוד של החלופות הטכנולוגיות והאתגרים וההזדמנויות בתחום זה. סופר סיכם "השקל הדיגיטלי, אם יונפק, ינגיש את הכסף של בנק ישראל בטכנולוגיה מודרנית, ויבטיח את המשך היכולת להשתמש בו בעשורים הבאים, לצד הכסף המזומן ואמצעי התשלום האחרים. ההשלכות הכלכליות, המאפיינים העסקיים והמשפטיים, וההזדמנויות והסיכונים הטכנולוגיים מצריכים ניתוח מעמיק, כך שהרבה עבודה עוד לפנינו".
לצפייה בהרצאת מר יואב סופר בערוץ היוטיוב של בנק ישראל
את הכנס חתמה הרצאה של ליאור ג'ורג'י, מנהל חטיבת טכנולוגיית המידע בבנק ישראל , תומר מזרחי, CTO של הבנק ומרכז הצוות הטכנולוגי של הפרוייקט שסיפקו לראשונה הצצה לניסויים ולמחקר הטכנולוגי אודות השקל הדיגיטלי בבנק ישראל.
ליאור ג'ורג'י, מנהל החטיבה לטכנולוגיית המידע בבנק ישראל: "כמנהל החטיבה לטכנולוגיית המידע בבנק והיועץ הטכנולוגי של הנגיד, אני סבור שהחטיבה חייבת להיות בחזית הטכנולוגית בכל התחומים הטכנולוגיים שמעסיקים את הבנק, ובפרט בנושא מרתק זה. עלינו להבין את היתרונות והחסרונות, את הסיכונים השונים, את הסטנדרטים שקיימים בתחום ואת היכולות שכרוכות במימוש מטבע דיגיטאלי של בנק מרכזי."
לצפייה בהרצאה של מר ליאור ג'ורג'י ומר תומר מזרחי בערוץ היוטיוב של בנק ישראל
לפירוט נוסף על הניסויים הטכנולוגיים של פרויקט השקל הדיגיטלי לחץ כאן. בהרצאה גם השתתף דניאל עידן, ממרכז החדשנות של הבנק הבינלאומי לסילוקין (BIS), הונג קונג (BIS Inovation Hub) שסיפר על ניסוי משותף ב"פרוייקט סלע" עם הרשות המוניטרית של הנוג קונג לבדיקת היתכנות למטבע דיגיטלי קמעונאי של בנק מרכזי.
דניאל עידן, Adviser and Solution Architect at the BIS, מסר: "ה-BIS ירתםלהמשך שיתוף הפעולה עם בנק ישראל לקידום התשתית הפיננסית של מדינת ישראל בבית ובעולם. אני שמח להיות פה היום ולשאת את הדגל של פרויקט סלע ב-BIS ואשמח לחזור ולבשר על הצלחת הפרויקט ומעבר לשלבים הבאים.״
להרחבה על שיתוף הפעולה "בפרויקט סלע" בין ישראל להונג קונג וה-BIS לחץ כאן.
בנוסף, בכנס ניתן היה להתרשם גם מתערוכות שהוכנו במיוחד עבורו:
- תערוכה של חברות פינטק שהציגו מוצרים מתקדמים בעולם התשלומים, פרי שיתוף פעולה עם קהילת Fintech.il ומשרד הכלכלה.
- מיצג של עמותת נגישות ישראל הממחיש את האתגרים בתשלומים במסופי תשלום שאינם נגישים ומעלה את המודעות לנושא החשוב הזה.
- תערוכה של בנק ישראל על התפתחות אמצעי התשלום מאז ועד הלום הממחישה את הקשר החזק של ההיסטוריה של העם היהודי השזור באמצעי התשלום של המדינה.
הגב' נורית פלתר איתן, מנהלת מחלקת תקשורת, הסברה וקשרי קהילה שהייתה אחראית על הפקת הכנס סיכמה: "לראשונה לאחר תקופה ממושכת שלא היו כנסים פיסיים, קיים בנק ישראל כנס בסדר גודל כזה עם מאות משתתפים מהמערכת הפיננסית, מתעשיית התשלומים, פינטקים, אקדמיה ותקשורת. כל אלו מדגישים את החשיבות שבנק ישראל מייחס לניהול שיח פתוח עם התעשייה, הממשל, השוק והקהילה, כדי להתקדם יחד, לפתור חסמים, אך גם לשמור על היציבות ולנהל סיכונים כדי להצעיד את עולם התשלומים קדימה לטובת כלל הציבור בישראל."