בנק ישראל כמפקח על מערכות תשלומים
כמו בכל משק, מערכות התשלומים הן חלק קריטי מהתשתית הפיננסית בישראל ותפקודן התקין חיוני לשמירה על מערך התשלומים. כל פעילות התשלומים במשק נשענת על מערכות התשלומים. לפיכך קיימת חשיבות לשמור על יציבותן, יעילותן ופעילותן התקינה ולאזן בין קידום היעילות במערכות לבין השמירה על יציבותן.
יתרה מזאת, מערכות תשלומים מתקדמות ויציבות הן מרכיב חיוני בקידום כלכלה יציבה ויעילה בכלל. מערכות תשלומים ואמצעי תשלום מתקדמים תורמים באופן משמעותי להגדלת הפעילות הכלכלית במשק על ידי שיפור היעילות והפחתת העלויות הכרוכות בתהליכי התשלום, קרי: עסקאות מהירות, בטוחות וזולות יותר. קיימים מחקרים בינלאומיים המעידים כי אימוץ אמצעי תשלום מתקדמים, אשר מנותבים דרך מערכות תשלומים יציבות ומתקדמות, תורם לגידול בתמ"ג, לצמצום ההוצאה הלאומית על פעולות תשלום, ולכן לצמיחה כלכלית של מדינות. לפיכך, פיקוח קפדני ושיפור מתמיד של מערכות התשלומים הם בין הגורמים המרכזיים בהשגת יציבות כלכלית וצמיחה.
בשנים האחרונות המשק מתפתח בקצב מואץ. הקדמה הטכנולוגית וההתפתחות הדיגיטלית משפיעות גם על עולמות התשלומים וכתוצאה מכך נכנסים לשוק זה מוצרים ושירותים חדשים וכן שחקנים חדשים, בנקאיים וחוץ בנקאיים. בעידן כזה הדאגה ליציבותן, יעילותן ופעילותן התקינה של מערכות התשלומים המבוקרות, הופכת להיות מרכזית ומכרעת עוד יותר, שכן לצד התפתחויות אלה קיימת חשיפה מוגברת להתממשותם של סיכונים שונים בפעילות המערכות.
בנוסף, הצורך בפיקוח שנותן מענה מיטבי לכלל ההיבטים הנדרשים, דורש התארגנות פנימית מהותית שהולמת את צרכי השוק ואת היותן של המערכות קריטיות לתפקודו של המשק כולו.
בעקבות כך הוחלט בבנק ישראל בשנת 2022 להפוך את תחום הפיקוח על מערכות התשלומים לאגף ובכך, בהתאם למקובל בעולם, למצב תחום זה כתפקיד ליבה של הבנק המרכזי. זאת מתוך מטרה לאסדר את מערך התשלומים בישראל, לקדם את יציבותן, יעילותן ופעילותן התקינה של מערכות התשלומים המבוקרות, לבחון את עמידתן של מערכות התשלומים בעקרונות ובסטנדרטים הבינלאומיים ולהוות קטליזטור לפיתוח השוק תוך קידומם של אמצעי תשלום חדשים, הכנסת תחרות ומתן מענה לצרכי השוק.
למסמך בנושא תפקידי בנק ישראל כמפקח על מערכות תשלומים לחץ כאן. מטרתו של מסמך זה היא לפרט את אחריות אגף הפיקוח על פי חוק ובהתאם לעקרונות הבינלאומיים ולהציג את מטרות הפיקוח, תפקידי הפיקוח, תפיסת הפיקוח, מבנה ארגוני ואת הכלים ליישום הפיקוח. מסמך זה יעודכן מעת לעת בהתאם להתפתחויות בשוק ובמסגרת הפיקוח.