שקל דיגיטלי (CBDC)

שאלות ותשובות
מטבע דיגיטלי של בנק מרכזי הוא אמצעי תשלום דיגיטלי שהבנק המרכזי מנפיק, בדומה לשטרות והמעות של הכסף המזומן. בשנים האחרונות, לאור התפתחויות טכנולוגיות, שינויים בהרגלי הצריכה והמעבר לתשלומים דיגיטליים, בנק ישראל בוחן את המשמעויות וההשלכות של הנפקת מטבע דיגיטלי, לצד המזומן. בישראל, אם יונפק, הוא ייקרא 'שקל דיגיטלי'.
השקל הדיגיטלי יהיה שונה באופן מהותי ממה שמכונה "מטבעות קריפטוגרפים". השקל הדיגיטלי יהווה התחייבות של בנק ישראל, ובדיוק כמו השקל המזומן - ערכו יהיה יציב. ערכם של מטבעות קריפטוגרפים אינו יציב, והניסיון מלמד שעד כה גם אלו שמתיימרים להיות מטבעות יציבים לא תמיד מצליחים לשמר את היציבות. זו אחת הסיבות לכך שהם לא מהווים אמצעי תשלום בשימוש נרחב, בנוסף לעובדה שלא תמיד ברור מי הגורם העומד מאחוריהם.
השקל הדיגיטלי צפוי להציע חווית שימוש דומה לזו המוכרת מאמצעי התשלום הדיגיטליים הקיימים כיום, אך ישנם מספר מאפיינים בולטים שמבדלים אותו מאמצעי תשלום דיגיטליים נפוצים. מאפיין מרכזי הוא היותו אמצעי תשלום מיידי וסופי, כך שביצוע תשלום מעביר את השקל הדיגיטלי בין הארנקים תוך שניות בודדות, בדומה למזומן. ייתכנו הבדלים מהותיים נוספים, כמו האפשרות לשלם בשקל דיגיטלי באופן לא מקוון, ליהנות מהיכולת לבצע תשלום תוך רמה גבוהה יותר של פרטיות מזו שבאמצעי התשלום הדיגיטליים הקיימים, ולעשות שימוש ביכולות מתקדמות שיתמכו בתרחישי שימוש חדשניים.
השקל הדיגיטלי יתמוך בישומי תשלומים מתקדמים וחדשניים שאינם מתאפשרים כיום, והתשלומים בו יהיו מידיים וסופיים. עמלות השימוש בו יהיו נמוכות יותר מבתשלומים הדיגיטליים הקיימים, והוא יאפשר פרטיות גבוהה יותר. השקל הדיגיטלי יוכל לפעול גם באופן לא מקוון, הוא יהיה זמין לכל האוכלוסיות ותתאפשר המרה נוחה בינו לבין אמצעי תשלום אחרים.
השימוש בשקל דיגיטלי לא יאפשר לבנק ישראל או לרשויות הממשלה לאסוף נתונים פרטיים על המשתמשים. בבנק ישראל לא ישמרו פרטים מזהים של בעלי הארנקים וגם לא של היסטוריית הרכישות בארנקים.
ניהול המידע האישי יהיה בידי ספקי שירותי התשלום, מהמגזר הפרטי, ומידע שמשתמשים יצברו על פעולותיהם בארנק יהיה מוגן תחת חוקי הגנת הפרטיות.
בנוסף, בתנאים מסוימים - למשל בעסקאות מתחת לסכום מסוים שייקבע, או לחלופין בסוג מסוים של עסקאות - ייתכן שניתן יהיה לבצע תשלומים אנונימיים, באופן בו לא ישמר מידע מזהה גם אצל ספק שירותי התשלום.
אם ננפיק שקל דיגיטלי הוא לא יחליף את הכסף המזומן. בנק ישראל ימשיך להנפיק כסף מזומן בדמות שטרות ומעות.
פרסומים
- אפיון ראשוני למערכת השקל הדיגיטלי, מרץ 2025
- מחקר: נכונות הציבור הישראלי לאמץ שקל דיגיטלי, פברואר 2025
- ארכיטקטורה לוגית למערכת השקל הדיגיטלי, מרץ 2024
- עקרונות ליצירת מְכֻבָּדוּת ו"אפקט רשת" של השקל הדיגיטלי 7.6.2023
- תרחישים אפשריים להחלטה על הנפקה של השקל הדיגיטלי 17.4.2023
- פרויקט השקל הדיגיטלי - ניסוי טכנולוגי על גבי פלטפורמה מבוזרת, 19.6.2022
- בנק ישראל מפרסם את עיקרי תגובות הציבור לקול הקורא בנוגע לשקל הדיגיטלי, 9.5.2022
- השפעות פוטנציאליות של הנפקת שקל דיגיטלי על מערכת הבנקאות בישראל, 2.3.2022
- ועדת ההיגוי של בנק ישראל להנפקה אפשרית של שקל דיגיטלי מפרסמת דוח לציבור, 11.5.2021
- בנק ישראל מפרסם את סיכום עבודתו של הצוות ללימוד ובחינה של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים (CBDC), 6.11.2018
הודעות לעיתונות
- הארכת התקופה לקבלת התייחסות הציבור למסמך האיפיון הראשוני של מערכת השקל הדיגיטלי
- 14 גופים נבחרו לשתף פעולה עם בנק ישראל ב"אתגר השקל הדיגיטלי" 23.7.2024
- בנק ישראל קיים היום כנס מסכם לאתגר השקל הדיגיטלי, בו הוכרזו הזוכים באתגר 31.10.24
- המשנה לנגיד בנק ישראל, מר אנדרו אביר, נשא דברים בכנס "עולם התשלומים החדש" של רשות ניירות ערך ובנק ישראל 9.7.24
- אתגר השקל הדיגיטלי: לראשונה בנק ישראל מזמין גופים שונים להתחבר לסביבת ניסוי של שקל דיגיטלי, ולפתח שימושים חדשניים ופורצי דרך בעולם התשלומים 28.5.24.
- המשנה לנגיד: "השקל הדיגיטלי יכול להיות קטליזטור של טכנולוגיה ואמון להגברת התחרות במערכת הפיננסית" 16.4.24
- בנק ישראל קיים היום כנס בינלאומי לרגל פרסום הדוח של פרוייקט "סלע" למטבע דיגיטלי 12.9.23
- פרסום דוח פרויקט "סלע": הפרויקט הראה שמטבע דיגיטלי של הבנק המרכזי (CBDC) יכול לאפשר נגישות, אבטחת סייבר ותחרות, תוך שמירה על חלק מהתכונות של המזומן, 12.9.23
- הושלם הניסוי של "פרויקט - "Icebreaker ארכיטקטורה חדשה לתשלומים חוצי גבולות באמצעות מטבעות דיגיטליים של בנקים מרכזיים 6.3.2023
- פרוייקט משותף של בנק ישראל עם הבנקים המרכזיים של נורבגיה ושבדיה והבנק הבינלאומי לסילוקין יבחן שימוש במטבעות דיגיטליים של בנקים מרכזיים לתשלומים חוצי גבולות, 28.9.2022
- מרכז החדשנות של ה-BIS, בנק ישראל, והרשות המוניטרית של הונג קונג ישתפו פעולה ב"פרוייקט סלע" - ניסוי של מטבע דיגיטלי של הבנק המרכזי (retail CBDC), 16.6.2022
פורומים לשיתוף הציבור
תכנית הפעולה להנפקה אפשרית של השקל הדיגיטלי וההחלטות לגבי אופן העיצוב של השקל הדיגיטלי מתבססות, בין השאר, על תובנות שמתקבלות ממחזיקי העניין השונים. במסגרת זו, מקיים בנק ישראל פורומים לשיתוף הציבור. במפגשי הפורומים מוצגות סוגיות שונות העולות במסגרת עבודת הפרויקט, ומתקיימים דיונים אודות ההשלכות של סוגיות אלו. סיכומי הדיונים מתפרסמים באתר האינטרנט.
פודקאסט: הצד השלישי של המטבע - האם השקל יהפוך לדיגיטלי
בפרק השישי של הפודקאסט, נעסוק במהו מטבע דיגיטלי של הבנק המרכזי (CBDC), מדוע הבנקים המרכזיים בעולם בוחנים את הנפקתו וכיצד הוא עשוי לשנות את האופן בו אנו משלמים, ולאפשר חדשנות, יעילות ונוחות לכולנו. שיחה עם יואב סופר, מנהל פרויקט השקל הדיגיטלי בבנק ישראל