09.02.2012
 
תמצית דברי הנגיד בטקס הענקת תארים לסטודנטיות חרדיות במכון לוסטיג
 
 
להודעה זו בקובץ WORD - לחץ כאן
 
נגיד בנק ישראל נשא היום דברים בטקס הענקת תואר שני במנהל עסקים למחזור הראשון של תלמידות חרדיות במכון לוסטיג ברמת גן. להלן תמצית מדבריו:
אני מודה להנהלת המכון שהזמינה אותי לברך בטקס חשוב זה, שבו אתם מציינים את סיום המחזור הראשון של לימודי MBA במכון לוסטיג של בית הספר הגבוה לטכנולוגיה בירושלים. זהו יום של שמחה ואני מצטרף לשמחתכם. בראשית דבריי אתייחס בקצרה למצב המשק הישראלי על רקע המצב הכלכלי בחו"ל, לאחר מכן אתייחס לאירוע זה ואומר כמה מילים לבוגרות המסיימות היום את לימודיהן ולבני משפחותיהן.
ישראלים רבים מתקשים להאמין במה שאני עומד לומר: יש לנו משק איתן, והנתונים המרשימים ממחישים את המצב. אסור לנו להיות שאננים, אבל מותר לנו להסתכל מפעם לפעם על העובדות: שיעור האבטלה הוא הנמוך מזה כ-30 שנה. האינפלציה עומדת על כ-2%, כלומר, אנו מצויים ביציבות מחירים. הצמיחה ב-2012 הייתה נאה, ואנו מצפים לצמיחה נמוכה יותר ב-2012, אולם הצפי להאטה נובע ממה שקורה בעולם. אנו נהנים מאיזון במאזן התשלומים, דבר שלפני שלושים שנה לא האמנו שנזכה לראות לאורך זמן. תקציב הממשלה במצב טוב. למרות זאת, לא רחוק מאיתנו, באירופה, המצב מאוד מסובך. ישנם ימים, כמו היום, שבהם נראה שהבעיות שם מתחילות לבוא על פתרונן; בימים אחרים, כמו לפני מספר שבועות, נראה היה שהמצב מסתבך. אם, כפי שאנו מצפים, האירופאים יצליחו בסופו של דבר לשמר את גוש האירו מבלי שאף מדינה תפרוש מהמטבע האחיד, צפוי שם מיתון קל יחסית, שישפיע עליהם לרעה אבל נלקח כבר בחשבון בתחזית שלנו, שמדברת על צמיחה של 2.8% ב-2012. אם, לעומת זאת, יהיה שם משבר גדול, קשה לנו לדעת מה יהיו ההשלכות לגבינו. מה שאנו כן יודעים, והוכחנו זאת כבר במשבר של 2008-2009, הוא שהמשק שלנו גמיש, ושאם נגיב להתפתחויות במהרה נוכל לעבור את המשבר שיתרחש יחסית בקלות – המיתון של 2008-2009 בישראל היה כמעט הכי קצר והכי מתון מכל המדינות שחוו מיתון בעקבות המשבר הפיננסי העולמי. גם באוצר וגם בבנק ישראל הוכנו תכניות מגירה למקרה של החרפת המשבר.
אל לנו להתעלם מהמחאה שהתרחשה בארץ בקיץ האחרון. היא מבטאת את העובדה שלמרות שהנתונים הכלכליים נראים טובים, לא כל האזרחים מרגישים שהמצב טוב. הממשלה טיפלה בדברים בצורה מאוד נבונה, לטעמי, בכך שמינתה את הפרופ' טרכטנברג לעמוד בראשות הועדה – מדובר בכלכלן רציני ואדם אחראי מאוד, שהגיש דו"ח מקצועי תחת תנאים לא פשוטים. הכי קל היה להמליץ להגדיל את ההוצאה הממשלתית, אבל אחר כך היינו צריכים למצוא מאיפה להביא את הכסף. דו"ח טרכטנברג המליץ של להעלות את הוצאות הממשלה מעל מה שמוגדר במסגרת התקציב. עובדה זו חייבה את הממשלה לקבל את ההמלצות, משום שלא ניתן היה לטעון שהדו"ח איננו אחראי. אני סבור שהממשלה תאמץ בסופו של דבר את הדו"ח, גם אם זה ייקח יותר זמן משהיה צפוי היות והמצב הכלכלי כיום פחות טוב משהיה בעת שועדת טרכטנברג החלה לעבוד.
לגבי האירוע שלשמו נתכנסנו היום. עבורכן, הבוגרות שמקבלות היום את התואר, זהו יום חשוב מאוד. עמדתן בהצלחה במסלול לימודים לא פשוט ברמה מאוד גבוהה. גם משפחותיכן ראויות לברכה ולתודה על התמיכה שהעניקו לכן במהלך הלימודים. הבחירה שלכן, לצאת מהבית ולעבוד בתחום מאוד תחרותי של הכלכלה הישראלית, חשובה לא רק לכן, אלא גם למשק כולו, והוכחתן שאתן יכולות להצליח בכך. נפגשתי לפני הטקס עם קבוצה של מעסיקים שלכן, אשר החמיאו לכן מאוד וציינו את התרומה הרבה שלכן למקומות העבודה שלכן. ברור לנו, שהבחירה שלכן – להתמודד עם שוק העבודה במקביל להיותכן אמהות, איננה קלה, ואנו מאחלים לכם הצלחה וסיפוק גדול.
העובדה שהיום מסיים את לימודיו המחזור הראשון הנה של לימודי ה-MBA במכון לוסטיג הנה חשובה במיוחד ברמה הלאומית. בהקשר זה אני מרשה לעצמי לצטט ממכתב שקיבלתי מסטודנט שלי לשעבר ב- MITשיושב כאן באולם, אשר באמצע לימודיו החליט לעלות לארץ וללמוד בישיבה. בסופו של דבר הוא סיים את הישיבה והיום הוא גם כלכלן מצוין. כך הוא כתב לי: "הרמה האקדמית של הסטודנטיות במכון לוסטיג אינה נופלת מזו של התלמידים בכל מוסד אקדמי שאני מכיר בכל ההיבטים: באינטיליגנציה, בידע, ובמוסר העבודה". מכון לוסטיג הנו חלק מבית הספר הגבוה לטכנולוגיה בירושלים, ולא פחות חשובה מהטקס כאן היום, הנה העובדה שבמכון לב של בית הספר, בירושלים, לומדים כ-500 סטודנטים חרדים, שגם הם יצטרפו בקרוב למעגל העבודה.
בשבוע שעבר התייחסתי לנושא תעסוקת החרדים בכנס הרצליה, וצוטטתי שם באופן לא מדויק. אני מבקש לנצל הזדמנות זו כדי לתקן את הדברים. הזכרתי שם משפט שנהג לומר אדם מאוד חכם, מר הרב סטיין, שהייתה לי הזכות לעבוד איתו כאשר הוא ואני נשלחנו על ידי ממשלת ארצות הברית לסייע למדינת ישראל לגבש את תכנית הייצוב בשנת 1985. סטיין היה אומר: "אם משהו לא יכול להמשך לנצח – הוא יהיה חייב להיעצר". אני אמרתי בהרצליה, שיש חלק באוכלוסיה, ששיעור הצמיחה שלו ביחס לשאר האוכלוסייה הכללית הולך וגדל, ושהמצב בו חלקו בכח העבודה נמוך מאוד לא יכול להימשך – השתמשתי במילה "להיעצר". לא אמרתי, ואפילו לא חשבתי, על שיעור הגידול הגבוה של האוכלוסיה החרדית, שהוא מבורך. אני חוזר – התייחסתי לשיעור ההשתתפות הנמוך בכח העבודה, שהוא זה שלא יכול להמשך, וציינתי, שדבר זה כבר מתחיל להשתנות – אתן, הסטודנטיות שמסיימות היום את הלימודים כאן, אתן ההוכחה לכך. לאחר הכנס שוחחתי עם ח"כ הרב משה גפני, יו"ר ועדת הכספים. מר גפני אמר לי שהציבור החרדי עובד ורוצה לעבוד, או, כדבריו: "הרכבת של תעסוקת החרדים כבר יצאה מהתחנה, להוציא את אלו שתורתם אומנותם". עניתי לרב גפני שאני שמח על כך.
אני רוצה לאחל לכן נסיעה טובה ברכבת שהרב גפני דיבר עליה – אני מניח שיהיו לכן אפילו טיסות במטוסים – זה מה שקורה בדרך כלל לבוגרי מנהל עסקים. העבודה החשובה שנעשית כאן היא מבורכת, ומה שאתן עושות חושב מאוד לכן, למשפחותיכן, לקהילה שלכן, ולעם ישראל. אני מאחל לכן הצלחה.