שיעור ההשקעה של קרנות נאמנות כלל עולמיות[1] בישראל יחסית להשקעות
בשווקים המתעוררים
המניות הישראליות מהוות כ-4.5 אחוז משווי השוק של מניות השווקים המתעוררים.
קרנות הנאמנות הכלל עולמיות משקיעות במניות ישראליות פחות מההיקף התואם את חלקן במדד המניות המקובל של שווקים מתעוררים. פער זה מוערך כיום במעל לכחצי מיליארד דולר.
ממחלקת מטבע חוץ בבנק ישראל נמסר, כי חלק מהשקעות תושבי חוץ בישראל מבוצעות במסגרת פעילותם של משקיעים מוסדיים בינלאומיים בשווקים מתעוררים ולא רק במסגרת השקעות בהיי-טק הישראלי. ההשקעה בשווקים על פי גודלם היחסי מהווה קריטריון עבור המשקיע הבינלאומי, כפי שמשתקף במדד המניות המקובל של שווקים מתעוררים - MSCI. מדד זה מהווה סמן למנהלי תיקים המתמחים במניות בשווקים מתעוררים, והוא מפורסם ומעודכן באופן שוטף ע"י חברת Morgan Stanley Capital International, כחלק ממערכת מדדים הנהוגה במרבית שוקי המניות בעולם.
עוד מוסרים ממחלקת מטבע חוץ, כי משקלה של ישראל במדד MSCI היה יציב ברמה של 2 אחוזים מאז תחילת 1997 ועד אמצע 1998. לאחר מכן עלה משקלה במדד והגיע לשיא של 6 אחוזים בספטמבר 2000, ומאז חלה בו ירידה והתייצבות סביב כ-4.5 אחוז. המשקל משקף את גודלו היחסי של שוק המניות הישראליות (הנסחרות הן בארץ והן בחו"ל) לעומת סך הכל שוקי המניות בשווקים המתעוררים, ואילו השינוי במשקל ישראל במדד משקף, בעיקר, את השינוי היחסי במחירי השוק של המניות הישראליות הכלולות במדד ואת הרכב המדד. שינויים אלו מחודש לחודש יכולים להיות משמעותיים - לדוגמא, במדד של חודש נובמבר ירד משקל ישראל ברבע אחוז (מכ-4.5% לכ-4.25%). צפוי שעדכון הרכב המדד לקראת סוף שנת 2001 יעלה את משקל ישראל בכחצי אחוז.
המחלקת מטבע חוץ מדגישים, כי מדד זה (MSCI) מאפשר לדעת ולהבין את העדפותיהם של קרנות נאמנות כלל עולמיות המשקיעות רק בשווקים מתעוררים. חברת Merrill Lynch עורכת ומפרסמת באופן שוטף השוואה בין שיעור ההשקעה בפועל של קרנות נאמנות כלל עולמיות, המשקיעות רק במניות סחירות בשווקים מתעוררים, ובין משקלם של אותם שווקים במדד MSCI. על בסיס השוואה זו, מחלקת מטבע חוץ בדקה ומצאה כי מאז ינואר 1997 השקיעו קרנות נאמנות אלו במניות ישראליות (הנסחרות הן בארץ והן בחו"ל) לפחות מחלקה של ישראל במדד. אולם, עד ספטמבר 2000 על רקע עליית האטרקטיביות של השקעה במשק הישראלי גדלה השקעתן של קרנות אלו בישראל (ראה דיאגרמות). ניתן לייחס את התופעה, בין היתר, לעדיפות שנותנים המשקיעים לתעשיות עתירות הידע בישראל. כך, בחודש ספטמבר 2000 היקף ההשקעה בפועל במניות ישראליות היה קרוב ביותר למשקל ישראל במדד MSCI. לאחר מכן, שוב צמצמו קרנות נאמנות אלו את השקעותיהן במניות ישראליות, יחסית לחלקה במדד, כאשר השינוי המהיר במדיניותן מוסבר על רקע המשבר העולמי בתחום ההיי-טק והאינתיפדה. החל מיוני 2001 נבלמה המגמה והקרנות חוזרות להשקיע במניות ישראליות. קיים עדיין פער של יותר מחצי מיליארד דולרים בין ההשקעה בפועל של קרנות אלה לבין ההשקעה הנגזרת מגודל השוק הישראלי.
ממחלקת מטבע חוץ מבקשים להוסיף, כי מדד MSCI מורכב מ-27 מדדים של שוקי מניות לאומיים, כשכל אחד מהם מתבסס על המניות הנזילות ביותר בשוק מתעורר מסויים והמהוות 60 אחוז מסך ערך השוק של מניות סחירות בשוק זה. פרטים נוספים על הרכב המדד ואופן עדכונו ניתן למצוא באתר www.msci.com. עוד מבקשים להוסיף, כי החומר הגולמי לניתוח של Merrill Lynch ושל מחלקת מטבע חוץ הוא בסיס נתונים של חברת eMergingPortfolio.com, המתבסס על דיווחים תקופתיים ממספר רב של קרנות נאמנות - הן כאלה הנסחרות במרכזים פיננסים במדינות המתועשות הגדולות והן כאלו הנסחרות במרכזים פיננסים במקלטי מס - אשר משמש את החברה לעיבוד המידע. החברה נוהגת לסווג את הקרנות לשלוש קבוצות - קרנות אזוריות (המתמחות במדינה או באזור גיאוגרפי), קרנות בינלאומיות (המתמחות במגוון מדינות, לרבות שווקים מפותחים ושווקים מתעוררים) וקרנות כלל עולמיות (המשקיעות רק במניות סחירות בשווקים מתעוררים - Global Emerging Market Funds). רק הקרנות הכלל עולמיות משקיעות באופן משמעותי בישראל, בעוד הפעילות של שאר הקרנות בישראל היא שולית.