05.05.04

פרסום שמותיהם של בעלי חשבונות בנקים מוגבלים בנסיבות מחמירות.

הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל מפרסם החל מהיום את שמותיהם של לקוחות הבנקים שחשבונותיהם מוגבלים בנסיבות מחמירות

מהפיקוח על הבנקים בבנק ישראל נמסר, כי החל מהיום מתפרסמת באתר האינטרנט של הבנק רשימת כל שמותיהם של לקוחות הבנקים שחשבונותיהם מוגבלים בנסיבות מחמירות. מדובר בשיפור לעומת השיטה שהיתה נהוגה. עד כה, איפשר בנק ישראל לקבל שמות אלה רק ביוזמת השואל ע"י הקשת מספר הזהות של בעל החשבון המוגבל בנסיבות מחמירות ובשאילתות בודדות.

פרסום שמות בעלי חשבונות בנקים מוגבלים בנסיבות מחמירות ע"י הפיקוח על הבנקים נעשה מכח חוק שיקים ללא כיסוי, התשמ"א-1981. חוק שיקים ללא כיסוי נחקק בשנת 1981 על מנת להגדיל את האמון והביטחון בשיק, כאמצעי תשלום, במיוחד בידי מקבלי השיקים. בשנים האחרונות הלך וגדל מספר החשבונות המוגבלים והמוגבלים בנסיבות מחמירות. כך הגיע מספר החשבונות  המוגבלים ב- 31.3.04 לכ-170,000  (לעומת כ-150,000 ב- 31.12.02 וכ - 134,000 ב- 31.12.01)  ומספר הלקוחות  המוגבלים (הרגילים ובנסיבות מחמירות) הגיע בקירוב  ל- 100,000. (לעומת כ- 85,000 ב- 31.12.02 וכ- 76,000 ב- 31.12.01).  

כזכור,חשבון בנק מוגבל- ובעליו מוגבל- אם סורבו במשך 12 חודשים עשרה שיקים או יותר שנמשכו על חשבון זה ובלבד שחלפו לפחות 15 יום בין השיק הראשון לשיק האחרון. משך ההגבלה הוא שנה אחת, במהלכה לא יוכל לקוח מוגבל למשוך שיקים, ולא יוכל לפתוח חשבון חדש. אם לקוח שחשבונו מוגבל, הוגבל בתוך תקופת ההגבלה או בתוך 3 שנים מתום הגבלה הראשונה, פעם נוספת הוא הופך להיות מוגבל בנסיבות מחמירות ומשך ההגבלה הוא שנתיים. בעוד שבהגבלה רגילה יכול לקוח להמשיך ולפעול בחשבונות אחרים שלו שאינם מוגבלים (אם היו קיימים כאלה קודם להגבלה) הרי שבהגבלה חמורה נאסרת עליו משיכת שיק מחשבון כלשהו בין אם מדובר בחשבון שלו בלבד, או בחשבון משותף עם אחרים. פעולה כזו מהווה גם עבירה פלילית.   

משיכת  שיקים ללא כיסוי ,פוגעת באנשים ובעסקים שקיבלו בתום לב שיקים אלה, בתמורה לשירות או לסחורה שסיפקו  למושך השיק. עקב התרחבות התופעה, נפגע האמון באמצעי תשלום זה בכלכלה ובמסחר בכללותו. כחלק מהמאבק בתופעה יזם הפיקוח על הבנקים לא מכבר  פירסום חינם של מספרי החשבונות המוגבלים, הן באתר האינטרנט של בנק ישראל והן בטלמסר. לפני כן נמסר מידע זה רק לכ - 60 חברות במשק  ואף וזאת תמורת תשלום. פירסום שמותיהם של הלקוחות המוגבלים בנסיבות מחמירות שהחל כעת נועד להוות גורם הרתעה נוסף, על מנת להקטין את  היקף התופעה, אשר לשמה נחקק החוק כאמור. בשנים האחרונים השקיע הפיקוח על הבנקים משאבים רבים בשיפור איכות הנתונים והבקרות, ומשאלה הגיעו לרמה משביעת רצון הוחלט לפרסם מעתה ואילך את השמות.

 המידע, שיפורסם באתר האינטרנט יהיה חינם ויכלול את הפרטים הבאים:

לגבי יחיד - שם הלקוח ומספר זהותו. (יחיד ירשם על-פי מס' הזהות או על-פי מס' דרכון).

1.

לגבי תאגיד רשום או תאגיד אחר- על-פי זיהוי של רשם החברות, רשם העמותות והאגודות השיתופיות, או זיהוי אחר על-פי דין.

2.

קוד מדינה (כדי להבחין באם מדובר בלקוח תושב הארץ, או תושב חו"ל).

3.

תאריך סיום ההגבלה בנסיבות מחמירות.

4.

המידע על הלקוחות המוגבלים בנסיבות מחמירות לא יכלול לקוחות מיוחדים, דהיינו כאלה שהוגבלו ע"י כונס הנכסים הרשמי, ע"י ההוצאה לפועל או ע"י ביה"ד הרבני כמסורבי גט. כמו-כן לא יכלול המידע, לקוחות שהגישו ערעור על הגבלתם לבית המשפט, או לקוחות שלא עברו  60 יום ממועד משלוח ההודעה אליהם על הגבלתם בנסיבות מחמירות.

את הקבצים, המתעדכנים על בסיס יומי, ניתן למצוא באתר האינטרנט של בנק ישראל. ניתן להפיק את הקבצים במבנה EXCEL ו/או במבנה ASCII

מספר הטלמסר של בנק ישראל, בו ניתן לאתר שמותיהם של לקוחות בנקים שחשבונותיהם מוגבלים בנסיבות מחמירות, עפ"י שאילתא לפי מס' זהותו של הלקוח, כמו-גם נתונים על יתר  החשבונות המוגבלים, הוא 1212-332-755 .