02.05.04 עיקר דברי נגיד בנק ישראל, ד"ר דוד קליין, בכנס ת"א לבנקאות שנערך היום באוניברסיטת ת"א להלן עיקר דברי נגיד בנק ישראל, ד"ר דוד קליין, בכנס ת"א לבנקאות שנערך באוניברסיטת ת"א. נושא הרצאתו של הנגיד הוא "פתיחת השווקים הפיננסיים לתחרות ולניהול המדיניות המוניטרית".
מדיניות של הורדת ריבית כדי להחליש את השקל, במקום מדיניות ריבית המיועדת לשמור על יציבות מחירים כדי לתמוך בצמיחה מתמשכת, תביא לאובדן היציבות והיכולת לקיים צמיחה בת-קיימא, והמשמעת התקציבית תתפורר. אין שום בנק מרכזי היכל לכפות על השוק שער חליפין אשר אינו מקובל עליו. אין זה מקרה שהמצדדים בהחלשה מתמשכת של השקל אדישים, מחד, לנטל החוב הממשלתי ולהשפעתו על התקציב וכושר הצמיחה של המשק, ומאידך מקבלים כמחיר סביר את האפשרות שקצב האינפלציה יואץ. על מידרון תלול זה כבר החלקנו בעבר והביטוי המיידי לכך הוא בחשבונות הממשלה, אשר נאלצת לשלם ריבית גבוהה יותר על חובות גדולים יותר, ולכן חייבת לקצץ בהוצאות אחרות כדי לא לפרוץ את מסגרת התקציב. נטל הוצאות הריבית על התקציב גדול אצלנו פי שלושה יחסית למקובל במדינות ה- OECD, וכדי להורידו נדרשת לא רק ירידה בשיעור הוצאות הממשלה – וזו המדיניות הנוכחית של הממשלה – אלא גם בטחון של הציבור שאין בכוונת הממשלה לחזור לניסיונות הכושלים "לנהל" את שער החליפין, ובכך לערער את היציבות במשק. בטחון זה צריך להישאר בלתי מעורער אם רוצים לקיים במשק, לאורך זמן, ריבית נמוכה כמרכיב בסיסי במדיניות לעידוד התעסוקה, ההשקעות והצמיחה.
מנקודת הראות של בנק ישראל, משטר שער חליפין גמיש היא תנאי הכרחי ליצירת שוק מטבע חוץ ראוי לשמו, וקיומו של שוק כזה מגדיל מאוד את יעילות מדיניות הריבית בשמירה על יציבות מחירים, מחייב את הממשלה לנהל את התקציב תוך שמירה על נורמות בינלאומיות מקובלות, ומשום כך יוצר את התנאים הנדרשים לצמיחה מתמשכת באמצעות המגזר הפרטי.
|
עיקר דברי נגיד בנק ישראל, דר דוד קליין, בכנס ת"א לבנקאות שנערך היום באוניברסיטת ת"א
עיקר דברי נגיד בנק ישראל, דר דוד קליין, בכנס ת"א לבנקאות שנערך היום באוניברסיטת ת"א
02/05/2004