·        יותר ממחצית ממסופי התשלום בישראל תומכים ב"תשלום חכם[1]"

·        רבע ממספר העסקאות בכרטיסי חיוב מבוצע ב"תשלום חכם"

·        כשני שליש מה"תשלומים החכמים" מבוצעים בעסקאות ללא מגע

בימים אלו הסתיימה יישומה של אבן הדרך הראשונה במתווה ה-EMV שהיתווה נגיד בנק ישראל[1]. ע"פ נתוני חברת שב"א, נכון לסוף חודש ינואר 2021 שיעור המסופים החכמים עומד על כ-54% מכלל המסופים בישראל ושיעור העסקאות החכמות עומד על כ-23% מכלל העסקאות, ומתוכן 67% מבוצעות ללא מגע, בין אם באמצעות כרטיס ובין אם בטלפון חכם[2]. מספר המסופים החכמים ומספר העסקאות החכמות צפוי להמשיך ולעלות גם בתקופה הקרובה עם תום הסגר וחידוש פעילות המסחר ובהתאם לשלבים הבאים במתווה אימוץ התקן במהלך שנת 2021.

 

בנק ישראל קורא לבתי העסק שטרם השלימו את המעבר ל-EMV לפנות לסולק או לספק החומרה שלהם ולהשלים את המעבר טרם המועד הקובע ובכך להצטרף למהפכת התשלומים בישראל וליהנות מעסקאות מאובטחות ומתקדמות יותר. עד חודש יולי השנה אמורים בתי עסק רבים נוספים להצטרף לשיטת התשלום המתקדמת, לקראת אבן הדרך המשמעותית הבאה במתווה שתחל ב-31 ביולי 2021, בה סליקת עסקאות בכל בתי העסק, למעט חריגים[3], תתאפשר רק בהתאם לתקן EMV.

 

בבתי עסק אשר עברו ל-EMV מלא, יכול המסוף להיות מופנה אל עבר הלקוח שיכול לבצע בעצמו את התשלום בנוחות, במהירות ובמגוון של אפשרויות תשלום. בין אפשרויות התשלום ניתן למנות תשלום ללא מגע בעסקאות עד 300 ש"ח[4], תשלום בהקשת קוד סודי[5] בעסקאות מעל 300 ש"ח, תשלום באמצעות ארנקים דיגיטליים, תשלום באמצעי תשלום לבישים (כגון שעונים), תשלום באמצעות אפליקציות תשלום של שחקנים מקומיים ובינלאומיים.

 

לקוחות שאינם זוכרים את הקוד הסודי של כרטיסם יכולים לשחזרו או להחליפו במהירות ובקלות במגוון אמצעים. פירוט על כך בקישור הבא.

 

במסגרת התוכנית הכלכלית להתמודדות עם משבר הקורונה, הושקה תכנית מטעם הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה והתעשייה ומשרד האוצר, לסיוע בהטמעת הסליקה בתקן EMV.  התכנית מאפשרת לקבל החזר של עד 80% מעלות ההטמעה. לפרטי התוכנית והסיוע בקישור הבא.

 

 

מנהל מחלקת מערכות תשלומים וסליקה בבנק ישראל, מר עודד סלומי:

"המתווה אותו מוביל בנק ישראל להסבת הפעילות בכרטיסי החיוב בישראל ל-EMV, מיישר קו עם מדינות מתקדמות בעולם ומאפשר הצעות ערך חדשות וחדשניות בישראל. התקדמות הטמעת המסופים מאפשרים חווית לקוח מתקדמת וחדשנית דוגמת ביצוע תשלום ללא מגע באמצעות כרטיס החיוב ובאמצעות ארנקים דיגיטליים המאפשרים לשלם באמצעות הטלפון הנייד באופן של קירוב המכשיר למסוף בחנות. אנו עדים כבר למספר ארנקים דיגיטליים שהחלו לפעול בישראל בחודשים האחרונים, ומספר שחקנים נוספים, מקומיים ובין-לאומיים, צפויים להיכנס לתחום זה בישראל עוד השנה. בנק ישראל ימשיך בקידום השימוש  באמצעי תשלום מתקדמים בישראל לטובת בתי העסק והלקוחות."

המפקח על הבנקים, מר יאיר אבידן:

"בנק ישראל מוביל בשנים האחרונות צעדים רבים לקידום החדשנות והתחרות בשוק הפיננסי, ובכלל זה גם בשוק התשלומים. מעבר השוק לתקן EMV הינו צעד תשתיתי נוסף, שיאפשר לנותני שירותי התשלום השונים במשק לפתח שירותי תשלום מתקדמים וחדשניים עבור הצרכן הישראלי. במקביל אנו מובילים מהלכים נוספים שיושלמו בקרוב לשדרוג השימוש באמצעים דיגיטליים לשיפור רווחת הצרכן ובראשם פרויקט הבנקאות הפתוחה והמעבר בין בנקים בקליק. המכלול הזה יביא את המערכת הפיננסית בישראל, ובמוקד את הלקוח הישראלי, לעידן חדש של אפשרויות".



[2] מידע נוסף בנוגע להיקפי הטמעת ה-EMV בישראל נמצא באתר האינטרנט של חברת שב"א בקישור הבא

https://www.shva.co.il/%d7%a0%d7%aa%d7%95%d7%a0%d7%99-%d7%94%d7%98%d7%9e%d7%a2%d7%aa-%d7%9e%d7%a2%d7%a8%d7%9b%d7%aa-%d7%94emv/

[3] למעט משאבות הדלק ובתי עסק שהיקף הפעילות שלהם בעסקאות ללא נוכחות הכרטיס מהוות 90% או יותר מהמחזור של בית העסק בכרטיסי חיוב

[5] עסקאות אלו מבוצעות באמצעות הקשת קוד סודי בן 4 ספרות בעת ביצוע עסקה בכרטיס נוכח.


[1] עסקאות המבוצעות בתקן EMV מלא.

​​