ירידה בהעברות השוטפטות מחו"ל לסקטור הפרטי
ועלייה בהעברות ישראלים לחו"ל בשמונת החודשים הראשונים של 2002
 
סך ההעברות השוטפות למשק מחו"ל ירד בשמונת החודשים הראשונים של 2002 לעומת התקופה המקבילה אשתקד, מ- 900,2 מיליוני דולרים ל- 650,2 מיליוני דולרים. כתוצאה מכך ירד שיעור הכיסוי של הגירעון בחשבון השו שהוחזקו בחוטף ע"י העברות שוטפות (נטו) מ- %67 ל-%43.
ירידה זו נרשמה על רקע ההאטה בכלכלת המדינות המפותחות והמשבר החריף הפוקד את השווקים הפיננסים בעולם, המשפיעים לרעה על העברות אלו, והיא באה לאחר עלייה שהתרחשה מאז הליברליזציה במט"ח בשנת 1998, כאשר המעבירים לא חששו להביא יתרות מט"ח שהוחזקו בחו"ל בגלל החופש להוציא אותם חזרה, במידה ויחפצו בכך.
משקלם של תושבי ישראל שמקבלים העברות ומתנות מחו"ל בהיקף של פחות מ- 000,50$ עלה בשמונת החודשים הראשונים של השנה ל- %78 לעומת %63 בתקופה המקבילה בשנת 2001 סכום הירושה או המתנה הממוצע ליחיד בתקופה זו, ירד בכ- %25, לכ- 120 אלף דולר.
הגידול בהעברות השוטפות של תושבי ישראל מהארץ לחו"ל, שהחל עם השלמת הליברליזציה במט"ח, הואץ במחצית הראשונה של 2002. תופעה דומה נצפתה בהעברת של יחידים לפיקדונות בחו"ל, וקשורה כנראה, לתנודות הכלכליות בארץ באותה התקופה.
מנתוני מחלקת הפיקוח על מט"ח בבנק ישראל, עולה כי בשמונת החודשים הראשונים של השנה נרשמה ירידה של 260 מיליוני דולרים בהעברות השוטפות מחו"ל, הכוללות מתנות וירושות מחו"ל ליחידים תרומות למלכ"ר וקבלת פיצוים שוטפים, לעומת שמונת החודשים הראשונים בשנה הקודמת, זאת לאחר עליה מתמשכת בשנים -1999. עיקר הירידה נובעת מהעברות ליחידים, כ- 250 מיליוני דולרים, אך גם בתרומות למלכ"ר נרשמה ירידה קטנה. לעומת זאת, בקבלת פיצוים שוטפים נמשך השנה הגידול שהחל עוד בשנת 2001: ואלה עלו בכ- %10 בהמשך לגידול בן %18 בשנת 2001.
מהפיקוח על מטבע חוץ בבנק ישראל נמסר שהירידה בהעברות השוטפות מחו"ל לארץ ליחידים ולמלכ"ר, מתרחשת על רקע רקע ההאטה בכלכלת המדינות המפותחות, שהן מקור ההעברות, והמשבר החריף הפוקד את השווקים הפיננסים בעולם, משבר אשר מביא להקטנת העושר של התורמים. בנוסף, ייתכן כי התנודות הכלכליות הכלכלית בארץ במחצית הראשונה של 2002 גרמו אף הן להקטנה מסוימת בהעברות השוטפות לארץ. זאת ועוד, הליברליזציה במטבע חוץ שהושלמה במהלך שנת 1998 פתחה בפני ישראלים רבים, שהחזיקו בעבר יתרות מט"ח בחו"ל, את האפשרות להביא את כספם ארצה מתוך ידיעה שבעתיד יוכלו להעביר כספים אלה בחזרה לחו"ל בצורת חופשית, אם יחפצו בכך. ואכן, מאז חודש אפריל 1998 ועד הרבעון האחרון של שנת 2001 גדלו העברות אלו במידה ניכרת. ייתכן כי הירידה בהעברות אלו בשנת 2002 מבטאת מיצוי מסוים של תהליך זה. בנוסף, ישנה האטה מסוימת במימוש השבת הרכוש שנגזל מקורבנות השואה, בסעיף זה, לאחר הגידול החד שחל בו בשנים האחרונות.
בשמונת החודשים הראשונים של שנת 2002, קבלת מתנות ליחידים וירושות הייתה פחות ריכוזית: משקלם של מקבלי העברות בסכומים של פחות מ- 50 אלף עלה ל-%78 במקום %63 בתקופה המקבילה ב-2001. גם פחת מאוד מספר היחידים שקבלו מתנות וירושות בסכומים של 50 אלף דולר ומעלה ומספרם הגיע לכ-500,2 , כ-000,1 פחות מאשר בתקופה המקבילה אשתקד. גם בסכום הירושה או המתנה הממוצע ליחיד עלה ירידה של ממש: ירידה של %25 לכ-120 אלף דולר בממוצע ליחיד. תופעה מקבילה התרחשה בתרומות למלכ"ר - התרומה הממוצעת למלכ"ר ירידה ל-700 אלף דולר בממוצע למלכ"ר לעומת כמיליון דולר בחודשים ינואר עד אוגוסט 2001.
עוד עולה מנתוני הפיקוח על מט"ח שבשמונת החודשים הראשונים של שנת 2002, כ-%75 מהתרומות למלכ"ר יועדו למוסדות חינוך, השכלה גבוהה וישיבות, למוסדות רפואיים, למוסדות העוסקים ברווחה וסעד ומוסדות שונים העוסקים בהנצחה. בשנת 2002 לא חל שינוי ביעד התרומות לעומת 2001.
רוב הגידול בקבלת הפיצויים השוטפים נובע ממימוש הסכמים שנחתמו לאחרונה. זאת, במקביל להשפעה המקזזת של הקטנת אוכלוסיית הזאים לאורך זמן. כשליש מהגידול בשווי הדולרי של הפיצויים השוטפים מוסבר ע"י הפרשי שערים בין האירו לדולר עקב התחזקות האירו לעומת הדולר במהלך 2002.
 
כן נמסר מהפיקוח על מט"ח, שבמהלך המחצית הראשונה של שנת 2002 הייתה האצה בהעברות
השוטפות שישראלים מעבירים לחו"ל ושבחודשים יולי ואוגוסט נרשמה ירידה מסוימת בהעברות אלו.
תופעה מקבילה נצפתה בהעברות של יחדים לפיקדונות בחו"ל באותן שתי התקופות. בשמונת החודשים הראשונים של 2002 ההעברות לחו"ל היו פחות ריכוזיות מאשר בחודשים ינואר עד אוגוסט 2001 וחל גידול במשקלן של ההעברות בסכומים קטנים (מתחת ל-50 אלף דולר להעברה) - %57 לעומת %51.
ההעברות השוטפות נטו לסקטור הפרטי מחו"ל, המוגדר כהפרש בין העברות מחו"ל למשק בניכוי העברות מהמשק לחו"ל, הסתכמו בשמונת החודשים הראשונים של שנת 2002 בכ- 8.1 מיליארדי דולרים. זאת, לעומת 3.2 מיליארדים בתקופה המקבילה אשתקד. כידוע משמשות ההעברות השוטפות מקור חשוב למימון היגרעון בחשבון הסחורות, השירותים וגורמי הייצר. שיעור העברות יחסית לגירעון היה יציב בשנתיים האחרונות ברמה של %65. עקב הירידה בהיקף ההעברות השוטפות נטו השנה מצד אחד וההרעה בגירעון בחשבון הסחורות, השירותים וגורמי הייצור, מצד שני, פחת במחצית הראשונה של שנת 2002 אחוז הכיסוי של הגרעון ע"י העברות נטו ל-%43 בלבד, הנמוך ביותר בשנים האחרונות.
במחצית מהירידה ביחס זה מיוחסת לגידול בגירעון בחשבון השוטף.