להודעה זו בקובץ WORD

 לטיוטות ההוראות (הטיוטות יהיו זמינות עד לתאריך 14.1.13)

 

המפקח על הבנקים הפיץ היום להתייעצות עם הוועדה המייעצת לענייני בנקאות טיוטות לתיקון הוראות ניהול בנקאי תקין העוסקות בחישוב יחסי הלימות ההון של התאגידים הבנקאיים. הפצת הטיוטות מתבצעת במסגרת מהלך אימוץ המלצות באזל III בישראל, בהמשך לפרסום הנחיה מחודש מארס 2012 בדבר היעדים המזעריים של יחסי הון ליבה בתאגידים הבנקאיים (לפיה יחס הון הליבה המזערי לא יפחת מ-9% עד ליום 1.1.2015 עבור כלל המערכת הבנקאית, ומ-10% עבור שני התאגידים הבנקאיים הגדולים בארץ עד ליום 1.1.2017).
באזל III הינו הכינוי של מסגרת העבודה הבינלאומית החדשה אשר גובשה על בסיס לקחי המשבר העולמי שחל בשנים 2007-2009 והחולשות שנתגלו במערכות הבנקאות בעולם באותן שנים. אימוץ המלצות באזל III משתלב בפעילות הנמשכת של הפיקוח על הבנקים לחיזוק האיתנות של המערכת הבנקאית בישראל, לשיפור איכות ההון ומדידת הסיכונים.
                                            
להלן הנושאים העיקריים המטופלים בטיוטות הוראות ניהול בנקאי תקין האמורות:

 

  • ההוראה קובעת את יעדי ההון המזעריים הכוללים בהם נדרשים התאגידים הבנקאיים לעמוד, ומפרטת את מבנה ההון הפיקוחי. בהמשך להנחיה מחודש מרץ 2012, נקבע בטיוטה שיחס ההון הכולל (המורכב מהון הליבה, הון רובד 1 נוסף והון רובד 2) לא יפחת מ-12.5% עבור כלל המערכת הבנקאית ומ-13.5% עבור שני התאגידים הבנקאיים הגדולים בארץ.
  • ההוראה קובעת קריטריוני כשירות עבור מכשירי ההון בכל אחד מהרבדים. הקריטריונים החדשים כוללים, בין היתר, דרישה שכל מכשיר הון הנכלל בהון הפיקוחי, יכלול תנאי המרה למניות רגילות של התאגיד הבנקאי כאשר יחס הון הליבה יורד מ-7% (לגבי מכשיר הון הנכלל בהון רובד 1 נוסף), או מ-5% (לגבי מכשירי הון רובד 2). בנוסף, נדרש שכל מכשיר הון כזה יכלול תנאי של המרה למניות רגילות בנקודת האי-קיימות (Non viability), כהגדרתה בהוראה. זאת על מנת לחזק את עמידות התאגיד הבנקאי ויכולתו לספוג הפסדים לנוכח התפתחות מגמות שליליות, במידה ויהיו כאלה.
  • התאמות וניכויים שיש לבצע בחישוב ההון הפיקוחי בהתאם לכללי באזל III. בין היתר, נקבע שמרבית ההתאמות והניכויים ייעשו מהון עצמי רובד 1.
  • ההוראה כוללת שורה ארוכה של תיקונים בחישוב נכסי הסיכון המשמשים לחישוב יחסי הלימות ההון. בין היתר, כחלק מדרישת ההון בגין סיכון אשראי של צד נגדי, נוספה דרישת הון חדשה בגין סיכון להפסדי CVA (Credit Valuation Adjustments).

 

על מנת לאפשר לבנקים להיערך למסגרת העבודה החדשה ולהמשיך להעמיד אשראי לפעילות הכלכלית על פי צרכי המשק, נקבעו הוראות מעבר לעניין ההתאמות והניכויים מההון אשר לפיהן ישום השינויים יפרס עד לשנת 2017. כמו כן, נקבע כי מכשירי הון קיימים שאינם עומדים בקריטריונים החדשים, יופחתו מההון בהדרגה על פני תקופת מעבר של 10 שנים.

המפקח על הבנקים, דוד זקן, אמר עם הפצת הטיוטה: "למרות שהמערכת הבנקאית בישראל השכילה להפגין עמידות במהלך  המשבר העולמי האחרון, עלינו להקפיד ללמוד מלקחי המשבר העולמי ולבצע את ההתאמות והשינויים הנדרשים על מנת שתמשיך לעמוד בשורה הראשונה של מערכות בנקאות מתקדמות, ולהוות ציר יציב ומרכזי לצמיחת המשק".