לנתונים וגרפים בקובץ אקסל
יתרת החוב של המגזר העסקי גדלה בחודש ספטמבר בכ-2 מיליארדי ש"ח (0.2%) והסתכמה בכ-825 מיליארדים. יתרת החוב של משקי הבית נותרה כמעט ללא שינוי ועמדה בסוף החודש על כ-456 מיליארדים.
א. החוב של המגזר העסקי
· מהחטיבה למידע ולסטטיסטיקה נמסר, כי בחודש ספטמבר גדלה יתרת החוב של המגזר העסקי בכ-2 מיליארדי ש"ח והסתכמה בכ-825 מיליארדי ש"ח. העלייה ביתרת החוב נבעה בעיקר מגיוסי חוב נטו בהיקף כולל של כ-3.2 מיליארדים- גיוסים באמצעות הלוואות בנקאיות, אג"ח סחירות ולא סחירות בישראל שקוזזו במקצת הן כתוצאה מפירעון חוב נטו של אשראי מחו"ל והלוואות חוץ בנקאיות והן כתוצאה מהשפעת ייסוף בשער החליפין של השקל מול הדולר ומירידת מדד המחירים לצרכן בכ-0.2%, אשר הקטינו את השווי השקלי של החוב הצמוד מדד והחוב הנקוב והצמוד במט"ח.
מתחילת שנת 2015 עלתה יתרת החוב של המגזר העסקי בכ-11.6 מיליארדי ש"ח (1.4%). עיקר העלייה מקורה בגיוסי חוב נטו בהיקף כולל של כ-
9.4 מיליארדים - גיוסים באמצעות הלוואות בנקאיות, הלוואות חוץ בנקאיות ואג"ח סחירות בישראל שקוזזו במקצת כתוצאה מפירעון חוב נטו של אג"ח
לא סחירות ואשראי מחו"ל.
· בחודש אוקטובר הנפיק המגזר העסקי (ללא בנקים וביטוח) אג"ח בשווי של כ-3.3 מיליארדי ש"ח, כולן בהנפקות של אג"ח סחירות; גבוה מממוצע הגיוסים בתשעת החודשים הראשונים של השנה המסתכם בכ-2.5 מיליארדים.
ב. החוב של משקי הבית
· יתרת החוב של משקי הבית נותרה כמעט ללא שינוי בחודש ספטמבר ועמדה על כ-456 מיליארדים. יתרת החוב לדיור מסך החוב של משקי הבית עלתה בכ-0.8 מיליארדי ש"ח ועומדת על כ-318 מיליארדים.
מתחילת השנה גדלה יתרת החוב של משקי הבית בכ-23 מיליארדי ש"ח (5.3%).
· בחודש אוקטובר חלה עליה קלה בביצועי המשכנתאות (נטילות של משכנתאות חדשות), והם הסתכמו בכ-4.6 מיליארדי ש"ח, נמוך מממוצע הביצועים בתשעת החודשים הראשונים של השנה העומד על כ-5.5 מיליארדים.(איור 3).
נציין כי עד כה, ממוצע הביצועים של שנת 2015 שהסתכם בכ-5.4 מיליארדים גבוה משמעותית מממוצע הביצועים בשנתיים האחרונות שעמד על כ-4.3 מיליארדים בכל אחת מהן.
ג. עלויות החוב במשק
· הפער בין הריבית על האשראי הבנקאי החדש שניתן והריבית על הפיקדונות במגזר הצמוד למדד הצטמצם בכ-0.36 נק' אחוז בחודש ספטמבר לעומת החודש הקודם, זאת עקב עלייה בריבית על הפיקדון הצמוד השולי וירידה בריבית על האשראי הצמוד השולי.
· המרווח בין תשואת מדד אג"ח החברות הצמוד, תל בונד 60, לבין תשואת האג"ח הממשלתיות הצמודות הצטמצם בחודש אוקטובר עד לרמה של כ-1.59 נק' אחוז.
· בחודש אוקטובר הריבית על משכנתאות חדשות לא צמודות (ריבית משתנה) נותרה ללא שינוי. הריבית הממוצעת על משכנתאות חדשות צמודות למדד (ריבית קבועה) גדלה בכ-0.13 נק' אחוז.