המפקחת על הבנקים הציגה היום בועידה הכלכלית הלאומית של "כלכליסט" סיכום של השינויים הגדולים שחלו בבנקאות בשנים האחרונות, ושל השינויים הצפויים מעתה ואילך. המצגת אותה הציגה מצורפת.
· בשנים האחרונות, בעקבות המשבר הפיננסי העולמי וקריסה של בנקים רבים בארה"ב ובאירופה, הרגולציה על הבנקים בעולם וגם בישראל הוקשחה מאוד. הועלו דרישות ההון, דרישות הנזילות, וניהול הסיכונים לצורך חיזוק היציבות של הבנקים. במקביל, התעצמה מאוד גם הרגולציה הצרכנית והמאמץ להגביר את התחרות.
· הצלחת הבנקים לעמוד בדרישות הרגולציה המחמירות יותר של השנים האחרונות, ובראשן דרישת הלימות ההון, תאפשר להם מעתה להגדיל את האשראי גם לעסקים גדולים ולחלק דיבידנד לציבור הרחב המחזיק במניותיהם, באופן ישיר או דרך חסכונות הפנסיה.
מאז המשבר הפיננסי העולמי, הוקשחו דרישות הרגולציה כלפי הבנקים בכל העולם. גם בישראל, הפיקוח על הבנקים דרש מהבנקים לעמוד בדרישות רגולציה מאתגרות לחיזוק יציבותם בתחום ההון, הנזילות, ניהול הסיכונים וציות. הצורך לעמוד בדרישות הלימות ההון תרם להגדלת משקלם של גורמים חוץ-בנקאיים באשראי לעסקים גדולים, להגדלת האשראי למשקי בית ועסקים קטנים, ולחיזוק יציבות הבנקים.
הבנקאות בישראל השתנתה מאוד בשנים האחרונות. האשראי ללווים גדולים פחת באופן משמעותי, הבנקים התמקדו במשק הבית והעסק הקטן, והתחרות גברה בכל מגזרי הפעילות. הפעולות הרבות המקודמות בימים אלה על-ידי בנק ישראל, משרד האוצר, והכנסת, והשינויים הטכנולוגיים המשמעותיים שמשפיעים על הלקוחות והבנקים, יובילו להמשך שינוי בבנקאות גם בשנים הקרובות.
לנוכח גידול ההון המשמעותי שחל בשנים האחרונות והגעה ליעדים הרגולטוריים שקבע הפיקוח על הבנקים, המערכת הבנקאית כיום יותר יציבה, והיכולת שלה לעמוד בפני המשבר הבא התחזקה.
בכנס ציינה המפקחת: "העובדה שהבנקים השיגו את הדרישות הרגולטוריות תאפשר להם, החל מ- 2017, להרחיב את האשראי גם לעסקים גדולים ויצרניים, לאחר ירידה משמעותית באשראי זה בשנים האחרונות, ובנוסף להגדיל את חלוקת הדיבידנדים לבעלי המניות, שהם בעיקר הציבור הרחב, המחזיק במניות באופן ישיר או באמצעות חסכונות הפנסיה והגמל".
הפיקוח על הבנקים הגדיר את העקרונות שיקבעו את גובה הדיבידנד שיוכלו הבנקים לחלק:
1. עמידה ביעדי ההון הרגולטורים.
2. הגדרת מתווה להגעה ליעד ההון שכל בנק הגדיר לעצמו.
3. עמידות בתרחיש קיצון אחיד שמגדיר הפיקוח מידי שנה.
4. התאמה לסביבה הכלכלית ולנסיבות המיוחדות לכל בנק.