הריביות על המשכנתאות ותשואות איגרות החוב הממשלתיות
הריבית הממוצעת על המשכנתאות בשוק החופשי הגיעו באוקטובר 1998 ל- 5.8 אחוזים, לעומת רמת השיא שנרשמה ביולי השנה – 6.7 אחוזים.
השינויים בריביות על המשכנתאות משקפים את התפתחות התשואות על איגרות החוב הממשלתיות הצמודות לממד – אשר הגיעו באוקטובר 1998 ל- 3.9 אחוזים בממוצע, לעומת רמת שיא של 5.6 אחוזים בממוצע, ביולי 1998.
מהמחלקה המוניטרית בבנק ישראל נמסר, כי הריבית הממוצעת על המשכנתאות בשוק החופשי (משכנתאות שאינן מסובסדות ע"י הממשלה) הגיעה בחודש אוקטובר 1998 ל- 5.8 אחוזים. יצוין כי, בשנים האחרונות נרשמה מגמה של עליה בריביות אלה מ- 4.4 אחוזים ב- 1992 עד לרמת השיא של 6.7 אחוזים ביולי 1998. הירידה בריביות על המשכנתאות שחלה בתקופה שבין אוגוסט לאוקטובר השנה, מיוחסת לירידה המקבילה בתשואות לפדיון על איגרות החוב הממשלתיות.
במחלקה המוניטרית מסבירים, כי הריביות על המשכנתאות מושפעות, בין היתר, מהתשואות על איגרות החוב הממשלתיות הצמודות למדד וזאת, מאחר ואיגרות חוב מהוות אפיק אלטרנטיבי עבור הגופים נותני המשכנתאות.
עוד נמסר מהמחלקה המוניטרית, כי התשואה הממוצעת לפדיון על איגרות החוב הממשלתיות הצמודות למדד ירדה בחודשים האחרונים והגיעה ל- 3.9 אחוזים באוקטובר 1998, לעומת 5.6 אחוזים ביולי 1998 – רמת שיא מאז ראשית העשור - ו- 2.5 אחוזים בשנת 1992. התפתחות זו חלה על רקע העלייה בציפיות לאינפלציה והצמצום המתמשך בהנפקת איגרות חוב צמודות למדד של הממשלה. ירידת התשואות התחזקה לאחרונה בעקבות הפיחות בשער השקל שחל על רקע המשבר הפיננסי במספר משקים מתעוררים והזעזועים בשווקים הפיננסיים הבינלאומיים. כזכור, מאז 1992 ועד יולי 1998, נרשמה מגמה של עלייה בתשואות אגרות החוב הממשלתיות הצמודות למדד על רקע שיעורי הצמיחה הגבוהים עד 1995, ופתיחת המשק כלפי חו"ל. עליית התשואות שנרשמה מאז שנת 1997 נבעה, ככל הנראה, מהירידה בסביבת האינפלציה שחלה עקב המדיניות המוניטרית שננקטת (המשפיעה בעיקר על תשואת איגרות החוב לטווח קצר), אשר תרמה לעלייה בכדאיות היחסית של אפיקי החסכון הלא-צמודים.
במחלקה המוניטרית מציינים, כי הפער בין הריביות על המשכנתאות לבין התשואות על איגרות החוב הממשלתיות הצמודות למדד נשמר מאז 1995 ברמה של כנקודת האחוז, לעומת כ-1.5 נקודות האחוז בשנת 1994 ו- 1.9 נקודות האחוז ב- 1992. יצוין כי בחודשים פברואר ומארס השנה, הצטמצם פער זה לכדי מחצית נקודת האחוז – על רקע העלייה בתשואות על איגרות החוב – ואילו בחודשים שבין אוגוסט ועד אוקטובר, הפער על עד ל- 1.9 נקודות האחוז, על רקע הירידה החדה בתשואות. במחלקה המוניטרית מסבירים, כי השינויים בפער זה מוסברים בתגובה האיטית יחסית של השינויים בריבית על המשכנתאות לשינויים בתשואות בשוק איגרות החוב.