24.12.2007
 
הנהלת בנק ישראל, ועד העובדים וההסתדרות, באישור משרד האוצר,
חתמו על הסכם השכר החדש לעובדי בנק ישראל
 
בנק ישראל: עם החתימה על הסכם השכר נסללת הדרך לביצוע רה-ארגון מקיף בבנק ולקידום חוק חדש לבנק ישראל, לקראת הפיכתו לבנק מרכזי מודרני על-פי הנורמות במדינות המפותחות
הסכם השכר החדש בבנק ישראל שם קץ לסכסוך רב השנים בנושא זה מול משרד האוצר ויוצר תשתית לקידום המשימות החשובות בדרך לבניית בנק מרכזי מודרני, על-פי הסטנדרטים המקובלים במדינות המפותחות בעולם – רה-ארגון בבנק ישראל וקידום חקיקת חוק חדש לבנק ישראל.
סוכם על כל הצדדים – בנק ישראל, משרד האוצר, ועד העובדים וחטיבת הבנקים בהסתדרות - כי מספר נושאים שלא סוכמו במו"מ יועברו השבוע להכרעת בית הדין לעבודה בהליך שצפוי להימשך מספר חודשים. הכרעת בית הדין בעניין זה תחייב את הצדדים ותהווה חלק מההסכם. הנושאים שיועברו לבית הדין הם מועד תחולת הפחתת תנאי הפרישה של העובדים הנוכחיים (דור א'), כולל אלה שכבר פרשו, ומספר נקודות מצומצם בנוגע לתנאי עבודתם של העובדים החדשים (דור ב').
בנק ישראל מודה לשר האוצר על תרומתו החשובה לסיום הסכסוך ועל שיתוף הפעולה הפורה מצידו.
יעקב דנון, מנכ"ל בנק ישראל, אמר: "בנק ישראל רואה חשיבות גדולה במאמץ המשותף של הבנק ושל משרד האוצר, יחד עם ועד העובדים בבנק וההסתדרות לחתום על הסכם המביא לסיום את הסכסוך רב השנים, מהארוכים ביותר במשק הציבורי. הסכם זה יחסוך למדינה כסף רב, יאפשר לבנק להמשיך ולהעסיק עובדים ברמה מקצועית גבוהה, ויוביל את הבנק לדרך חדשה של התייעלות ומודרניזציה לטובת מילוי משימותיו".
דנון הוסיף: "הסכם השכר החדש יוצר הזדמנות ליישום מבנה ארגוני חדש ויעיל לבנק ולבניית בנק מרכזי מודרני עם חוק חדש, בהתאם לנורמות המקובלות במדינות המתקדמות. ההסכם מביא להפחתה של עלות העבודה בבנק, בעיקר ע"י הפחתה בתנאי השכר של דור ב' ובתנאי הפרישה של דור א'. החיסכון בעלויות לבנק צפוי להגיע לעשרות מיליוני ₪".
עם חתימת ההסכם, יפעל בנק ישראל, בשיתוף עם משרד ראש הממשלה, משרד האוצר ומשרד המשפטים, לקידום חוק חדש לבנק ישראל. החוק החדש יגדיר את היעדים של הבנק, כמקובל בבנקים המרכזיים במדינות המתקדמות, ויקבע מסגרות חדשות לקבלת החלטות על הריבית ועל ניהול הבנק. לצורך זה, יוקמו ועדה מוניטרית שתחליט בעניין מדיניות הריבית, ומועצה מנהלית שתפעל כדירקטוריון של הבנק, ותטפל בענייניו הניהוליים – ובהן יכהנו נציגים חיצוניים. כמו כן, ייבנו מנגנונים להגברת השקיפות ולבקרה ציבורית רחבה.
להלן עיקרי ההסכם כפי שגובש עם האוצר:
העובדים החדשים (דור ב')
הפחתת שכרם השוטף של העובדים המקצועיים (כלכלנים, רואי חשבון, עורכי דין וכדומה) בשיעור של כ-25%- 15%, לעומת העובדים הנוכחיים (דור א'). עקב ביטול הפדיונות, תקטן עלות השכר בשיעור גבוה יותר.  
הפחתת שכרם השוטף של העובדים המנהליים (פקידים, מזכירות, נהגים וכדומה) בשיעור של כ-35%-40%, לעומת העובדים הנוכחיים (דור א'). עקב ביטול הפדיונות, תקטן עלות השכר בשיעור גבוה יותר.  
ביטול השעות הנוספות הגלובאליות - למעט עבור עובדים בכירים בהסכם הקיבוצי, 68 במספר.  
התאמת הסדרי החופשה והטבות אחרות למקובל בשירות הציבורי (חופשות, ימי מחלה, ימי הצהרה, דמי הבראה).  
ביטול פדיונות הפרישה, מעבר לנהוג בשירות המדינה.  
צמצום מסגרת ההלוואות לעובדים תצומצם בכ-50% נוספים להפחתה בהלוואות לעובדים הנוכחיים (דור א').  
עובדים קיימים (דור א')
ביטול מענק ההתייעלות בגובה 12%-13% - עם חתימת ההסכם תוסר התביעה שהוגשה ע"י הבנק וע"י נציגות העובדים לבית הדין האזורי לעבודה בעניין זה.  
צמצום תנאי הפרישה - חלק חשוב של ההסכם מתייחס לתנאי הפרישה של עובדי הבנק. עפ"י החוק, טופל נושא זה, יחד עם משרד האוצר, רק בנוגע לצבירת חופשות מיוחדות ופדיונות שנוצרו אחרי 1985 (חופשה מוקפאת בגין 30 שנות שירות; חופשה מוקפאת בגין 35 שנות שירות; חופשת השתלמות מיוחדת א'; חופשת השתלמות מיוחדת ב'). במסגרת ההסכם יופחתו עבור רובם המכריע של העובדים יותר מ-70% מהכספים שנצברו לזכותם בתחומים אלה, עקב הסכמים שנוצרו לאחר 1985. עבור העובדים שיפרשו מרצון בשלב הראשון, לאחר חתימת ההסכם, יופחתו קרוב ל- 50% מהכספים שנצברו לזכותם בתחומים אלה. מועד תחולת ההפחתה ייקבע בחודשים הקרובים ע"י בית הדין לעבודה.  
הפחתה ומניעת שכר בגובה 2%– 1% בדרגות הגבוהות עפ"י דרגת העובד.  
הורדת תקרת הוותק בשווי של 4.8% - מ-40 שנה, כיום, ל-36 שנה.  
צמצום תוספת דרגת הפרישה העליונה (ל') ל-10%.  
צמצום הטבות מסוימות והתאמתן למקובל בשירות המדינה – לדוגמה, ביטול מקדמות שכר (עד כה ניתנו 8 פעמים בשנה), הפחתת מספר ימי ההצהרה על ימי מחלה מבלי להביא אישור רופא, ועוד  
ביטול האפשרות לקבל כספים על חשבון המרות חופשה במהלך שירות העובד (פדיונות).  
צמצום מסגרת ההלוואות עבור עובדי הבנק ושינוי בקריטריונים לקבלתן.  
השלמת מהלך פרישה מרצון של יותר מ-15% מהעובדים כך שצפוי כי עד סוף 2009 יעמוד מספר העובדים בבנק על פחות מ-700, לעומת כ-800 עובדים שהיו בתחילת שנת 2005.  
ויתור העובדים על בדיקת שחיקה בגין מספר שנים בעבר.  
חברי הנהלה
ביטול הטבות, בהמשך להחלטת הנגיד מ-2006 - ביטול אחזקת רכב לבעלי רכב צמוד ואי-תשלום מענק יובל למי שאינו עובד בבנק 25 שנה.  
תנאי השכר והפרישה של דור א' בנושאים הכלולים בהסכם הקיבוצי יחולו גם על חברי ההנהלה בדור א'. הנושאים הנוספים אשר אינם כלולים בהסכם הקיבוצי יסוכמו בדיון שיתקיים בין הנהלת הבנק לבין משרד האוצר.  
כללי
מתן מענק דיפרנציאלי לעידוד מצוינות – כפי שהומלץ בעבר ע"י ועדת זוסמן לגבי כלל המגזר הציבורי. בבנק יוגדר תקציב שיעמוד על כ-4% מהשכר (1.5% על חשבון ההנהלה ו-2.5% על חשבון העובדים) שיינתן כמענק דיפרנציאלי מדי שנה רק לעובדים (קיימים וחדשים) שיהיו ראויים לכך, לפי קריטריונים של הישגים שייקבעו ע"י ההנהלה.  
ועדה רפואית - כנהוג בשירות המדינה, תוספת לשיעור הגמלה לעובדים פורשים נעשית, מאז אוגוסט 2005, רק באמצעות ועדה רפואית, ולא עוד ע"י רופא תעסוקתי.  
הסרת כל התביעות המשפטיות בין הצדדים, ובכללן התביעה בבג"ץ.