12.10.2010
 
ההתפתחויות הכלכליות בחודשים האחרונים- מאי עד אוגוסט 2010
 
 
התאוששות המשק הישראלי מהמשבר הכלכלי נמשכה בתקופה הנסקרת - מאי עד אוגוסט 2010 - לצד סימנים להתאוששות איטית יותר של חלק מהמשקים המרכזיים בעולם.  
הקמת קרן הסיוע למדינות באירופה שנקלעו לקשיים פיננסיים החזירה חלקית את האמון בשווקים. על רקע זה, ולנוכח המשך השיפור בפעילות הכלכלית המקומית, הוסיפו הצריכה הפרטית וההשקעה לגדול בתקופה הנסקרת, מעבר לרמותיהן ערב המשבר.  
התאוששות הפעילות הכלכלית המקומית הקיפה את רוב הענפים במשק ושיפרה משמעותית את מצב התעסוקה.  
נרשם זינוק בקצב הגידול של מספר המועסקים, כך ששיעור המועסקים מסך האוכלוסייה בגיל העבודה חזר לרמה של ערב המשבר, ושיעור המובטלים מסך כוח העבודה הגיע ל-6.2 אחוזים, שיעור נמוך היסטורית.  
הפעילות הכוללת בענף הבנייה המשיכה להתרחב, בעקבות האצה במספר התחלות הבנייה למגורים.  
בתקופה הנסקרת - מאי עד אוגוסט 2010 - נמשכה ההתאוששות של המשק הישראלי, לצד סימנים להתאוששות איטית יותר של חלק מהמשקים המרכזיים בעולם. גידול המואץ של הצריכה הפרטית והיצוא והתחלת התאוששות של ההשקעות בנכסים קבועים מצביעים על ההתקדמות של המשק בתהליך היציאה מהמיתון. התמתנות החששות מזליגת משבר החוב ביוון למדינות נוספות בגוש האירו, בעקבות הקמת קרן סיוע למדינות באירופה שנקלעו לקשיים פיננסיים, החזירה חלקית, בתקופה הנסקרת, את האמון בשווקים. התפתחות זו באה לידי ביטוי בבלימת הירידות בתיק הנכסים של הציבור, בעצירת העליות במדדי הסיכון של השווקים, בפיחות קל של שער החליפין הנומינלי האפקטיבי ובהתאוששות מסוימת של הביקושים העולמיים. על רקע זה, ולנוכח המשך השיפור בפעילות הכלכלית המקומית, הוסיפה רמת השימושים לגדול בתקופה הנסקרת, מעבר לרמתה ערב המשבר.
הפעילות הכלכלית המקומית, שהמשיכה להתרחב, הקיפה את רוב הענפים במשק ושיפרה משמעותית את מצב התעסוקה. נרשם זינוק בקצב הגידול של מספר המועסקים, כך ששיעור המועסקים מסך האוכלוסייה בגיל העבודה חזר לרמה של ערב המשבר, ושיעור המובטלים מסך כוח העבודה הגיע ל-6.2 אחוזים, שיעור נמוך היסטורית. המשך ההתאוששות בשוק העבודה ניכר גם ביחס מספר המובטלים למשרה פנויה, המשמש מדד ללחץ בשוק העבודה (labor market tightness). מדד זה המשיך לרדת ברביע השני, כתוצאה הן מירידה של מספר המובטלים והן מעלייה של מספר המשרות הפנויות. מניתוח המדד לפי אזורים גיאוגרפיים עולה כי במחוז תל אביב והמרכז המדד יציב יותר מאשר בשאר המחוזות. עם זאת, דווקא במחוז זה המדד לא הגיע לרמתו ערב המשבר, בעוד שחלק מהמחוזות האחרים התאוששו מהר יותר (איור 1).
הפעילות הכוללת בענף הבנייה המשיכה להתרחב אף היא בתקופה הנסקרת, התרחבות שהובלה על ידי גידול הבנייה למגורים. ההשקעות בבנייה למגורים גדלו, לצד עלייה בהתחלות הבנייה ובהיתרי הבנייה למגורים (איור 2). התפתחות זו, שלוותה במאמצים מוגברים של מינהל מקרקעי ישראל ומשרד השיכון להאיץ את קצב שיווק הקרקעות, עשויה לבשר גידול עתידי נוסף של הפעילות בענף.
 
איור 1: יחס מספר המובטלים למשרה פנויה לפי האזור הגיאוגרפי, 1998 עד הרביע הראשון של 2010


 
​​