הדיווחים הישירים על פעילות במט"ח של הסקטור הפרטי הלא-בנקאי
מהפיקוח על מט"ח בבנק ישראל נמסר, כי הדרישות החדשות לדיווח ישיר לפיקוח על מט"ח, בדבר פעילות של הסקטור הפרטי הלא-בנקאי בחו"ל, פורסמו היום ב"רשומות".
ביטול ההגבלות על פעילותם במט"ח בארץ ובחו"ל, של התאגידים ושל יחידים, ובכללן חובתם לבצע עסקאות אלה באמצעות מתווך פיננסי, יחד עם הצורך להבטיח מערכת מידע הולמת שתאפשר מעקב אחר תנועות הון למשק וממנו ותספק נתונים אמינים על מצבת הנכסים וההתחייבויות בחו"ל של הסקטור הפרטי הלא-בנקאי, מחייבים דרישות דיווח ישיר, אותן קבע המפקח על מט"ח. מערכת מידע מפורטת זו משמשת תשומה חשובה לניתוח הכלכלי המשמש להבנת התהליכים הכלכליים במשק, בין היתר, לצורכי ניהול מדיניות הריבית.
בפיקוח על מט"ח מציינים, כי חובת הדיווח חלה על עסקאות ויתרות הקשורות להשקעות ישירות ופיננסיות בחו"ל במט"ח, ובהיקף של 5 מיליוני דולרים ומעלה. זאת, על מנת להקל על מערך הדיווח ולצמצם את האוכלוסייה המדווחת, על רקע המספר המצומצם של הפעילים הגדולים בתחום מט"ח, המסבירים את עיקר הפעילות במט"ח. חובת דיווח עבור יחידים ומלכ"רים שהיקף פעילותם נמוך יותר, מצומצמת ומתייחסת להיקף פעילות ויתרות במט"ח מהיקף של 0.5 מיליוני דולרים ומעלה.
כזכור, בעת שינוי משטר הפיקוח על המטבע במאי 1998, עוגנו בחוק חובת הדיווח וחובת הסודיות – החלה על בנק ישראל בכל הנוגע לטיפול בנתונים המתקבלים במסגרת דיווח זו.
עיקרי השינויים                                                                                                             דרישות הדיווח שפורסמו היום מעדכנות את דרישות הדיווח הקיימות בנוגע להשקעות ישירות בחו"ל, ולהשקעות בניירות ערך סחירים זרים ע"י תושבי ישראל ולהנפקה של ניירות ערך ישראליים בחו"ל. כמו-כן, נוספו דרישות דיווח הנוגעות לפעילותם במט"ח של תאגידים ישראליים גדולים, מלכ"רים ויחידים.
1. הרחבת דיווחים קיימים                                                                                                הורחבה האוכלוסייה המדווחת אודות החזקה או תנועה כספית במט"ח, הקשורה להשקעות ישירות ולהשקעות בניירות ערך סחירים בחו"ל ע"י תושבי ישראל, והיא כוללת מעתה גם יחידים וגם תאגידים. עד כה, חובת הדיווח בנושא זה חלה על תאגידים בלבד.
הועלה היקף העסקאות והיתרות במט"ח, וכן היקף ההנפקות הציבוריות והפרטיות בחו"ל, המחייב דיווח, ל- 5 מיליוני דולרים או יותר. עד כה, חובת הדיווח חלה על כל סכום של השקעה או הנפקה בחו"ל.
2. דיווחים חדשים                                                                                                           תאגידים ישראליים שמחזור מכירותיהם השנתי בארץ ובחו"ל עולה על 50 מיליוני דולרים, ושפעילותם במט"ח מהווה מרכיב גדול בסך הפעילות במט"ח בענף בו הם עוסקים – נדרשים לדווח על פעילותם בחשבונותיהם בחו"ל, אחת לחודש. כמו כן, הם נדרשים לדווח על יתרת נכסיהם והתחייביותיהם במט"ח, עפ"י הסעיפים העיקריים, אחת לרביע. דיווח זה, יאפשר להרחיב את מאגר נתוני התנועות והיתרות במט"ח, המתקבלים ברובם מהמערכת הבנקאית, ולכלול בו גם את הפעילות במט"ח המבוצעות ישירות בחו"ל.
מלכ"רים, שהיקף התרומות שהם מקבלים בשנה מחו"ל או יתרת אחזקותיהם בחו"ל שווה לחצי מיליון דולר או יותר, נדרשים לדווח עליהם, אחת לרביע.
יחידים, שיתרת אחזקותיהם בחו"ל שווה לחצי מיליון דולר ויותר אך אינה עולה על 5 מיליונים, נדרשים לדווח על יתרה זו, אחת לשנה. לגבי יחידים שהיקף פעילותם במט"ח עם חו"ל, או יתרת אחזקותיהם בנכסים בחו"ל שווה ל- 5 מיליון דולר או יותר – יחולו הדיווחים החלים על תאגיד.
בפיקוח על מט"ח מדגישים, כי האחריות לדיווח חלה על מבצע העסקה או המחזיק בנכסים בחו"ל, ועליו לדאוג לכך כי המידע הנדרש יגיע לפיקוח על מט"ח בבנק ישראל.