25.01.04

האינפורמציה הגלומה באסטרטגיות ובאופציות שקל/דולר
הנסחרות בשוק מעבר לדלפק (OTC) בישראל

עם התפתחותו של שוק נגזרי המט"ח בישראל בשנים האחרונות על רקע התגמשותו של שער החליפין וגידול התנודתיות בו,  כתבו פרופ' דן גלאי מהאוניברסיטה העברית וחברת סיגמא וד"ר בנצי שרייבר מהמחלקה לפעילות המשק במט"ח בבנק ישראל מאמר הבוחן את האינפורמציה הגלומה באסטרטגיות נפוצות ובאופציות שקל\דולר, הנסחרות בשוק מעבר לדלפק (OTC ) בישראל. אסטרטגיות ההשקעה שנבדקו הן מסוג: אוכף (straddle ), שוקת (strangle), עתידית סינטתית (synthetic future) ורברסל (reversal ) אשר משקלן מסך כל האופציות הנסחרות בשוק מעבר לדלפק בישראל היה בתקופת המדגם – אוקטובר 2001 עד מרץ 2003, כ- 45%.

יש לציין כי האינפורמציה המתקבלת במחקר זה, המתבססת על עסקאות באופציות שקל\דולר הנסחרות בשוק מעבר לדלפק בישראל, מקיפה יותר והיא לטווחי זמן ארוכים יותר, בהשוואה לאינפורמציה הנגזרת מאופציות שקל\דולר הנסחרות בבורסה.

המאמר מציע מתודולוגיה פשוטה ומעשית לבחינת האינפורמציה הגלומה באסטרטגיות השונות לחיזוי התפלגות שע"ח העתידי, ומשווה אותה למתודולוגיה מקובלת; זאת על פי נתוני אופציות שקל\דולר שנסחרו בשוק מעבר לדלפק בישראל ושנשלפו ממאגר הנתונים של המחלקה לפעילות המשק במט"ח, בתקופת המדגם. במאמר נמצא כי בחלק מן האסטרטגיות גלומה אינפורמציה לגבי התנודתיות העתידית בשער החליפין שקל\דולר מעבר למידע הגלום בסטיית התקן ההיסטורית. מספר דוגמאות לאינפורמציה הגלומה באופציות בסמוך לשינויים משמעותיים בריבית המוניטרית של בנק ישראל הוצגו במאמר. השוואת כל ההתפלגות של שער החליפין העתידי הנגזרת מהאופציות בעזרת המתודולוגיה שהוצעה במאמר לזו שהתרחשה בפועל מלמדת על אינפורמציה מסוימת הגלומה באופציות שקל\דולר.  עם זאת, כצפוי, לא ניתן לגזור את ההתפלגות העתידית של שער החליפין שקל\דולר ברמת מובהקות סטטיסטית גבוהה.