- עיקר עליית המחירים במדינות המפותחות קשור לקשיים בשרשראות האספקה ולעלייה במחירי הנפט והאנרגיה; גורמים אלה צפויים להיות זמניים.
- לאור ההתפתחויות לאחרונה ופרסום המידע שמסכם את עמדות חברי הוועדה המוניטרית בפד (dots), התחזקה ההערכה שהריבית בארה"ב תועלה כבר במהלך 2022; זאת בעקבות אינפלציה גבוהה שנמדדה ב-12 החודשים האחרונים, העלולה להפוך למתמשכת במידה שיחתמו חוזי שכר חדשים בין המעסיקים והעובדים המתבססים על עליות המחירים הנוכחיות.
- בישראל האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים (ללא פירות וירקות ואנרגיה) עומדת על 2.1 אחוזים, קרוב למרכז היעד. על פי ניתוח שנעשה בחטיבת המחקר המתחשב בהרכב המועסקים ומבוסס על נתונים עד יולי, עליית השכר הנומינלי התמתנה בשיא תקופת הקורונה; לאחרונה היא מתקרבת בהדרגה לרמה שהייתה לפני תקופה זו.
- לפי הערכות חטיבת המחקר עליית המחירים ב-12 החודשים האחרונים צפויה להימשך ברמה דומה עד החודשים הראשונים של 2022 ולאחר מכן היא צפויה להתמתן, וזאת במידה שבעיות האספקה יתמתנו ומחירי הנפט לא ימשיכו לעלות.
תחזית חטיבת המחקר שפורסמה לאחרונה מעריכה כי המשק יצמח ב-7 אחוזים ב-2021 וב-5.5 אחוזים ב-2022. התחזית מניחה כי לא יתפתח זן חדש שיחייב סגירה של המשק בשנה הקרובה, וכי הסקטור האחרון שיפתח באופן מלא הוא התיירות הנכנסת; סקטור זה צפוי להמשיך להתנהל תוך פעילות ממותנת וזאת לאור השונות הרבה בטיפול ההדבקה מקורונה בקרב מדינות העולם. אמנם ב-1 לנובמבר הממשלה אישרה מתווה חדש שיגדיל את כניסת התיירים לארץ, אך תהליך החזרה לכניסת תיירים צפוי להיות הדרגתי ועשוי לתפוס תאוצה רק לקראת קיץ 2022. כך העריך פרופ' מישל סטרבצ'ינסקי בכנס שאורגן על ידי משרד העלייה והקליטה.
"ניכרת היום בעיה בעולם שקשורה בקשיי אספקה של חומרי גלם ועלייה במחירי האנרגיה, שעשויה להתמתן ככל שהזמן עובר והכלכלות חוזרות למצב נורמלי יותר – כמו זה שהיה לפני משבר הקורונה. קשיים אלה צפויים להיות זמניים, ובמידה שהם לא יהיו מתמשכים, עליות המחירים שמתרחשות בימים אלה בארה"ב ובאירופה יירסנו. לאחר פרסום העמדות של חברי הוועדה המוניטרית בפד (dots), גוברת ההערכה בארה"ב ביחס להעלאת ריבית ב-2022, וזאת על רקע אי-הוודאות ביחס לעיתוי של פתרון בעיות אלה, העשויות להשפיע על חוזי שכר חדשים שנחתמים בארה"ב בימים אלה.
"בישראל, לעומת זאת, אירוע זה מתבטא באופן פחות חריף כי שיעור האינפלציה הנמדד ב-12 החודשים האחרונים עד ספטמבר (ללא פירות וירקות וללא אנרגיה) היה 2.1 אחוזים, קרוב למרכז היעד. אינפלציה זו צפויה להתמשך עד החודשים הראשונים של 2022, ולאחר מכן היא צפויה להתמתן במידה שבעיות האספקה בעולם יתמתנו ומחירי הנפט לא ימשיכו לעלות. כמו-כן על פי ניתוח של חטיבת המחקר עד חודש יולי (ראו איור 1) ביחס לשכר הנומינלי המתוקן להרכב המועסקים בתקופת הקורונה, ניכר כי בלב תקופה זו (עד ספטמבר 2020) חלה התמתנות ניכרת בעליית השכר הנומינלי, אשר הולכת ונסגרת באופן הדרגתי ככל שהמשק נפתח." עוד ציין סטרבצ'ינסקי כי "התפתחות השכר במשק תושפע בהמשך מהסכמי השכר שייחתמו בסקטור הציבורי."
בהסתכלות עתידית ציין סטרבצ'ינסקי ש"לאור השליטה בתחלואה לאחר החיסון השלישי, הוסרו בהדרגה מגבלות על הפעילות הכלכלית – והדבר בא לידי ביטוי במתווה התיירות הנכנסת שייושם החל מהיום. מתווה זה צפוי להגדיל בהדרגה את כניסת התיירים לישראל, אשר עשויה להתבטא בעיקר בקיץ 2022 – וזאת כמובן בהנחה שלא יתפרצו זנים חדשים בעולם ובישראל שיחייבו שינוי בהחלטות של הממשלות הקשורות למניעת הדבקה". סטרבצ'ינסקי הדגיש שלגבי יציאת תיירים ישראלים לחו"ל "כבר ניכר שיפור בפעילות וזאת לאור ההחלטה על יום בידוד אחד בלבד בעת החזרה ממדינות כתומות עבור פרטים שקבלו את מנת ההתחסנות השלישית."