המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר, נשאה היום דברים בועידת ישראל לעסקים של גלובס. המצגת אותה הציגה מצורפת.

המפקחת על הבנקים:

·         תכניות ההתייעלות שהבנקים גיבשו הן משמעותיות ויביאו לצמצום של 12% מכוח העבודה במערכת הבנקאית

·         פירות ההתייעלות יגיעו לצרכנים

התייעלות המערכת הבנקאית חיונית לצורך הוזלת השירות לציבור ועל מנת להבטיח את עמידות המערכת הבנקאית בפני השינויים העתידיים, והתאמתה לעולם טכנולוגי ותחרותי.  

לפני שנה הנחינו את הבנקים לגבש תכניות התייעלות משמעותיות ולצמצם את הפער הקיים במדדי היעילות בהשוואה למדינות ה- OECD. לשם כך אפשרנו לבנקים לפרוס את עלות תוכניות ההתייעלות ולבצע אותן מבלי שהדבר יפגע בעמידתם ביעדי הלימות ההון. התפיסה שהובילה את המהלך הייתה שחוסר היעילות בבנקים "מתגלגל" ללקוחותיהם ולבעלי המניות, שברובם הם הציבור הרחב באמצעות קרנות הפנסיה, הגמל וההשתלמות. המטרה כפולה: להביא לכך שהציבור ייהנה משירותים זולים יותר ונוחים יותר, ומדיבידנדים גבוהים יותר; ושהמערכת הבנקאית תתאים את עצמה לסביבה התחרותית – טכנולוגית החדשה שמתהווה.

הבנקים הגדירו תוכניות התייעלות משמעותיות לשנים 2016 עד 2020, שיובילו לחיסכון גדול של למעלה ממיליארד שקלים בכל שנה בתום יישום התוכניות. החיסכון יופנה לשיפורים טכנולוגיים – שמהם יהנו לקוחות הבנקים בצורת נוחות גבוהה יותר בממשק עם הבנק; להגדלת דיבידנדים – שמהם יהנה הציבור דרך החיסכון הפנסיוני שלו; ולהורדת עלויות - כך למשל, הורינו לבנקים להציג החל מ- 2017 תעריפון שיכלול הנחה משמעותית על כל הפעולות שמבוצעות באמצעים ישירים".

כמענה להוראת הפיקוח על הבנקים הגדירו הבנקים תוכניות התייעלות במסגרתן יפרשו מהמערכת הבנקאית מ- 2016 ועד 2020 כ- 5,100 עובדים, בפרישה מרצון ופרישה טבעית של עובדים מבוגרים (שברובה לא תוחלף בעובדים חדשים). מדובר בצמצום של כ- 12% ברוטו מכח העבודה במערכת הבנקאות. במקביל, מהתוכניות שפורסמו עולה כי פריסת הסניפים תשתנה ועד 2020 יצטמצם מספר סניפי הבנקים בישראל בכ- 20%; לצד זה יערכו שינויים גדולים בתהליכי העבודה בתוך הבנקים ומול הלקוחות. הצמצום במספר הסניפים, שמבוצע על-ידי חלק מהבנקים, חל על-רקע המעבר של הלקוחות לבנקאות ישירה, שמתאפשר בין השאר באמצעות הוראות הפיקוח על הבנקים שהקלו על ביצוע פעולות מרחוק; פיתוחים דיגיטליים חדשניים שהבנקים מקדמים – בימים האחרונים, למשל, יצאה לדרך הרפורמה שמאפשרת הפקדת צ'קים באמצעות הסמארטפונים, הגדלת מספר המכשירים האוטומטיים, בהם ניתן לבצע יותר ויותר פעולות בנקאיות, ועוד.