לדוח הביניים

בנק ישראל ממשיך ליישם המלצות בשוק כרטיסי החיוב. יישום המלצות אלו צפוי לאפשר כניסת שחקנים חדשים ובכך להגביר את התחרות בשוק, לעודד את השימוש של כלל הציבור באמצעי תשלום אלקטרוניים, לייעל את השוק ולחזק את יציבותו. במסגרת זו מפרסם בנק ישראל דוח ביניים בנושא שרשרת הביצוע של עסקאות בכרטיסי חיוב, ובו המלצות לשם השגת מטרות אלו.


בעקבות ההמלצות של הוועדה לבחינת צמצום השימוש במזומן במשק הישראלי (דוח לוקר), ושל קבינט יוקר המחיה, אשר הצביעו על הצורך לקדם הקמת מתג[1] נוסף לביצוע עסקאות בכרטיסי חיוב, הקים בנק ישראל צוות לבחינת הנושא בראשות נועה ששינסקי, מנהלת יחידת הפיקוח על מערכות התשלומים. הצוות ערך בחינה מקיפה של כל החוליות בשרשרת ביצוע העסקה [ובכלל זה בחינת המתג].

  • ביצוע עסקה בכרטיס חיוב הוא תהליך מורכב, המאגד בתוכו שחקנים ותהליכים רבים. לא ניתן להתייחס לרכיב אחד לאורך השרשרת ללא התייחסות ליתר הגורמים לאורך שרשרת העסקה כולה ובחינה של השפעתו על כל אחד מהם.
  • בישראל התפתח מודל שלפיו חברת שב"א (שירותי בנק אוטומטיים בע"מ) מספקת חלק גדול ומגוון של השירותים בשרשרת ביצוע העסקאות בכרטיסי חיוב, ובכלל זה מספקת את תשתית המתג.
 
הצוות ממליץ לנקוט פעולות שיסירו את החסמים הקיימים בשוק, ויאפשרו כניסה של שחקנים חדשים. להלן עיקרי ההמלצות:
 
  1. הרחבת הפעילות וההשתתפות במועצה הלאומית לתשלומים  לבעלי עניין רלוונטיים נוספים, בהתאם למודל של הבנק העולמי. המועצה היא גוף מייעץ, המתווה אסטרטגיה תוך שיתוף של בעלי העניין ושקיפות מיטביים. 
  2. הקמת ועדת כרטיסי חיוב, אשר תסדיר ותגדיר את דרך הביצוע של העסקאות בכרטיסי חיוב באופן שיאפשר את הגברת התחרות והיעילות תוך שמירה על היציבות והבטיחות.
  3. הסדרת העקרונות והכללים לפיתוח הפרוטוקול[2] והשימוש בו. "ועדת כרטיסי החיוב" תסדיר את העקרונות והכללים לפיתוח הפרוטוקול והשימוש בו, ותבטיח שקיפות ונגישות של הפרוטוקול לכל הגורמים הרלוונטיים.
  4. יישום מודולרי של הפרוטוקול, שיאפשר לבחור וליישם את שימושי המסוף  (הפונקציונליות)בהתאם לצורכי המשתמשים.
  5. תמיכת מסופים בריבוי אפליקציות ובעסקאות ללא מגע, שיאפשרו התפתחות של אמצעי תשלום מתקדמים ודרכי ניתוב נוספות.
  6. אין לחייב ביצוע עסקאות דביט על גבי מתג ה-ATM, שכן התרומה של הוספת אפשרות זו מוטלת בספק.
  7. הקמת ממשק סליקה מרכזי חדש לעסקאות במתג ה-ATM לשם פישוט תהליך הסליקה, צמצום העלויות והקלה על הצטרפות של שחקן חדש למערכת.
 
מנהלת מחלקת החשבות ומערכות התשלומים, עירית מנדלסון: "יישום המלצות הדוח יאפשר כניסת שחקנים חדשים והגברת התחרות בתחום כרטיסי החיוב תוך חיזוק היציבות והיעילות של מערך התשלומים ויתמוך בתהליכים אלה. השינויים הצפויים כתוצאה מהמהלכים המומלצים יאפשרו גם התפתחות של אמצעי תשלומים מתקדמים".
 
הציבור מוזמן להעביר את הערותיו לטיוטה זו לא יאוחר מיום 7.9.2015, לכתובת steve.lev@boi.org.il

[1] התשתית  המקשרת בין המנפיקים לסולקים (או בין מעבדים מטעמם) לצורך אישור וסליקה של  העסקה,
[2] מפרט טכנולוגי ומבנה מסר המשמש להעברת עסקה בין הגורמים בשרשרת.