להודעה כקובץ לחץ כאן

 

באירוע הגמר החגיגי של תחרות עיצוב שטר כסף דמיוני בעריך של 70 ₪ שנערך היום  לציון 70 שנה לבנק ישראל, זכו השטרות הבאים:

במקום הראשון זכה השטר "חורבן ותקומה בעוטף" של תלמידי חטיבת  היובל ממבשרת ציון.

את השטר הזוכה עיצבו התלמידים: אוריה מלכה, מתן עיני, שי איסק, איתן סעדון ויואב כהן בהנחיית המורה רינת מוזר

 

 

 

במקום השני זכה השטר "חייל בזריחה" של תלמידי בית הספר חטיבת ביניים ב' מאבו סנאן, שגם זכה במירב הקולות של הצבעות הקהל.

 

במקום השלישי זכה השטר "חייל עם דגל" של תלמידי בית הספר חן לשגרירים צעירים מפתח תקווה

 

בגמר ששודר בשידור חי (LIVE) באתר בנק ישראל וברשתות החברתיות, הציגו עשרת הקבוצות שהגיעו מבתי ספר שונים מרחבי הארץ ומזרמי חינוך שונים את השטרות שעיצבו. המשתתפים בגמר מייצגים את הפסיפס  הרחב של החברה הישראלית: מהצפון ומהמרכז, מהחינוך הממלכתי, הדתי, הערבי והדרוזי, ההתיישבותי ומהחינוך מיוחד.

 

 

את עשרת השטרות שפטו השופטים שבחרו מהם יחד עם הצבעות הקהל את ארבעת השטרות שעלו לשלב הגמר:

  • פרופ' קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל לשעבר, עמיתת מחקר בכירה במכון הישראלי לדמוקרטיה
  • פרופ' טרי שרויאר, דיקנית הפקולטה לעיצוב בשנקר
  • גב' מירב לשם גונן, יועצת עסקית, אמה של שורדת השבי רומי גונן
  • תא"ל (מיל.) בני בן ארי, קצין מילואים ראשי.

הגמר נערך במעמד נגיד בנק ישראל הפרופסור אמיר ירון ושר החינוך מר יואב קיש שבחרו את השטרות הזוכים מבין ארבעת השטרות שעלו לגמר לאחר שהשיבו לשאלות הנגיד והשר.

הזוכים בתחרות יקבלו יום חוויתי בבנק ישראל הכולל סדנא, סיור בתערוכה וארוחת צהריים.

כל השטרות שהשתתפו בתחרות (החל משלב התחרות המחוזית) יתועדו בחוברת קטלוג שתופץ בהמשך.

 

יואב קיש, שר החינוך:

"התלמידים הזוכים לא רק עיצבו שטר – הם עיצבו חלום ישראלי: יצירה מקורית שמחברת בין סיפור לאומי גדול לחוויה האישית והמיוחדת של כל ילד וילדה שלקחו בה חלק. מי שבוחר כבר בגיל צעיר להביע את עצמו באופן יצירתי וערכי, הוא מי שבעתיד יבחר להוביל, להשפיע ולחזק את הערכים שעליהם גדלנו. אני גאה בכם מאוד, בטוח בהצלחתכם, ומצפה לראות אתכם ממשיכים לפרוץ דרך ולהגשים חלומות בכל תחנות חייכם."

 

פרופ' אמיר ירון,  נגיד בנק ישראל: "בימים אלה, בהם אנו עוברים תקופה לא פשוטה כעם, מרגש ומעורר השראה לראות את הסמלים שבחרו תלמידי ישראל לשלב בעיצובי השטרות שיצרו.

הבחירות שלהם משקפות עומק, ערכים, אהבת הארץ והבנה מעוררת כבוד של התרבות והמורשת שלנו כעם וכחברה. אני צופה בגאווה בדור הצעיר הגדל כאן, שחונך לחשוב, להרגיש ולבטא את זהותו הערכית ביצירה.

 

יישר כוח לתלמידים המוכשרים, ולא פחות מכך: למורים ולצוותי החינוך שמלווים אותם במסירות, מחנכים ומעצבים את הדור הבא של החברה הישראלית, במיוחד בתקופה מאתגרת כל־כך. אנחנו בבנק ישראל מדגישים לאורך השנים את חשיבותו של חינוך איכותי ומתקדם ככלי מרכזי להגברת המוביליות חברתית, לשיפור הפריון, לצמצום העוני, ולצמיחה כלכלית בת־קיימא."

 

נורית פלתר איתן, מנהלת מחלקת תקשורת הסברה וקשרי קהילה: "כשהתחלנו את היוזמה לתחרות עיצוב השטרות, קיווינו להעניק לתלמידים במה ליצירתיות ולחיבור לזהותם. לא דמיינתי עד כמה העבודות שיתקבלו ירגשו ויוכיחו עד כמה הדור הצעיר שלנו עמוק, ערכי ומעורר תקווה. לראות את הבחירות הסמליות של התלמידים דווקא בעת הזו, זה להבין שיש כאן דור שחונך לאהוב, לכבד ולבנות עתיד טוב יותר עם ערכים של רעות ולכידות חברתית. אני גאה בכל אחת ואחד מהמשתתפים, ומודה לצוותי החינוך שאיפשרו וגרמו לזה לקרות – ביד מקצועית, בלב רחב ובאמונה בדרך."

 

מצורף לנוחיותכם תמונות מאירוע הגמר (קרדיט לתמונות: מנטבר אמנים והפקות. צילום: אסי אפרתי) והקישורים הבאים:

קישור לאתר האינטרנט של התחרות

קישור לסרטון המסביר על התהליך שעברו בתי הספר מאחורי הקלעים

סרטוני AI המציגים את השטרות שהשתתפו במעמד הגמר

 

 

 

רקע על התחרות

בדצמבר 2024 ציין בנק ישראל 70 שנה להיווסדו. לרגל המאורע, יזם בנק ישראל בשיתוף משרד החינוך מיזם חינוכי וקהילתי - תחרות לעיצוב שטר כסף דמיוני בעריך 70 ₪ המיועדת לשכבות ז-י בבתי הספר ברחבי הארץ.

הנושא שנבחר לעיצוב השטר בתחרות הוא: "לכידות חברתית, תקומה וגבורה בעקבות מלחמת חרבות ברזל ".

החדשנות והייחודיות שבתהליך עיצוב שטר דמיוני זה, איפשרו לתלמידים חשיפה לתכנים רלוונטיים בנושא האוריינות הפיננסית והצצה ראשונית לעולם הפיננסי, תוך העברת מסרים ערכיים, חינוכיים, אומנותיים ויצירתיים, הנותנים ביטוי לפסיפס התרבותי הישראלי. 

לצד התחרות, הוכשרו המורים להעביר שיעורי חינוך פיננסי לתלמידים המשתתפים בתחרות. נושאים כגון ניהול תקציב, הבנת חסכון, משמעות קניה מושכלת, זיהוי שטרות מזויפים ועוד.

השטרות המעוצבים נדרשו גם להיות בעלי סימני בטחון חדשניים למניעת זיופים והתלמידים שילבו אותם בעיצוב.

לתחרות ניגשו מספר שיא של למעלה מ-170 בתי ספר, שהגישו מאות עיצובים, מהם נבחרו 70 עיצובים לשלב התחרות הארצית, ועשרת השטרות שעלו לשלב הגמר. (מצורפת תמונות לשימושכם)