לצפייה בהודעה זו כקובץ לחץ כאן

לצפייה בנאום הנגיד לחץ כאן

נגיד בנק ישראל, פרופ׳ אמיר ירון, נשא דברים היום בכנס לזכרו של הנגיד זנבר ז״ל שהתקיים במכללה למנהל בראשל״צ.

הנגיד פתח בדברים לזכרו של הנגיד זנבר:

"משה, שעבר את תלאות השואה ואיבד בה את הוריו, עלה בגפו לארץ והקדיש את חייו לעשייה ציבורית מגוונת ומשמעותית . הוא כיהן בשורה של תפקידים בכירים בשירות הציבור, ביניהם ראש אגף התקציבים, שר המסחר והתעשייה ונגיד בנק ישראל בשנות ה  70 – תקופה מאתגרת ומעצבת עבור מדינת ישראל. ההחלטות שקיבל והמדיניות שהוביל השפיעו באופן ניכר על כלכלת ישראל ועל התפתחותה בשנים שלאחר מכן .אני שמח להשתתף בכנס החשוב הזה,  המתקיים במכללה למינהל, שמשה זנבר כיהן כיושב הראש שלה. אני בטוח שהפאנלים, ההרצאות והדיונים שיתקיימו כאן היום יתרמו להבנה מעמיקה יותר של מצב הכלכלה הישראלית, ושל הצעדים שעל מקבלי ההחלטות לנקוט על מנת לקדם את היציבות והצמיחה."

בהמשך דבריו  סקר הנגיד את ההתפתחויות הכלכליות האחרונות ותנאי הרקע שעמדו לנגד הוועדה המוניטרית בהחלטת הריבית השבוע. בדבריו התייחס הנגיד להודעת הממשלה על הקמת הוועדה הציבורית לבחינת תקציב הבטחון ואמר:

״הקמת ועדה ציבורית לבחינת תקציב הבטחון היא צעד נכון לאור הוצאות הבטחון על רקע המלחמה וצרכי הבטחון במבט קדימה.  היה מוטב שוועדה כזו כבר הייתה קמה בתחילת השנה אבל טוב שזה סוכם כעת ולוועדה נכונה עבודה רבה וחשובה.

כפי שאמרתי כבר בתחילת ינואר עלויות המלחמה הביטחוניות והאזרחיות הן משמעותיות, ולפי ההערכות האחרונות שלנו, שעוד ייתכן שיתעדכנו בהמשך, צפויות להסתכם בכ-250 מיליארדי ש"ח בשנים 2023-2025. זהו ללא ספק נטל תקציבי. בנוסף תקציב הביטחון העתידי צפוי לגדול באופן פרמננטי ובעל השפעה מקרו-כלכלית.  

ראוי שהוועדה תבחן תהליכים אלו בראיה רב שנתית כוללת, תוך דרישה מתמדת ממערכת הביטחון להתייעל. כלכלה משגשגת זקוקה לבטחון והבטחון צריך כלכלה משגשגת. לכן אסור שהמלחמה תביא לצ׳ק פתוח להוצאות הבטחון הפרמננטיות וצריך יהיה למצוא את האיזונים הנכונים. על הממשלה לוודא לאחר מכן שייווצרו התאמות בתקציב וקביעת גירעון ברמה שתוביל לירידת יחס החוב לתוצר בשנים שלאחר המלחמה.״

לצפייה במצגת אותה הציג הנגיד - לחץ כאן