לצפייה בהודעה זו כקובץ לחץ כאן
- הפחתות בדמי הניהול בבקרנות הנאמנות בישראל מובילות לעלייה בזרימות לקרנות הנאמנות בעוד שהעלאות בדמי הניהול מביאות לירידה בזרימות לקרנות.
- משקיעים בקרנות שדמי הניהול בהן גבוהים במיוחד מלכתחילה פחות רגישים להעלאה נוספת בדמי הניהול.
- משקיעים "עשירים" רגישים פחות לשינויים בעמלות.
- משקיעים קיימים בקרנות הנאמנות קשובים יותר לשינויים בעמלות מאשר משקיעים פוטנציאליים.
- המשקיעים בקרנות הנאמנות אינם אדישים או נאיביים, אלא ערניים לשינויים בדמי הניהול בקרנות ומכירים בחשיבותם לתשואה הכוללת ללקוח. לצד זאת, הממצאים בדבר רגישות פחותה של חלק מהמשקיעים לרמת דמי הניהול ולשינוי בהם עשויים ללמד על צורך ברגולציה ממוקדת שתגן על משקיעים פחות מודעים.
מחקר חדש שערכו ד"ר נדב שטינברג מחטיבת המחקר בבנק ישראל וד"ר ייבגני מוגרמן מאוניברסיטת בר-אילן, שופך אור על האופן שבו משקיעים מגיבים לשינויים בדמי ניהול של קרנות נאמנות. המחקר, שניתח נתונים על שינויים בדמי ניהול קרנות נאמנות בישראל בשנים 2020-2011, תקופה שבה דמי הניהול בקרנות הנאמנות השונות היו בממוצע במגמת ירידה (איור 1), מצא כי משקיעים מגיבים בחוזקה הן להעלאות והן להורדות דמי ניהול.
קרנות נאמנות הן כלי השקעה פופולרי עבור משקי בית המחפשים חשיפה מפוזרת היטב לשוק ההון. עלות ההשקעה בקרנות אלו, המכונה דמי ניהול, משולמת למנהלי הקרנות עבור שירותיהם ומשפיעה ישירות על התשואות נטו שמממשים המשקיעים. כמו עם מחירים אחרים, דמי ניהול גבוהים יותר עשויים להוביל לביקוש נמוך יותר לקרן, ולהיפך, בהנחה שכל שאר הגורמים נשארים קבועים. עם זאת, הנחה זו עשויה שלא להתקיים בשל הבדלים באיכות הקרן והאתגרים שעומדים בפני המשקיעים במדידת איכות זו ובהבנת עלויות הקרן. ואכן, הספרות המחקרית בתחום קרנות הנאמנות הציגה תוצאות מעורבות לגבי הקשר בין דמי הניהול לזרמי ההשקעה בקרנות נאמנות.
המחקר הנוכחי נבדל ממרבית הספרות שקדמה לו בכך שהוא מתמקד בשינויים בדמי-הניהול ולא רק ברמתם ומשתמש בנתונים יומיים על קרנות הנאמנות, המאפשרים לחקור את ההשפעות של שינויים בדמי הניהול על זרימת הכסף לקרנות בתדירות גבוהה יותר ממחקרים קודמים. גורמים אלה, לצד מגוון מתודולוגיות מתקדמות איפשרו לחוקרים להתמודד עם המתאם הפוטנציאלי בין רמת דמי הניהול לבין מאפיינים מהותיים שלה ולהראות קשר סיבתי בין השינוי בדמי הניהול ותגובת המשקיעים בקרן.
ניתוח הנתונים מלמד כי הפחתות בדמי הניהול מובילות בממוצע לעלייה בזרימת כספים לקרנות הנאמנות (איור 2), בעוד שהעלאות בדמי הניהול מביאות בממוצע לירידה בזרימות (איור 3). ממצאים אלו נשמרים גם לאחר פיקוח על גודל הקרן, גיל הקרן, ביצועי העבר ורמת דמי הניהול. החוקרים מתמודדים עם האתגרים האקונומטריים הקשורים למאפיינים ספציפיים של הקרן ואירועים ספציפיים לזמן על ידי הכללת אפקטים קבועים של הקרן ואפקטים קבועים של תאריך בניתוח. גישה זו מתחשבת בגורמים בלתי נצפים המשפיעים על זרימת הכספים לקרנות ומהן ומפחיתה את השפעתם של אירועים מקרו-כלכליים משתנים בזמן. הניתוח מגלה כי ההשפעה של שינויים בדמי הניהול על זרימות נטו של כספים אל הקרנות ומהן עקבית בכל סוגי הקרנות, עם השפעה בולטת במיוחד עבור קרנות נאמנות המתמחות באגרות חוב.
אמנם התוצאות המרכזיות במאמר מראות שמשקיעים בקרנות נאמנות נוטים בממוצע להגיב בחוזקה לשינויים בדמי הניהול, אבל החוקרים מוצאים גם שמשקיעים בקרנות שדמי הניהול בהן גבוהים במיוחד מלכתחילה מגלים רגישות נמוכה יותר להעלאה נוספת בדמי הניהול. בנוסף, החוקרים מפרקים את הזרימות נטו של כסף לקרנות הנאמנות לזרימות נכנסות ויוצאות. הם מוצאים שהעלאות בדמי הניהול מרתיעות הן משקיעים נוכחיים והן משקיעים פוטנציאליים, אך ההשפעה גדולה יותר על השקעות פוטנציאליות, כולל משקיעים חדשים והשקעות נוספות של משקיעים קיימים. הפחתות בדמי הניהול מושכות יותר זרימות נכנסות, אך לא נראה שהן מונעות יציאה של כספים מהקרנות. לבסוף, החוקרים משתמשים בנתוני החזקות בקרנות הנאמנות כדי לבחון את החלטות ההשקעה של משקיעים ספציפיים בתגובה לשינויים בעמלות קרנות נאמנות. באמצעות נתונים אלה הם מוצאים שהשינויים בזרימות הנכנסות לקרנות לאחר שינוי בדמי הניהול נובעים בעיקר משינוי בהחזקות של משקיעים קיימים ופחות ממשקיעים פוטנציאליים, וגם שמשקיעים "עשירים", לפי הסכום הכולל של השקעותיהם בניירות ערך, רגישים פחות לשינויים בעמלות.
ממצאי המחקר רלוונטיים למנהלי הקרנות ולרגולטור. הם מלמדים שהמשקיעים בקרנות הנאמנות אינם אדישים או נאיביים, אלא ערניים לשינויים בדמי הניהול ומכירים בחשיבותם לתשואה ללקוח. משום כך על מנהלי הקרנות לשקול בקפידה את מבנה דמי הניהול שלהם ואת ההיגיון מאחורי כל שינוי. הממצאים מציפים גם את חשיבות קיומה של רגולציה להבטחת שקיפות ובולטות מספקת לשינויים בדמי הניהול, לצד צורך ברגולציה ממוקדת שתגן על המשקיעים הפחות מודעים לרמת דמי הניהול ולשינוי בהם .
*מקור: נתוני הרשות לניירות ערך ועיבודי המחברים