לצפייה בהודעה זו כקובץ לחץ כאן

בנק ישראל מודיע על התפתחות משמעותית בפתיחת שוק התשלומים בישראל לשחקנים נוספים: שלושה גופים חוץ-בנקאיים החלו לפעול ישירות במערכות ליבה בשוק התשלומים. פתיחת השוק לגופים חוץ-בנקאיים נועדה להרחיב את הנגישות לשירותים פיננסיים מתקדמים, להגביר את התחרות, לשפר את השירותים המוצעים לציבור הרחב, להוזיל עלויות ולצמצם את התלות במערכת הבנקאית.

שלושת הגופים המצטרפים הם:  

  • Grow Payments Ltd.
  • גלובל רמיט - שירותי מטבע בע"מ
  • אופק אגודת אשראי שיתופית בע"מ

גופים אלו החלו לפעול ישירות בתשתיות השוק הפיננסי לצורך מתן שירותי תשלום שונים לציבור בישראל. בין היתר הגופים פועלים בתשתית זיכויים והעברות בזמן אמת (זה"ב), מסוג RTGS[1], שהינה הסולק הסופי במשק ואשר מופעלת על ידי בנק ישראל; בתשתית תשלומים בכרטיסי חיוב, המופעלת על ידי חברת שירותי בנק אוטומטיים בע"מ - שבא; בתשתית העברות זיכויים, חיובים ותשלומים מידיים, המופעלת על ידי חברת מרכז סליקה בנקאי בע"מ - מס"ב.

הפרויקטים של הצטרפות גופים חוץ-בנקאיים למערכת זה"ב, המנוהלת על-ידי בנק ישראל, כמו גם הפרויקטים של הצטרפות גופים אלה למערכות המופעלות על ידי מס"ב ושבא, הינם תוצאה של תהליך מורכב שהשתכלל לאחר סדרת צעדים שהוביל בנק ישראל. פרויקטים אלה כללו התאמות ברמה העסקית, המשפטית והטכנולוגית, הכנת התשתית המתאימה ופיתוח הכלים הנדרשים על-מנת לאפשר לגופים החוץ-בנקאיים להשתלב במערכות בצורה יציבה ויעילה.

בנק ישראל נקט בשנים האחרונות בפעולות רבות לעידוד התחרות בשוק התשלומים תוך שמירה על יציבותן ויעילותן של תשתיות השוק הפיננסי. בין הצעדים, פרסום מדריך גישה שמטרתו, בין היתר, לשקף לגופים את השלבים השונים בתהליך ההתחברות; ליווי של הגופים צעד אחר צעד מרגע הפנייה בבקשה לקבלת הגישה ועד סיום התהליך בשלב העלייה לאוויר; פרסום תהליך התנעת הצטרפות למערכת זה"ב הכולל תנאים, דרישות ועמלות של המערכת; פתיחת חשבונות סליקה לגופים חוץ-בנקאיים במערכת זה"ב; הענקת קוד זיהוי (בעבר מוכר כ"קוד בנק") לגופים חוץ-בנקאיים אשר מתקדמים בתהליך, ועוד.  זאת, תוך סנכרון התהליכים מול הרגולטורים שמפקחים על הגופים, ותוך מתן מענה לצרכים הייחודיים של הגופים וסוגיות שונות שעלו.

עודד סלומי, מנהל מחלקת מערכות תשלומים וסליקה בבנק ישראל: "צירוף שחקנים מגוונים למערכות התשלומים הינו צעד בעל חשיבות גבוהה, בהיות גופים אלה בעלי פוטנציאל פיתוח של פתרונות תשלומים מתקדמים וחדשניים, להגברת התחרות בשוק הפיננסי, וייעול תהליכים ושירותים עסקיים לטובת ציבור הצרכנים ובתי העסק".

 

[1] RTGS - Real Time Gross Settlement