14.03.04

תיארוך מיתון באמצעות המדד המשולב החדש של בנק ישראל

רצ"ב קטע מתוך הסקירה השנתית של מחלקת המחקר בבנק ישראל שיתפרסם עם דו"ח בנק ישראל ביום 30.3.04, לפרסום:

 

מיתון שורר במשק הישראלי משלהי שנת 2000 – על כך יש הסכמה הן אצל הכלכלנים והן בציבור הרחב. לעומת זאת בשאלה האקטואלית יותר, אם המיתון כבר הגיע אל קצו, הדעות חלוקות, וכל אינדיקטור כלכלי שמתפרסם מעורר את הוויכוח מחדש. להבדיל ממדינות אחרות, למשל, ארה"ב והאיחוד האירופי – שם יש גוף המוסמך להכריז על תחילתו וסיומו של מיתון – בישראל אין גוף שכזה. לפיכך, נסקור כאן כמה חלופות לשיטות תיארוך המיתון.

בישראל, בהיותה מדינת עלייה, נהוג להשתמש במדד של התוצר המקומי הגולמי לנפש לאבחון תקופות ההאטה וההאצה. ברם, השונות הרבה המאפיינת מצרף זה (דיאגרמה 1) מקשה על זיהוי מדויק של נקודות המפנה, קל וחומר על איתורן בדיוק של חודש, הואיל ונתוני התוצר לנפש זמינים רק בתדירות רבעונית ובפיגור של כמה חודשים. בהעדר תיארוך מדויק יש נטייה לקשור את נקודות המפנה לאירועים היסטוריים – תחילת גל העלייה של שנות התשעים, פרוץ האינתיפאדה וכיוצא באלה – אף שהתמורות בפעילות הכלכלית לא מתחוללות בהכרח מייד אחריהם.

דיאגרמה 1: השינוי בתוצר לנפש

 (באחוזים, רבעון לעומת קודמו, מנוכה עונתיות, בשיעור שנתי)

 

זיהוי מדויק ועדכני של נקודות המפנה במחזור העסקים מחייב שימוש במדד מצרפי חודשי – כדוגמת המדד המשולב לבחינת מצב המשק, שפותח בבנק ישראל. מדד זה עבר לאחרונה רביזיה יסודית לשם עדכון רכיביו ושיפור התאמתו לצורכי זיהוי התפניות בפעילות הכלכלית (דיאגרמה 2). הכלל לזיהוי של מיתון הוא ירידה של המדד במהלך שישה חודשים לפחות מתוך תשעה – התקופות המוצללות בדיאגרמה. על פי כלל זה, המיתון הנוכחי התחיל באוקטובר 2000 והסתיים באוגוסט 2003.

 

דיאגרמה 2: מועדי המיתון על פי המדד המשולב החדש לבחינת מצב המשק

 

תיארוך המיתון על פי המדד המשולב מאפשר לזהות את תקופות ההאטה (קרי ירידה מתמשכת של המדד), אולם אינה תופסת תקופות של קיפאון בפעילות הכלכלית, כזו שהייתה למשל בשנים 1997 ו-1998. בעיה נוספת היא שהמדד רגיש לעדכונים בדיעבד. פתרון לשתי בעיות אלה מציע מדד ההסתברות להמצאותבמיתון, הנגזר מערכי המדד המשולב. לזיהוי המיתון באמצעות מדד זה צריך שההסתברות תהיה גבוהה מ-0.5 במהלך שישה חודשים לפחות מתוך תשעה. בדיאגרמה 3 ניתן לראות כי ההסתברות להמצאות במיתון מכסה גם את תקופות הקיפאון, והיא עמידה לתיקונים של רכיבי המדד המשולב.

דיאגרמה 3: מועדי המיתון על פי מדד ההסתברות להמצאות  במיתון

 

ל פי מדד ההסתברות להמצאות במיתון, המיתון הנוכחי התחיל ביולי 2000 – עוד לפני פרוץ האינתיפאדה – והסתיים בנובמבר 2003. יוצא, אפוא, כי גם המדד המשולב של בנק ישראל וגם מדד ההסתברות להמצאות במיתון מבשרים שהמיתון הקשה שפקד את המשק משנת 2000 הגיע אל קצו.