28.8.07
 
תוצר לנפש מתוקן לשקילות כוח הקנייה בישראל
 
לפי האומדן המעודכן של הלמ"ס/OECD, הנמצא כיציב ביותר בין האומדנים הקיימים לתוצר לנפש בישראל, מתוקן לשקילות כוח הקנייה, התוצר לשנת 2006 הוא 27,688 דולרים לנפש. תוצר זה מציב את ישראל במקום ה-21, יחסית למדינות ה-OECD.  
קרן המטבע הבינלאומית עדכנה באופן משמעותי את התוצר לנפש של ישראל מתוקן לשקילות כוח קנייה בפרסום מאפריל 2007. האומדן מציב את ישראל במקום ה-18 יחסית למדינות ה-OECD.  
קיימים הפרשים משמעותיים בתיקון כוח הקנייה של ישראל כפי שהוא מתפרסם על ידי גופים בינלאומיים שונים.  
האומדן של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בישראל, הנמצא כיציב מבין האומדנים הקיימים, מחושב על סמך שער החליפין במונחי שקילות כוח קנייה המתפרסם על ידי ה-OECD אחת לשלוש שנים. על פי האומדן המעודכן של הלמ"ס/,OECD התוצר לשנת 2006 עומד על 27,688 דולרים לנפש ומציב את ישראל במקום ה-21. (ראו איור ) בשנת 2005, עמד על 26,051 דולרים לנפש והציב את ישראל גם כן במקום ה-21. הלשכה המרכזית אומדת מידי שנה את שער החליפין במונחי שקילות כוח קנייה על מנת לכלול את השינויים החלים בתוצר. שיטת החישוב של הלשכה המרכזית הינה עקבית לאורך כל השנים ומתבססת בדיוק על הנתון שמפרסם ה-.OECD
 

 
לאחרונה, שינתה קרן המטבע הבינלאומית את תחזיתה לגבי רמת התוצר לנפש של ישראל מתוקן לשקילות כוח הקנייה. בפרסום האחרון, כפי שמופיע ב- World Economic Outlook מאפריל 2007, צופה הקרן כי התוצר לשנת 2007 של ישראל, מתוקן לשקילות כוח הקנייה יהיה 31,767 דולרים לנפש. תחזית זו, מציבה את ישראל במקום ה-18 בהשוואה מול מדינות.OECD מהשוואה זו של התמ"ג לנפש, עולה כי ישראל ניצבת במקום דומה לכמה מדינות OECD, ביניהן צרפת (31,872$) וגרמניה (32,178$) ואף אינה רחוקה מהממוצע של מדינות אלו (32,098$). העדכון המשמעותי של התוצר לנפש כלפי מעלה, נובע מעדכון של שער החליפין במונחי שקילות כוח הקנייה: התוצר לנפש במונחי מטבע מקומי כמעט ולא השתנה, אך שע"ח במונחי שקילות כוח הקנייה של ישראל עודכן אחורה ובוצעה הפחתה בחישוב של שע"ח במונחי שקילות כוח קנייה גם בשנים מוקדמות יותר, כלומר ההבדל שהוסבר בא לידי ביטוי לא רק בתחזית.
קיימים מספר גופים בינלאומיים מרכזיים נוספים אשר מפרסמים השוואה בינלאומית של התוצר לנפש מתוקן לכוח הקניה בעולם בכלל ובישראל בפרט: הבנק העולמי (באמצעות ה-WDI) ואוניברסיטת פנסילבניה (באמצעות ה- Penn World Tables). בבחינת השוואה של שער החליפין במונחי כוח הקנייה של ישראל נמצא כי קיימים הפרשים משמעותיים בין הגופים המוזכרים. מלבד אוניברסיטת פנסילבניה, גופים אלו מבססים את הערכותיהם על סמך הסקר שהנערך על ידי ה-OECD פעם בשלוש שנים, במסגרת הפרויקט הבינלאומי. שנת הבסיס המשמשת לחישוב, מהווה את אחד ההבדלים העיקריים בין הגופים המוזכרים.
 
​​