6.10.2008                                                                                                                                                      
 
מס הכנסה שלילי בפרספקטיבה בינלאומית
דיון בסוגיה זו יופיע ב-"ההתפתחויות הכלכליות של החודשים האחרונים" מס' 122
 
 
מס הכנסה שלילי מקנה הטבה כספית לעובדים בעלי הכנסה נמוכה במטרה להעלות את ההכנסה הפנויה שלהם מעל לקו העוני ולספק תמריץ לתעסוקה.  
השוואה של ההטבה הכספית נטו בישראל לעומת אירלנד, אנגליה וארה"ב – מדינות שבהן מערכת מס הכנסה שלילי דומה לזו שבישראל – מעלה כי במשפחות שבהן מפרנס יחיד (גבר או אשה), ההטבה הכספית נטו על עבודה בישראל היא הנמוכה ביותר.  
במשפחות שבהן שני בני הזוג עובדים, ההטבה הכספית נטו בישראל היא הנדיבה ביותר, אולם חלקן של המשפחות שבהן שני מועסקים, לפי ההגדרה לזכאות בחוק, הוא נמוך.  
בספטמבר 2008 הוחל ביישום חוק מס הכנסה שלילי. גובה המענק ורמות השכר הקובעות לעניין הזכאות משתנים בהתאם למספר המפרנסים בבית
ומספר הילדים: עובד בגיל 23 ומעלה, שיש לו 1-2 ילדים זכאי לתוספת של עד 290 ₪ לחודש; עובד שלו 3 ילדים ומעלה זכאי לתוספת גבוהה יותר - של עד 420 ₪ לחודש. עובדים מגיל 55 ומעלה זכאים ליהנות גם הם ממס הכנסה שלילי, אף אם אין להם ילדים או שילדיהם מעל גיל 19, כאשר גובה
המענק במקרה שלהם זהה למענק של מי שיש לו 1-2 ילדים.
הטבות לעובדים בעלי שכר נמוך מופעלות במדינתו רבות בעולם; עם זאת, לא בכל המדינות מס הכנסה שלילי מאפשר לקבל הטבה כספית נטו על
עבודה, כפי שניתן בישראל. תוכניות מסוג זה מופעלות רק בארה"ב, אנגליה ואירלנד. בכדי להשוות את נדיבות מס הכנסה שלילי, נבדקה ההטבה
הכספית נטו הנובעת ממס הכנסה שלילי כאחוז מהתוצר לנפש בשנת 2008.[1] מס הכנסה שלילי הוא חלק ממערכת המס, ולכן הניתוח נערך על ההכנסה נטו – בניכוי כל תשלומי החובה (מס הכנסה, ביטוח לאומי, מס בריאות ופנסיה[2]). ההשוואה מתייחסת לשנת 2008.
מההשוואה הבינלאומית עולה כי במשפחות שבהן מפרנס יחיד (גבר או אשה), ההטבה הכספית נטו בישראל היא הנמוכה ביותר בכל המדינות שנבדקו, בכל רמת הכנסה; ההטבה הכספית בישראל מתקבלת גם בשכר נמוך יותר.
במשפחות שבהן שני בני הזוג עובדים[3], ההטבה הכספית נטו בישראל מתקבלת בהכנסה משפחתית גבוהה יותר בהשוואה ליתר המדינות; בהכנסות שמעל ל-65 אחוזים מהתוצר לנפש, מערכת מס הכנסה שלילי בישראל היא הנדיבה ביותר. זאת בגלל שבישראל יחידת המס היא הפרט ולא המשפחה, כך ששני בני הזוג נהנים ממס הכנסה שלילי, ובזכות סף המס הגבוה בישראל – במיוחד לנשים.
 


 
מקור האומדנים לתוצר לנפש: World Economic Outlook (WEO), April 2008 IMF, ו-World Economic Outlook UPDATE, July 2008. 1)
בישראל, בינואר 2008 נכנס לתוקפו צו אשר מרחיב את ההסכם הקיבוצי, שנחתם בין ההסתדרות לבין לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, על כל מקומות העבודה במשק ועל כל העובדים שאינם מבוטחים בהסדר פנסיוני מיטיב. הפרשות העובד ב-2008 מסתכמות ב-0.833 אחוז, והן יגיעו ל-5 אחוזים ב-2013. 2)
בהנחה שהכנסת האישה נמוכה ב-30 אחוזים מהכנסת הגבר. ראו: Navon, Guy and Tojerow, Ilan (2006). “The Effects of Rent-Sharing on the Gender Wage Gap in the Israeli Manufacturing Sector”, IZA Discussion Paper No. 2361. 3)
 
​​