5.11.2007
 
מדיניות סבסוד מעונות-יום: צעד לעידוד היציאה לעבודה
תיבה זו תופיע ב-"ההתפתחויות הכלכליות של החודשים האחרונים" מס' 119.
 
לקריאת התיבה במלואה - לחץ כאן
 
שיעור התמיכה באמצעות סבסוד מעונות יום בישראל עלה בשנים האחרונות ועומד כיום על כ-45 אחוזים; זאת לעומת ממוצע של כ-68 אחוזים במדינות מפותחות שנוהגות בשיטה זו.  
סבסוד ישיר של מעונות יום בשיטה פרוגרסיבית עדיף על הקלות מס שמטיבות יותר עם אוכלוסיות חזקות.  
ראוי ליצור מתווה למעקב אחר ההשפעות על העוני והתעסוקה של השינויים המיושמים בשנים האחרונות, בפרט בשיטת השוברים.  
סבסוד מעונות יום משפיע לחיוב על שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ועל מספר שעות העבודה השבועיות של אימהות לילדים בגיל הרך, המתקשות להשתלב במעגל העבודה, מפני הצורך לטפל בילדיהן. כך עולה מממצאים בארץ, כמו גם ממחקרים בעולם. גם בסקר החברתי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לשנת 2004, דיווחו שליש מההורים לילדים בגיל הרך שלא מצאו עבודה המתאימה להם בגלל הטיפול בילדים קטנים. בנוסף, במחקר על השתלבות אימהות ערביות בשוק העבודה נמצא כי אכיפת חוק חינוך חינם לגילאי 4-3 בכפרים ערביים, העלה את שיעור ההשתתפות של אימהות ב-7 נקודות אחוז. מחקר נוסף בארץ מצא כי הורדת עלות הטיפול בילדים, אפילו בסכומים נמוכים, מביאה לגידול שיעור ההשתתפות של אימותיהם.
ישנן שתי שיטות סבסוד עיקריות: הראשונה היא מימון הוצאות ישיר – סבסוד שירותים שונים כגון מעונות יום, קצבאות טיפול ועוד; השיטה השנייה היא מימון הוצאות עקיף – עזרה דרך הקלות במיסוי כנגד רכישת שירותי טיפול.בארץ, מעונות היום מסובסדים באופן ישיר ופרוגרסיבי לפי רמות הכנסה לנפש, כאשר שיעור התמיכה יורד ככל שההכנסה עולה. בנוסף, עברה בקריאה טרומית הצעת חוק למימון הוצאות עקיף, על פיה הורה יוכל לנכות מהכנסתו החייבת במס את הוצאות הטיפול בילדיו. העלאת שיעורי התמיכה הישירים בארץ צפויה לתרום לגידול שיעורי ההשתתפות יותר מאשר סבסוד עקיף. זאת, משום שעיקר הסבסוד העקיף מגיע לשכבות מבוססות, שבהן ההשתתפות בכוח העבודה גבוהה יחסית גם בלי סיוע
בהשוואה בינלאומית, שיעור התמיכה בארץ נמוך יחסית, ועומד על כ-45 אחוזים, לעומת כ-68 אחוזים במדינות מערביות שנוהגות בשיטת הסבסוד - דנמרק, שבדיה, בלגיה, צרפת, פינלנד, נורווגיה, הולנד, איטליה, קנדה, ארה"ב, אוסטרליה וגרמניה. עם זאת, בשנים האחרונות גדל שיעור התמיכה למעונות יום תוך העלאת התמיכה הניתנת לכל רמות ההכנסה המסובסדות; כן עלתה ההכנסה המרבית לכל דרגת סבסוד. בנוסף, הוחלט להפעיל משנת 2009 תכנית ניסיונית לסבסוד באמצעות שוברים של משפחות שתימצאנה זכאיות לפי מבחן הכנסה. לשם כך הוקצה סכום של 67 מיליוני ש"ח לשנה בין השנים 2008 עד 2010.
מאחר שהתוספות התקציביות לאגף למעונות יום החלו רק לאחרונה, ומאז החלתן לא נערך מחקר מקיף בנושא זה, לא ברור עדיין אם הן יעילות ומספיקות כדי להגדיל את שיעור ההשתתפות בישראל וכדי להביא להקטנת העוני. כמו כן, לא ידוע עדיין אם הדיפרנציאליות בסבסוד בין הדרגות השונות (על פי ההכנסה המשפחתית) אכן ממקסמת את הגידול הפוטנציאלי בשיעור ההשתתפות. ייתכן שתוכניות אחרות הפועלות להרחבת התעסוקה, כגון מס הכנסה שלילי, עשויות להיות אפקטיביות יותר. לפיכך, כדי להכריע בנושא, ראוי לקבוע מתווה למעקב אחר יעילות הקצאת המשאבים בתחום זה בשנים הבאות, ובפרט לבדוק את יעילותה אל מול תוכניות אחרות. מומלץ שהממשלה תחליט על הקמת מנגנון מעקב לפני התחלת הפעלת שיטת השוברים, כדי שניתן יהיה לאמוד את השפעת התכנית על העוני והתעסוקה.