בנק ישראל הודיע על יישום צעדי ליברליזציה נוספים בפיקוח על מטבע חוץ
הותר לתושב ישראל השוהה בחו"ל לפתוח ולנהל חשבון בנק בחו"ל.
הותר לתושב ישראל ולתושב חוץ היוצאים לחו"ל לרכוש 1,000 דולרים, בתחנת גבול, בעת יציאה מישראל, ללא הצגת מסמכים.
בוטלה מגבלת התקופה על תשלום מקדמות עבור יבוא ועל קבלתן של תמורות יצוא.
הותר לחברה ישראלית המנפיקה ניירות ערך בחו"ל, להפקיד את התמורה מההנפקה בפיקדון בבנק בחו"ל.
בנק ישראל הודיע היום על יישום הקלות בתחום הפיקוח על מט"ח, כחלק מתהליך הליברליזציה במטבע חוץ. עם הפעלתם של צעדים אלו הושלם למעשה יישומן של כל ההקלות המתייחסות לתושבי ישראל, עליהם הכריזו שר האוצר והנגיד בחודש אוגוסט 1997. הצעדים הנותרים שהוכרזו באוגוסט 1997 – המתייחסים להקלות נוספות עבור תושבי חוץ – ייושמו עם סיום ההיערכות המתחייבת מצד בנק ישראל והגופים הממשלתיים המעורבים בנושא זה.
בבנק ישראל ציינו, כי הצעדים שעל יישומם הודיעו היום, נועדו להקל על הציבור הרחב בפעילותיו במטבע חוץ, תוך מתן גמישות רבה יותר בניהול עסקיו והפחתת הבירוקרטיה הקשורה בהם.
שינויים בהוראות הפיקוח על מט"ח הותר לתושב ישראל השוהה בחוץ לארץ לפתוח ולנהל שם חשבון בנק, שבו יוכל להפקיד מטבע חוץ שמקורו בחו"ל, וכן מטבע חוץ שהוצא כדין מישראל. לפני חזרתו לישראל, יהיה על התושב לסגור את החשבון, אלא אם כן הוא בעל פטור, או אם ביקורו בארץ קצר מ- 30 יום. שינוי זה נועד להקל, בעיקר, על תושב ישראל היוצא לחו"ל לשהייה ארוכה – לעבודה או ללימודים, למשל.
עד כה, הותר לתושב ישראל השוהה בחו"ל לפתוח ולנהל חשבון בנק בחו"ל רק לאחר 180 הימים הראשונים לשהותו שם.
הותר לחברה ישראלית המנפיקה ניירות ערך בחוץ לארץ, להפקיד את התמורה מההנפקה בפיקדון בבנק בחו"ל ולעשות בכספים אלה את כל השימושים המותרים במסגרת הוראות הפיקוח על מט"ח, לרבות ביצוע השקעות ריאליות ופיננסיות בחו"ל. שינוי זה נועד להקל על הסקטור העיסקי בניהול עיסקאותיו במטבע חוץ ללא ביורוקרטיה וללא צורך בהיתרים מיוחדים. במקביל, נדרשת החברה לדווח למפקח על מטבע חוץ על התנועות בחשבון בחו"ל ועל השימושים בו.
עד כה, נדרשה כל חברה ישראלית שהנפיקה ניירות ערך בחוץ ארץ לבקש היתר מיוחד על מנת להפקיד את התמורה מההנפקה שם בפיקדון בבנק בחו"ל.
הותר לתושב ישראל ולתושב חוץ לרכוש סכום של עד 1,000 דולרים בעת היציאה מישראל, בתחנת גבול, ללא הצגת מסמכים כלשהם וללא צורך בזיהוי. בבנק ישראל מציינים, כי סכום זה הוא חלק מסך ההקצבה המותרת לנסיעה לחו"ל עבור תושב ישראל (כיום עד 7,000 דולרים). שינוי זה נועד להקל על הציבור ולצמצם את הביורוקרטיה הכרוכה ברכישת מטבע במעברי הגבול, בעיקר במעברים היבשתיים (ירדן, מצריים) בהם נוצרים צווארי בקבוק בעת יציאתן של קבוצות מאורגנות.
עד כה, לא הותר הדבר כלל לתושב ישראל, ואילו לתושב חוץ הותר לרכוש עד 500 דולרים בעת יציאתו מישראל, ללא הצגת מסמכים, אולם לאחר הצגת דרכון המעיד על היותו תושב חוץ.
הוסרו מגבלות התקופה על קבלתן של תמורות יצוא, ועל תשלום מקדמות עבור יבוא. במקביל, הוסרה מגבלת התקופה על קבלתה של התמורה מעסקת טרנזיט – עיסקה המתבצעת בחוץ לארץ- ומעיסקת תיווך עם תושבי חוץ. בבנק ישראל מציינים, כי גם לאחר השינוי נותרה בעינה החובה על יבואנים להביא ארצה את הסחורה שנרכשה בחו"ל במועד כלשהו, וכן נותרה בעינה החובה על יצואנים להביא ארצה את תמורות היצוא, מרגע שהתקבלו, למעט 10% מערך היצוא בשנה החולפת, המותרים להחזקה בחשבון בנק בחו"ל.
עד כה, לא הותר ליבואנים לשלם מקדמות עבור יבוא שמועד הגעתו ארצה רחוק מ- 12 חודש ממועד תשלום המקדמה, וכן לא הותר ליצואנים לתת אשראי לקונים בחו"ל לתקופה העולה על 12 חודשים.
הותר לתושב ישראל לבצע עיסקאות מכירה בחסר (Short ) של ניירות ערך חוץ, והותר לתושב חוץ לבצע עיסקאות מכירה בחסר של ניירות ערך ישראלים.
עד כה, נאסר הביצוע של עסקאות אלה, המהוות חלק מפעילות שיגרתית בבורסות בעולם.
הותר לתושב ישראל בעל פטור לבצע המרה חוזרת – רכישת מטבע חוץ משקלים לפיקדון חופשי במט"ח – גם במקרה בו העביר מטבע חוץ מחשבון בעל פטור שבבעלותו לחשבון במטבע חוץ (פמ"ח) של תושב ישראל. שינוי זה נובע מההיתר לתושבי ישראל לרכוש באופן חופשי מטבע חוץ לצורך הפקדה ולהעביר מטבע חוץ מפמ"ח לפמ"ח. עד כה, הותר לבעל פטור לבצע המרה חוזרת רק אם המיר מטבע חוץ מחשבון בעל פטור שבבעלותו לשקלים.
מבנק ישראל נמסר, כי הקלות אלה בתחום הפיקוח על מטבע חוץ ייכנסו לתוקף ב- 12.2.98.