8.7.2009
 
"חיזוי ההווה" לפי מדדים של חיפוש ב"גוגל" והתפנית של 2008 : נתונים ישראליים
 
למחקר המלא - לחץ כאן
 
הפופולאריות של מושאי-חיפוש מסוימים ב"גוגל" - המוגדרת כשיעור החיפוש של מושא מסוים מסך החיפושים במדינה - מתואמת עם הפעילות הריאלית במשק.  
מדדי החיפוש של היישום Google Insights for Search - שהם, מטבעם, זמינים בזמן אמת - מגלים כושר ניבוי לגבי מצב התעסוקה במשק, הפדיון במסחר והשירותים (בעיקר התיירות והמכירות של מוצרים בני-קיימא) ואמון הצרכנים.  
בניגוד לארה"ב שם נמצא כי המידע האמור מסייע לנבא התפתחויות בסעיפים מרכזיים כגון מכירת מכוניות, בישראל אין עדות לקשר כזה - כנראה, משום שכאן השימוש באינטרנט כאמצעי לרכישת מוצרים פחות מפותח.  
מדדי החיפוש יכולים לתרום להערכות האופרטיביות של מצב המשק על ידי הבנק המרכזי עוד לפני שמתפרסמים הנתונים על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.  
בחודשים האחרונים מראים מדדי החיפוש בישראל ירידה בהסתברות להאטה; זאת על פי התמתנות הירידה של הצריכה הפרטית; ואולם, מדדים אלו מצביעים על עלייה תלולה של האבטלה ברביע השני, ליותר מ-8 אחוזים.  
מחקר, שערכה ד"ר טניה סוחוי מחטיבת המחקר של בנק ישראל, בוחן את יכולת החיזוי (nowcasting) של מדדי החיפוש ב"גוגל" יחסית לשיעורי השינוי הרשמיים של הייצור התעשייתי, משרות השכיר במגזר העסקי, הפדיון במסחר והשירותים, יצוא השירותים, היבוא של מוצרי צריכה ומכירת דירות בישראל, על סמך מדגם נתונים חודשיים לתקופה שמינואר 2004 עד פברואר 2009. נמצאו שש קטגוריות של חיפושים התורמות מידע מוביל, ביניהן: כוח אדם (גיוס והשמה), ציוד ביתי , תיירות, אוכל ושתייה, דירות יופי וטיפוח.
על פי מבחני סיבתיות, כוח הניבוי הרב ביותר נמצא בקטגוריית החיפושים לשם גיוס והשמה של כוח אדם. מדד זה, הנמדד בתדירות חודשית, מנבא את שיעור המשרות הפנויות, ולפיכך עשוי לסייע בהסקת מסקנות חודשיות לגבי שיעור האבטלה. המשתנה שהיכולת לחזות אותו באמצעות מדדי החיפוש של "גוגל" היא הגבוהה ביותר הוא השינוי במספר משרות השכיר במגזר העסקי. מדדי החיפוש לציוד ביתי מגלים יכולת מובהקת של ניבוי השינויים במדד המסחר הקמעוני (איור 1) ובסך הפדיון במסחר והשירותים.
כן נמצא שמדדי החיפוש תורמים להערכת התפתחותו של המחזור הכלכלי; ובפרט – כי היה ניתן לחזות על פיהם את התפנית של 2008 בפעילות הריאלית. משש קבוצות החיפוש האמורות עולה כי ההסתברות להאטה בביקושים ירדה במידה ניכרת בחודשים האחרונים (איור 2).