לצפיה בסרטון הוידאו מהאירוע
נגידת בנק ישראל הודיעה היום כי החל ביום רביעי, י"א בטבת התשע"ו, 23.12.15, יופץ לציבור השטר החדש בעריך 200 ש"ח, השני בסדרת השטרות החדשה, בקופות הבנקים המסחריים, במכשירים האוטומטיים למשיכת מזומנים ובסניפי חברת הדואר.
דברי נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג: " השקה של שטר חדש היא אירוע מיוחד, עבור בנק ישראל, המדינה והציבור. העובדה שרוב הציבור בטוח באמינות השטרות המהלכים במחזור, לעיתים אינה מובנת מאליה. בסדרת השטרות החדשה נעשה שימוש בטכנולוגיה מתקדמת, והיא מציגה סטנדרטים גבוהים של ביטחון, חדשנות ונגישות. אני גאה על כך שסדרת השטרות החדשה נהגתה ובוצעה תוך שימת לב ומתן פתרונות ייחודיים גם לאוכלוסיית העיוורים וכבדי הראייה".
דברי מנכ"ל הבנק, מר חזי כאלו: "סימני הביטחון מיועדים לציבור הרחב ותוכננו עבורו - לא צריך להיות מומחה לשטרות כדי לאמת אותם. מספיק להביט לרגע בספר המוזהב, בפס הזוהר או בסימן המים, לחוש בדיו הבולטת או לראות את סמל המנורה בהטיה של השטר. אנו קוראים לציבור להקדיש את תשומת הלב לסימני הביטחון הבולטים – כי סימן שזה בטוח".
תיאור השטר:
העריך: |
200 שקלים חדשים |
הדיוקן (אופקי): |
נתן אלתרמן |
הצבע השליט: |
כחול |
מידות: |
150 מ"מ X 71 מ"מ |
עיצוב צד הפנים:
תמונות רקע |
עלי שלכת |
טקסט זעיר |
השיר: "פגישה לאין קץ" |
עיצוב צג הגב:
תמונות רקע |
צמחייה בליל ירח |
טקסט |
קטע מתוך השיר: "שיר בוקר" |
סימנים לעיוורים: |
ארבעה צמדי קווים הממוקמים בשוליים התחתונים של השטר, משמאל ומימין, מודפסים בדיו בולטת ושקופה שניתנת למישוש. |
המעצבת: |
אסנת אשל |
צד הפנים:

צד הגב:

השטרות בסדרה החדשה מציגים סטנדרטים מתקדמים של ביטחון, חדשנות ונגישות. הם נבדלים זה מזה בצבע ובאורך, ומשולבים בהם מגוון סימני ביטחון מתקדמים נגד זיופים, המיוצרים בטכנולוגיות שונות. בנוסף, השטרות כוללים סימנים ייעודיים לטובת אוכלוסיית העיוורים ובעלי לקויות הראיה.
שטרות בעריך 200 ש"ח המשמשים אותנו כיום, מסדרה ב' של השקל החדש, שהוכנסה למחזור בשנת 1999, ימשיכו לשמש הילך חוקי למשך מספר שנים, ויהלכו במחזור במקביל לשטרות החדשים. כאשר שטרות אלו יופקדו בבנק ישראל הם יוחלפו בהדרגה בשטרות מהסדרה החדשה.
בנק ישראל פעל במשך החודשים האחרונים ליידע ולהדריך את החברות והגופים העיקריים המשתמשים במזומנים במשק אודות הכנסתם הקרובה למחזור של השטרות החדשים ואופן השימוש בהם. בנוסף, מסר בנק ישראל מבעוד מועד דוגמאות של השטרות לבנקים, ליבואנים של מנגנוני מכונות אוטומטיות ולחברות המפעילות מכונות אלו. מסירת דוגמאות השטרות נעשתה למטרת כיול והתאמה של המכונות לשטרות החדשים.
גופים המפעילים מכונות אוטומטיות אשר טרם סיימו את הליך ההתאמה של המכונות לשטרות החדשים נדרשים לעשות זאת בהקדם.
היום תחל תכנית הסברה לציבור באמצעי התקשורת. במסגרת התכנית יימסר לציבור מידע מפורט אודות השטר החדש. מידע נוסף ניתן למצוא באתר האינטרנט של הבנק בכתובת: www.newbanknotes.org.il או בפניה לדואר אלקטרוני בכתובת: contact_currency@boi.org.il, או בטלפון שמספרו 1-800-300-018.
דבר הנגידה בארוע השקת השטר בעריך 200 ₪
השקה של שטר חדש היא ללא ספק אירוע מיוחד וחגיגי, עבור בנק ישראל, המדינה והציבור. התכנסנו היום כדי להודיע לאזרחי ישראל שהם צפויים להתחדש בקרוב בשטר 200 השקלים החדש, שטר כחול הנושא את דיוקנו של המשורר נתן אלתרמן. שטר ה-200 מצטרף לשטר הראשון בסדרת השטרות החדשה, שטר ה- 50, הנושא את דיוקנו של שאול טשרניחובסקי, שהושק בספטמבר 2014. הודעה על מועד השקתם של שני השטרות הבאים בסדרה, המצויים כבר בתהליכי הכנה וייצור, תימסר על ידי בנק ישראל בהמשך.
השטר יושק לציבור ביום ד' בשבוע הבא 23.12.2015 (י"א טבת תשע"ו) וייכנס באופן הדרגתי למחזור, כפי שנעשה בהשקת שטר ה- 50.
לאור ההתפתחויות הטכנולוגיות במהלך השנים ולאור הצורך להגן על המטבע מפני זיופים, בנק ישראל נערך להגן על השטרות ולחזק את עמידותם בפני זיופים. זו הסיבה המרכזית להחלפת סדרת השטרות בכלל ולהחלפת עריך 200 השקלים בפרט, שכן מדובר בעריך הגבוה ביותר מבחינת השווי והנפוץ ביותר מבחינת כמות השטרות במחזור.
התאמת הסטנדרטים של השטרות לאתגרים של השנים הבאות, היא משימה מורכבת ורגישה, עליה מופקדת מחלקת המטבע בבנק ישראל. העובדה שרוב הציבור בטוח באמינות השטרות המהלכים במחזור, לעיתים אינה מובנת מאליה. כבנק מרכזי, מוטלת עלינו האחריות לוודא, שהביטחון שיש לתושבי ישראל בכך שהשטרות שבידיהם אמינים, נשמר. במסגרת זו נדרש לתכנן, לעצב ולהנפיק שטרי כסף שימושיים, עמידים ובטוחים שקשה לזייפם. זו הסיבה שאחת לתקופה של כ - 15 שנים, מוחלפת ע"י בנק ישראל סדרת השטרות בסדרה חדשה ומתקדמת יותר, המציגה סטנדרטים גבוהים של ביטחון, חדשנות ונגישות. יתרה מכך, אנו עושים מאמצים ניכרים שהשטרות והמטבעות בישראל יותאמו גם לשימושה של אוכלוסייה גדולה וחשובה, אוכלוסיית העיוורים ולקויי ראייה. אני גאה לומר שסדרת השטרות החדשה נהגתה ובוצעה תוך שימת לב ומתן פתרונות ייחודיים גם לאוכלוסייה זאת.
שטר 200 השקלים החדש, כמו יתר השטרות בסדרה החדשה, כולל סימני ביטחון בולטים מתקדמים מסוגם, כאלה שקשה מאד לעבריינים לזייף ובה בעת קל מאד לציבור להבחין בהם. אנו קוראים לציבור להכיר את סימני הביטחון הבולטים, במיוחד בתקופה הקרובה לאחר השקת השטר ולעשות בהם שימוש:
לראות בשטר, לגעת בשטר ולהטות אותו.
כאמור, סימני הביטחון ניתנים לזיהוי בקלות על ידי הציבור, ובמיוחד בשטר ה 200, בשל שוויו הגבוה, חשוב מאד לבדוק אותם. זהו המסר שאנו רוצים להעביר היום לכלל הציבור, באמצעות התקשורת, ובאמצעות מערך הסברה שלם נגיש ובחמש שפות. תכנית ההסברה שתלווה את השקת השטר מתמקדת בכותרת "סימן שזה בטוח", כדי להדגיש את החשיבות של בדיקת סימני הביטחון על ידי הציבור.
לפני סיום אבקש להדגיש כי בנק ישראל מעודד וממשיך לקדם את התפתחותם של אמצעי תשלום מתקדמים, אשר אינם מבוססי נייר. אין בכך כמובן, כדי לגרוע מחשיבות השטרות והמטבעות כאמצעי תשלום מרכזי בידי הציבור. כך בארץ וכך גם בעולם.
ברצוני להודות לכבוד השופט טירקל העומד בראש הוועדה לתכנון שטרי כסף, מעות ומטבעות זיכרון, למעצבת השטרות אסנת אשל, ולכל השותפים לעשייה. תודה מיוחדת למנכ"ל הבנק ולמחלקת המטבע על הובלת הפרוייקט.
דבר המנכ"ל בארוע השקת השטר בעריך 200 ₪
בספטמבר 2014 השקנו את שטר החמישים החדש, והיום אנו גאים להשיק את השטר השני בסדרה, שטר ה 200 שקלים החדש הנושא את דיוקנו של אלתרמן.
מדובר בנקודת ציון מרכזית בתהליך החלפת סדרת השטרות שהחל בשנה שעברה, במיוחד לאור העובדה שעריך 200 ש"ח, הוא הנפוץ ביותר במחזור, וישנם כ 250 מיליון יחידות (כלומר שטרות) כאלו במחזור.
מבחינת בנק ישראל, מחלקת המטבע, ומערכת המטבע כולה, יש לכך משמעות רבה, הן בהיבט ההנפקה והדפסת השטרות, והן בהיבט תהליך הפצת השטרות והחלפתם במחזור – מדובר בכמות משמעותית שנדרש להחליף.
שטר ה 200 החדש נבדל משטר ה 50 לא רק בעיצוב, בדיוקנו של אלתרמן ובצבע הכחול, אלא גם בגודלו. אורכו של שטר ה 200 החדש הוא 150 מ"מ, לעומת 136 מ"מ של שטר החמישים, וזאת על מנת להקל על עיוורים ובעלי מוגבלויות ראייה. בנוסף בשולי השטר ישנם 4 צמדי קווים בולטים למגע, לשימושם של בעלי מוגבלויות ראייה.
כאמור, מדובר באבן דרך משמעותית נוספת באחד הפרוייקטים המרכזיים והמורכבים שבנק ישראל לקח על עצמו בשנים האחרונות. נפלה בחלקי הזכות להיות שותף למהלך הנפקת הסדרה החדשה שכלל מספר שלבים מרכזיים – החל מאישור הדמויות בממשלה בחודש אפריל 2011, דרך תחרות העיצוב הפומבית שהתקיימה באותה שנה, אישור המועצה המנהלית והממשלה את הדמויות והעיצוב הסופי בשנת 2013, ועד לשלבים האופרטיביים של תכנון השטר, אפיונו, עיצובו וייצורו - תהליך סבוך ומורכב ביותר שאורך מספר שנים, לא רק בישראל אלא במדינות מתקדמות נוספות.
כמנכ"ל הבנק, תמכתי ופעלתי לקידום הפרויקט החשוב הזה מראשיתו, לצד הנגיד לשעבר פישר והנגידה פלוג, כאשר העיקרון שניצב לנגד עינינו הוא שמירה רציפה של בטחון המטבע והגנה עליו מפני זיופים לאורך זמן. החשש מפני זיופים של שטרות קיים בכל העולם ואינו ייחודי לישראל. הודות לעובדה שבנקים מרכזיים מתקדמים, וביניהם בנק ישראל, דואגים לשדרג מראש את סימני הביטחון המשולבים בשטרות, איננו ניצבים היום בפני סיכון משמעותי לביטחון המטבע.
אנו מודעים לכך, שהשקת שטר חדש היא שינוי שמצריך הסתגלות מצד הציבור. זו הסיבה שבחרנו בתהליך הדרגתי של החלפה טבעית של השטרות בליווי בהסברה מקצועית נרחבת במגוון ערוצים ושפות. המשמעות היא שהציבור לא נדרש בשלב זה למהר ולהחליף את השטרות שברשותו. ההחלפה תתבצע בקצב מבוקר על ידי בנק ישראל בתיאום עם המערכת הבנקאית וחברת הדואר.
שטרות המאתיים, מסדרה ב' הנושאים את דיוקנו של הנשיא זלמן שזר, ממשיכים בינתיים להלך במחזור, וכמותם תפחת באופן הדרגתי עד להשלמת תהליך ההחלפה.
כך גם פעלנו עם השקת שטר החמישים החדש למחזור, וכיום הוחלפו כבר מרבית השטרות מהסדרה הקודמת בעריך זה.
חשוב להדגיש שסדרת השטרות הנוכחית, המהלכת במחזור, בטוחה לשימוש. בהמשך, מחלקת המטבע תפרסם לציבור את המועד שבו השטרות מהסדרה הנוכחית (סדרה ב') יפסיקו לשמש הילך חוקי, וכן נקבע את משך התקופה להחלפת השטרות, אשר בוודאי לא תפחת מעשר שנים, כפי שהיה בהחלפת סדרת השטרות הקודמת.
קיים תמיד חשש, שגורמים עבריינים ינצלו את התזמון של הכנסת שטר חדש למחזור ואת חוסר ההיכרות של הציבור עם השטר החדש, כדי לנסות ולהפיץ צילומים או העתקים של שטרות שהופקו באמצעות מדפסות או מכונות צילום צבעוניות. הציבור יכול להגן על עצמו בקלות רבה מפני תופעות פסולות אלו, על ידי בדיקת סימני הביטחון לציבור שעל גבי השטר. שטרות הסדרה החדשה וסימני הבטחון המוטמעים בהם זוכים להערכה והכרה יוצאת דופן בכנסים מקצועיים בינ"ל בתחום השטרות וההגנה מפני זיופים.
חשוב להדגיש שסימני הביטחון מיועדים לציבור ותוכננו עבור הציבור - לא צריך להיות מומחה לשטרות כדי לאמת אותם. מספיק להביט לרגע בספר המוזהב, בפס הזוהר או בסימן המים, לחוש בדיו הבולטת או לראות את סמל המנורה בהטיה של השטר. אנו קוראים לציבור להקדיש את תשומת הלב לסימני הביטחון הבולטים – כי סימן שזה בטוח.
הציבור מוזמן ללמוד על השטר החדש באתר האינטרנט של בנק ישראל, באפליקציה הסלולרית, וכן באמצעות עלוני המידע, והמודעות בעיתונות. לפי הצורך ניתן גם לפנות למוקד הטלפוני בכל שאלה שתתעורר.
ברצוני להודות למחלקה המקצועית, מחלקת המטבע, אשר מובילה את הפרויקט החשוב הזה מתחילתו באחריות ובמקצוענות רבה, ואין לי ספק כי המחלקה תמשיך להוביל אותו בהצלחה עד להשלמתו.