הופעל שלב נוסף בליברליזציה בשוק מטבע חוץ
לקראת המירות מלאה של השקל
הותר לחברות הביטוח לקרנות הפנסיה להשקיע בחו"ל עד להיקף של 5% מסך נכסיהן.
בוטל האיסור על תושבי ישראל לבצע עסקאות עתידיות עם תושבי חוץ לתקופה העולה על 30 יום.
שר האוצר, מר אברהם (בייגה) שוחט ונגיד בנק ישראל, ד"ר דוד קליין, החליטו על הפעלת שלב נוסף במסגרת השלמת תהליך הליברליזציה בשוק מטבע חוץ. זאת, בהמשך לשינוי משטר הפיקוח על המטבח חוץ במאי 1998, אשר במסגרתו בוטלו כל ההגבלות על ביצוע פעילות במטבע חוץ, למעט אלה החלות על קופות הגמל, חברות הביטוח וקרנות הפנסיה, ועל עסקאות עתידיות עם תושבי חוץ לתקופה העולה על 30 יום.
עתה, הותר לחברות ביטוח ולקרנות פנסיה להשקיע במטבע חוץ ובנכסים זרים, כולל השקעות ישירות בחו"ל במקרקעין ובהון מניות, ובלבד שסך השקעותיהן אלה לא יעלה על 5% מהיקף הנכסים הכולל המוחזק על-ידן. כמו כן, לקופות גמל - אשר הותר כבר ב- 1997 להשקיע במטבע חוץ ובנכסים פיננסיים זרים עד 5% מהיקף הנכסים הכולל המוחזק על-ידן - הותר, במסגרת תקרה זו, להשקיע גם בהשקעות ישירות בחו"ל במקרקעין ובהון מניות. בכך, הושווה מעמדן של חברות הביטוח וקרנות הפנסיה למעמד קופות הגמל מבחינת הוראות הפיקוח על מטבע חוץ. קרנות הנאמנות, כידוע, אין כיום כל הגבלה על השקעות במטבע חוץ ובחו"ל.
כבעבר, גם השלב הנוכחי בתהליך הליברליזציה מלווה בהחלת דרישות הדיווח לפיקוח על מטבח חוץ, שיחולו מעתה גם על חברות ביטוח וקרנות פנסיה וזאת, במטרה לאפשר מעקב אחר תנועות ההון של המשק.
מבנק ישראל נמסר, כי חשיבות הרחבת אפשרויות ההשקעה בחו"ל של המשקיעים המוסדיים היא בתרומה להביא לשיפור הפיזור של תיקי השקעותיהם. צעד זה עשוי להתבטא בהקטנת הסיכון הכולל של התיק הנכסים של המשקיעים המוסדיים וכן בהקטנת חשיפתו לזעזועים בשוק ההון המקומי, שהוא, כידוע, קטן יחסית להיקפו של תיק זה. כמו כן, הרחבה זו תורמת להקצאה יעילה יותר של תיק הנכסים של הציבוא, להידוק הקשר בין שוק ההון המקומי לשווקים הבינלאומיים ולהגברת היעילות במערכת הפיננסית וזאת, כתוצאה מהתעצמות התחרות בשוק ההון.
בנוסף, בוטל האיסור שחל על תושבי ישראל לבצע עסקאות עתידיות עם תושבי חוץ לתקופה העולה על 30 יום ותושבי ישראל רשאים לבצע עסקאות עתידיות עם תושבי חוץ לכל תקופה שהיא.
בבנק ישראל מסבירים, כי לאחר ששינויים אלה בהוראות הפיקוח על מטבע חוץ יכנסו לתוקף - ביום שלישי, ה- 10/10/00 - ההגבלה על המשקיעים המוסדיים לטווח ארוך להשקיע במטבע חוץ ובנכסים זרים עד 5% מנכסיהם תוותר ההגבלה היחידה במסגרת הפיקוח על מטבע חוץ במשק הישראלי. ביטול הגבלה זו בעתיד יאפשר להכריז על השקל כמטבע בר-המרה.
מבנק ישראל נמסר, כי ההחלטה להפעיל שלב נוסף בליברליזציה במטבע חוץ התקבלה על רקע השיפור המתמשך בביצועי המשק הישראלי והניסיון החיובי שנצבר במהלך התקופה שחלפה מאז שינוי משטר הפיקוח על מטבע חוץ - ובמיוחד היציבות היחסית שאיפיינה את המשק גם בתקופת המשבר הפיננסי העולמי בשנת 1998. החלטה זו מהווה נדבך נוסף בתהליך הגלובליזציה של המשק הישראלי, והיא משתלבת בתהליך ההתכנסות של ישראל לנורמות הכלכליות המאפיינות את המשקים המפותחים בעולם.