28.11.99
הגדרת המשק הישראלי כמשק מפותח וכ"משק מתעורר"
על פי התנודתיות במחירי המניות
התנודתיות במחירי המניות בישראל בעשור האחרון היא כ- 34%, לעומת כ- 20% בקרב "המשקים המפותחים וכ- 54% בין "המשקים המתעוררים".
מהמחלקה המוניטרית בבנק ישראל נמסר, כי מאז ראשית 1997 צורף המשק הישראלי לקבוצת המשקים המוגדרים כ"משקים מתעוררים" ע"י IFC, ארגון השייך לבנק העולמי, וע"י בנק השקעות מורגן סטנלי. בעקבות זאת, גופים אלה כללו את המשק הישראלי במדדי מניות של "משקים מתעוררים". מדדים מסוג זה משמשים את המשקיעים המוסדיים הגדולים בעולם בהחלטות ההשקעה שלהם. כך למשל, נוהגות קרנות הפנסיה האמריקניות להחליט על השקעת חלק מסוים מתיק הנכסים שלהם בבורסות של "משקים מתעוררים", המנוהל בדרך כלל ע"י חברו השקעות המתמחות בכך. ביצועיהן של חברות ההשקעות המתמחות בסוג השקעה זה מושווים לרוב, מול מדד "המשקים המתעוררים". חלק מהשקעות תושבי חוץ בבורסה הישראלית מתבצע בדרך זו.
על פי הגדרת ה- IFC  ועל פי דוחות של חברות השקעות זרות, ישראל מוגדרת כ"משק מתעורר"  - למרות תהליכי הרפורמה בשוקי הכספים וההון בישראל, ובכלל זה הליברליזציה בשוק מט"ח – בעיקר, בשל הרקע הגיאופוליטי של המדינה והנזילות הנמוכה במסחר בבורסה בתל-אביב – המתאפיינת בסחירות נמוכה, במיעוט שחקנים, בהעדר עומק שוק, ולכן בתנודתיות גבוהה יחסית במחירי המניות. במחלקה המוניטרית מסבירים כי, התנודתיות בשערי המניות – הנמדדת באמצעות סטיית התקן של שיעורי השינוי השנתיים במדדי מחירי המניות הריאליים (מחירי המניות בניכוי האינפלציה) של מדד המניות הכללי – מייצגת, בעיני המשקיעים, את רמת הסיכון הכרוכה בהן.
מהמחלקה המוניטרית נמסר, כי התנודתיות במחירי המניות שנרשמה בישראל בעשור האחרון בשיעור של כ- 34%, לעומת כ- 20% בממוצע במדינות המפותחות, וכ- 54% בממוצע ב"משקים המתעוררים". התנודתיות במחירי המניות בישראל נמוכה אמנם באופן משמעותי מהממוצע של "המשקים המתעוררים", אך עדיין מצויה בתחום המאפיין משקים אלה – בין 26% ל- 134%.
יתרה מזאת, היא אף גבוהה משמעותית מזו שבמשקים המפותחים ומזו שבמשק המפותח בה נרשמה התנודתיות הגבוהה ביותר – נורבגיה עם 27%.
במחלקה המוניטרית מציינים, כי המשק הישראלי נמצא על גבול ההגדרה בין משק מפותח ל"משק מתעורר". זאת, מאחר והתנודתיות במחירי המניות הוא רק אחד המאפיינים על פיהם ניתן להגדיר משק כמשק מפותח או כ"משק מתעורר". בין המאפיינים האחרים ניתן להזכיר את ההכנסה לנפש, שיעורי האינפלציה, היציבות בשער חליפין וכו'. כך, כללה קרן המטבע הבינלאומית בראשית 1996, את המשק הישראלי ברשימת המדינות המפותחות, וזאת, בין היתר, לאור רמת ההכנסה הגבוהה יחסית בישראל.
עוד מסבירים במחלקה המוניטרית, כי על מנת שישראל תהיה דומה לקבוצת המשקים המפותחים גם לפי הקריטריונים של יעילות השווקים הפיננסיים, נדרשים השלמת מיסחור אג"ח הממשלתיות ושיפור המבנה התחרותי של ענף השירותים הפיננסיים בישראל. משמעותם של צעדים אלו היא עידוד הפעילות בבורסה והגברת סחירות ניירות הערך בכלל. אלה יתרמו להקטנת התנודתיות במחירי המניות בישראל. יש להדגיש, כי ככל שתנודתיות זו תקטן, כך יהפוך שוק המניות למכשיר יעיל וחשוב בגיוס ההון של חברות עסקיות.