החל מיום 21.2.06, יוארך יום העסקים הבנקאי ויסתיים בשעה 18:30 במקום בשעה 15:00
הבנקים נדרשים לעדכן את לקוחותיהם לגבי שינויים בשעות הפעילות של סניפיהם
החל מיום 21.2.06, יוארך יום העסקים הבנקאי בישראל ויסתיים בשעה 18:30 במקום בשעה 15:00. בימי שישי יסתיים יום העסקים בשעה 14:00, במקום בשעה 15:00, זאת על פי הוראה חדשה של הפיקוח על הבנקים אשר הופצה היום אל כל הבנקים.
הוראה זו הינה תולדה של דיונים ארוכים אשר מתנהלים בנושא זה מזה מספר חודשים בין נציגי בנק ישראל העוסקים ברפורמה במערך התשלומים בישראל ונציגי מחלקת הפיקוח על הבנקים לבין נציגי הבנקים.
להוראה החדשה מגוון השלכות על לקוחות הבנקים, כמצוין:
ערך יום עסקים- החל מ-21.2.06, לא יהיה הבדל בין ביצוע פעולה בחשבון הבנק בשעות הבוקר לבין ביצוע בשעות אחר הצהריים של אותו יום (למעט ימי ששי וערבי חג). בשני המקרים הפעולה תרשם בערך אותו יום. כך לדוגמא, עד 21.2.06, שיק שנמשך/הופקד לפני שעה 15:00 קיבל ערך של אותו יום, ואילו שיק שנמשך/הופקד אחרי שעה 15:00 קיבל ערך של היום למחרת. על פי ההוראה החדשה כאמור – החל מה- 21.2.06 להוראות לקוחות לביצוע פעולות, הניתנות בכל יום עד לתום יום העסקים יהיה אותו ערך.
שעות פעילות בסניפים - על פי הוראות המפקח, על הבנקים לעדכן את לקוחותיהם בדבר שעות הפעילות בסניפיהם. יודגש כי אין בהכרח חפיפה בין יום עסקים בנקאי לבין יום פעילות בנקאי. יתכן שסניף יהא פתוח בשעות שונות מאשר יום העסקים הבנקאי.
תשלומים לרשויות וספקים אשר יבוצעו בתאריך מסוים יקבלו ערך של אותו יום, כל עוד יבוצעו עד השעה 18:30.
פעולות המבוצעות שלא בדלפק סניף הבנק, אלא באמצעות מכשירים אוטומטיים או תיבות שירות- על הלקוח לבדוק עד איזו שעה ניתן לבצע פעולות על מנת שתרשמנה באותו יום. הבנק מחוייב החל מ- 21.2.06 לשים שילוט על המכשיר או התיבה מה היא השעה הנדונה.
הבנקים נדרשים להציג בסניפיהם לוח זמנים אפשרי לביצוע פעולות, כגון: עסקאות בבורסה, פעולות מסויימות במטבע חוץ וכדומה, בהן הלקוח חייב להורות לבנק לבצען עד שעה מסויימת.
הארכת יום העסקים נועדה לאפשר חפיפה טובה יותר בין יום העסקים הבנקאי לבין יום הפעילות בבנקים ולהקל על הפעילות בתחומים נוספים, כגון פעילות מול הבורסה לניירות ערך ופעילות מול חו"ל. זאת על רקע הרפורמה במערכת התשלומים בישראל, שמוביל בנק ישראל ואשר גולת הכותרת שלה היא הקמת המסלקה התוך-יומית (RTGS), אשר תחל לפעול ברביע הראשון של שנת 2007. מסלקה זו תבטיח ביצוע מהיר ואמין של תשלומים במשק ותאפשר לבצע תשלומים בסכומים גדולים בין פרטים וחברות במהלך היום בצורה בטוחה ובאופן מיידי וסופי, שלא יאפשר ביטול העסקה במועד מאוחר יותר.
פיתוח מערכת מסוג RTGS וכן ישום השינויים המתוכננים במערכות תשלומים אחרות, יתאימו את מערך התשלומים הקיים בישראל לסטנדרטים בינלאומיים המקובלים בעולם, דבר שיאפשר לציבור בארץ ולגורמים מחוץ לישראל, לבצע תשלומים בצורה בטוחה ועל פי כללים ידועים ונהוגים בעולם כולו.