02.02.2010
 
דוח הוועדה לעידוד תעסוקת ישראלים בחקלאות: מתווה לתמרוץ העסקת
ישראלים והשקעה בטכנולוגיות מחליפות ידיים בהיקף של 325 מיליון שקלים
 
פרופ' צבי אקשטיין, המשנה לנגיד בנק ישראל: סיכום העקרונות בין המדינה לחקלאים, שהתבסס על המלצות הוועדה, יתרום למזעור השפעותיה הכלכליות והחברתיות השליליות של העסקת הזרים ולקידומה הטכנולוגי של החקלאות בישראל
לפני כחודש סיימה את עבודתה הוועדה לשם עידוד התעסוקה של עובדים ישראלים והקטנת מספר העובדים הזרים בחקלאות בראשות המשנה לנגיד בנק ישראל, פרופ' צבי אקשטיין. הוועדה הוקמה באוגוסט 2008 על פי החלטת ממשלה מספר 3996. דוח הוועדה הוא תוצאת עבודה משותפת של נציגי משרד האוצר, משרד החקלאות, התאחדות חקלאי ישראל, משרד התמ"ת, בנק ישראל ומשרדי ממשלה נוספים המופקדים על הטיפול בעובדים זרים בענף החקלאות.
הוועדה גיבשה מספר המלצות להשגת שני יעדיה: עידוד התעסוקה של ישראלים וצמצום מספר העובדים הזרים, וסיוע בהשגת מטרות העל של חקלאות ישראל שהוגדרו על ידי משרד החקלאות ופיתוח הכפר.
המלצות הוועדה, שהתקבלו בהסכמת כל חבריה, מוצאות ביטוי בסיכום העקרונות שנחתם בין המדינה לבין החקלאים ב-12.05.2009 - במסגרת הדיונים על התקציב לשנים 2010-2009 - בעניין מיתווה להפחתת מספר העובדים הזרים בענף החקלאות מ-27,500 בשנת 2009 ל-18,900 בשנת 2015. זאת בעלות תקציבית כוללת של 325 מיליון ש"ח בשנים 2015-2009. להלן ההמלצות:
 סבסוד הרכישה וההטמעה של טכנולוגיות מחליפות ידיים עובדות בהיקף של 40% בעלות של 250 מיליון ש"ח;  
 מימון תוכנית מחקר ופיתוח של טכנולוגיות חדשות בעלות של 30 מיליון ש"ח;  
 תמרוץ העסקת ישראלים בענף החקלאות בעלות של 45 מיליון ש"ח  
 מיתווה להסדרת העסקה של עובדים עונתיים, שיחליפו את העובדים הקבועים בענף החקלאות, כפי שמקובל במדינות OECD ובמדינות מפותחות אחרות . צורת העסקה זו תתרום לצמצום ההשפעה השלילית של העסקת עובדים זרים על השכר והתעסוקה של עובדים ישראלים, להתאמת היצע העבודה בחקלאות לעונתיות ולצמצום נכונותם של העובדים הזרים לשלם דמי תיווך.  
לדברי פרופ' צבי אקשטיין, סיכום העקרונות שנחתם בין המדינה לחקלאים הוא בבחינת פריצת דרך, שכן לראשונה מאז החלה העסקת עובדים זרים בחקלאות בישראל הושגה הסכמה על שינוי מגמה בהיקף העסקתם. שינוי זה יתרום למזעור השפעותיה הכלכליות והחברתיות השליליות של העסקת הזרים, וכן לעמידה ביעדי החקלאות.
פרופ' אקשטיין ציין, כי סיכום העקרונות מציב אבני דרך משמעותיות בקידומה הטכנולוגי של החקלאות הישראלית ובפתרון בעיות מתמשכות כמצוקת האשראי של החקלאים, והוסיף: "יישום נחוש של המלצותיו של דוח זה צפוי להפחית את התלות של הכלכלה הישראלית בהעסקת עובדים זרים קבועים בענף החקלאות ולאפשר עמידה בתקנים הבין-לאומיים של הגירת עובדים זרים, בדומה למקובל במדינות OECD" .