22.10.03

דברי נגיד בנק ישראל, ד"ר דוד קליין, בכנס של המרכז הישראלי לניהול

מתרבים האינדיקטורים לכך ששנת 2003 מסמנת מפנה במשק הישראלי. לאחר שנתיים של צמיחה שלילית תירשם השנה צמיחה חיובית נמוכה, וקיים סיכוי לא מבוטל כי מגמת שיפור זו תימשך, אם כי באיטיות, בשנת 2004, כך אמר היום נגיד בנק ישראל הד"ר דוד קליין בכנס של המרכז הישראלי לניהול.

חלק מהשיפור, הסביר הנגיד, יש לזקוף לזכות השינוי האיטי בהשפעת שני הגורמים העיקריים אשר דחפו את המשק למיתון. מחד, מדינות שונות בעולם, ובעיקר ארה"ב, הולכות ומתאוששות מהשפל אשר פקד אותן החל מראשית העשור, גורם המעודד את היצוא הישראלי. מאידך, השפעת הסכסוך עם הפלשתינאים על הצריכה הפרטית, ובמידה מוגבלת – גם על ענפי התיירות והמסחר, פחתה לעומת השנתיים האחרונות.

הנגיד הדגיש כי, לצד שני גורמים אלה, לשינוי במדיניות – עם הקמת הממשלה החדשה בראשית השנה – יש תרומה חשובה למיפנה, ועוד יותר – לחיזוק יסודותיו של המשק, שהוא תנאי הכרחי לכך שהשיפור יימשך.

הנגיד הוסיף כי המדיניות לחידוש הצמיחה נשענת על שלושה יסודות עיקריים:

תקציב החותר להקטנת ההלוואות אשר נוטלת הממשלה מהמשק, כדי לפנות מקורות חסכון למימון הפעילות של המיגזר הפרטי ולהורדת הריבית לטווח ארוך, וזאת תוך הקטנה של נטל המס.

1.

רפורמות בשרות הציבורי ובשוק העבודה אשר נועדו להגדיל את שיעור התעסוקה במיגזר הפרטי ולצמצם את מימדי העוני.

2.

רמה גבוהה של השקעות בתשתית פיזית לפחות עד סוף העשור אשר, כדי לבצען, דרושה התארגנות מיוחדת.

3.

הנגיד הוסיף כי רצוי להתוות תוואי ירידה רב שנתי בשיעור החוב הממשלתי יחסית לתוצר וכי יש צורך לתקן את חוק בנק ישראל המיושן, כדי להעמיד את מדינת ישראל בשורה אחת עם רוב מדינות העולם. הנגיד קורא לממשלה להטיל על בנק ישראל, בתיאום עם משרד האוצר, להביא לממשלה, תוך פרק זמן קצוב, הצעת תיקון לחוק בנק ישראל אשר תהא מבוססת על המלצות ועדת לוין וסטנדרטים בינלאומיים מקובלים. חוק זה, כאשר ייכנס לתוקף, יְיָתר את הועדה המייעצת.

הנגיד הוסיף, כי כדי למלא אחר מצוות החוק הנוכחי יש למנות לוועדה המייעצת את אלה אשר יכולים לתרום לברור סוגיות העומדות על סדר היום הלאומי – בתחומים כלכליים, חברתיים ויציבותיים, מועמדים אשר נקיים בעליל מניגודי עניינים.

לבסוף, אמר הנגיד, כי בנק ישראל ימשיך במדיניותו לכנס את תוואי האינפלציה לתחום יעד יציבות המחירים. לשם כך תוסיף הריבית לטווח קצר לרדת, כל עוד נשמרת הרגיעה בשווקים הפיננסיים. מדובר ביעד אותו יש להשיג לאורך זמן, ולא רק בין ינואר לדצמבר של כל שנה. אין, איפא, חשיבות מיוחדת לכך אם, בשל אירועים בלתי-צפויים, בשנת 2003 קלנדרית קצב האינפלציה יהיה נמוך מיעד יציבות המחירים כל עוד ננקטת מדיניות המיועדת להחזיר את קצב האינפלציה לתוואי, ללא שנויים חריפים בריבית היכולים לזעזע את השווקים הפיננסיים.  יציבות מחירים ויציבות פיננסית יאפשרו ריביות נמוכות ויתמכו בחידוש הצמיחה, סיכם הנגיד.