הניסיון במדינות שהפעילו תוכניות מס הכנסה שלילי מלמד כי הן תרמו משמעותית להקטנת מספר העניים בקרב משפחות שיש בהן עובדים ולהפחתת עוצמת העוני של אלו שנותרו עניות; מחקר על המשק הישראלי מצביע על כך שהפעלת תוכנית דומה במשק הישראלי צפוייה להפחית משמעותית את העוני בקרב משפחות עובדות
המסמך מפרט את העקרונות המוצעים ליישום התוכנית ב- 2008, באופן שתקטין משמעותית את היקפי העוני ותשמור על היעדים הפיסקאליים שקבעה הממשלה
על רקע הנתונים על שיעור העוני בקרב משפחות שראשיהן עובדים בשכר נמוך, תומך בנק ישראל בהפעלת תוכנית להגדלת הכנסתם של עובדים אלה במימון הממשלה ("מס הכנסה שלילי"). הניסיון במספר מדינות שהפעילו תוכניות מס הכנסה שלילי, מלמד כי הן תרמו משמעותית להקטנת מספר העניים בקרב משפחות שיש בהן עובדים ולהפחתת עוצמת העוני של אלו שנותרו עניות. מחקר על המשק הישראלי מבציע על כך שהפעלת תוכנית זו במשק הישראלי צפוייה להפחית משמעותית את העוני בקרב משפחות עובדות. יתר על כן, השפעתו הצפויה של "מס הכנסה שלילי" על התעסוקה היא חיובית - גם אם קטנה - בעוד שנמצא כי השפעתן של תוכניות אלטרנטיביות להקטנת העוני, כמו הבטחת הכנסה, על התעסוקה היא שלילית.
על מנת להפעיל בישראל את התוכנית בשנת 2008 יש לקבל החלטה על ביצועה בזמן הקרוב כך שניתן יהיה להשלים את עבודת המטה שנעשתה בנושא ולהתכונן ליישומה. העקרונות הבאים מוצעים כדי לאפשר את יישום התוכנית באופן שתקטין את העוני בקרב העובדים בצורה משמעותית תוך שמירה על היעדים הפיסיקליים שקבעה הממשלה:
התכנית תתמקד במשפחות עם ילדים, שיש בהן לפחות מפרנס אחד.
התוכנית תכלול, לפחות בשלב הראשון, מענק שנתי על בסיס השכר בשנה הקודמת.
כאשר יש יותר ממפרנס אחד במשפחה תחושב ההטבה המשפחתית על בסיס שכרו של ההורה בעל השכר הגבוה יותר. מגבלה זו נדרשת כדי להימנע מתשלום ההטבה לעובדים בעלי שכר נמוך ממשפחות שהכנסתן בינונית או גבוהה (שהם רוב העובדים בשכר נמוך).
חישוב ההטבה רק על בסיס הכנסתו של ההורה בעל ההכנסה הגבוהה ימנע גם פגיעה בתמריץ לעבודה של ההורה בעל ההכנסה הנמוכה יותר.
ביישום התוכנית יש חשיבות לכך שהתשלום יתבצע ישירות מהממשלה לעובד, ולא באמצעות המעסיק; הניסיון בעולם מלמד שבדרך זו ההטבה אכן מגדילה את הכנסת העובד ואינה מביאה להפחתה מקבילה בשכר. עלות המנגנון הנדרש נאמדת בכמה עשרות מיליוני ₪ לשנה כולל הפעלת לשכות סיוע מיוחדות ופרסום. יישום התוכנית אינו דורש הפעלת חובת דיווח כללית במשק.
כדי להגדיל את אמינות התוכנית ולחסוך בעלויות התפעול רצוי שיוקדם הדיווח השנתי של המעסיקים לרשות המסים הכולל את מספרי הזיהוי של העובדים שעבורם מועברים ניכויי המס. יישום דיווח מסוג זה אינו מהווה מטלה מורכבת.
המענק ישולם רק למי ששכרם מעל לסף שייקבע כדי להבטיח שהזכאים עובדים בהיקף משרה משמעותי. אין צורך במעקב אחרי שעות העבודה בפועל מכיוון שישנן מעט מאוד משפחות בעלות הכנסה נמוכה שבהן בעל השכר הגבוה עובד מעט שעות בשכר גבוה לשעה.
כדי לצמצם את התמריץ להונאות רצוי שהמענק יגדל באופן הדרגתי החל מהסף שייקבע ולא יינתן מענק גדול בסכום קבוע לכל מי שמגיע לסף.
משיקולי עלות-תועלת של פשטות היישום מול חיסכון בתשלומים אין צורך בהתניית קבלת המענק במבחני הכנסות מהון. זאת מכיוון שיש מעט מאוד משפחות עם ילדים שהכנסותיהן מעבודה נמוכות והכנסותיהן מרכוש משמעותיות.
על בסיס עקרונות אלה מוצע בבנק ישראל להפעיל החל משנת 2008 תוכנית מענקים למשפחות שכירים שבעל ההכנסה הגבוה בהן משתכר לפחות 1,000 ₪ בחודש (מקביל לכשליש משרה בשכר המינימום) על פי הקריטריונים הבאים:
ההכנסה בה מתאפסת ההטבה
סכום ההטבה המירבית
ההכנסה בה מתקבלת ההטבה המירבית
אחוז ההטבה על כל שקל מעל 1,000 ₪ לחודש
מספר ילדים
5,000
500
3,500
20
1 או 2
7,000
900
4,000
30
3+
תוכנית כזאת תוכל להקטין בשישית את מספר המשפחות העניות שבהן יש עובד, בעלות תקציבית של כ-1.2 מיליארדי ₪ לשנה (מהם כ-70 אחוזים הוצאה תקציבית וכ-30 אחוזים הקטנת תקבולי מס הכנסה). בנוסף תפחית התוכנית משמעותית את עוצמת העוני בקרב משפחות העובדים שישארו עניות גם אחרי יישומה. ראוי לציין כי 85 אחוזים מהמקורות שיוקצו לתכנית המוצעת יגיעו למשפחות של עובדים בקרב ארבעת עשירוני ההכנסה הנמוכים; הרבה יותר מאשר בתכניות אלטרנטיביות בעלות מטרות דומות.
כחלופה להפעלת התוכנית בהיקף מלא ניתן לבצע ניסוי ביישום התוכנית שיוגבל לאזור מסוים בארץ. למשל, הפעלה של התוכנית באזור הצפון (בנפות צפת, כנרת וגולן ובנפת עכו מצפון לכביש עכו כרמיאל) בו מתגוררים כ-530 אלף תושבים תעלה כ-135 מיליוני ₪ לשנה וצפויה להקטין את מספר משפחות השכירים העניות בו בכ-18 אחוזים. מספר העניים הכולל באזור צפוי לקטון בכ-6 אחוזים. על סמך ניסוי כזה, שיכלול מערכת מעקב אחרי תהליכי היישום וההשפעות על האוכלוסייה, ניתן יהיה לפנות ליישום ארצי של המערכת בשנים הבאות.